piątek, 28 października 2011

SAŁATKA Z RUKOLĄ

SAŁATKA RUKOLĄ:
  • 1 opakowanie rukoli 
  • kilka zielonych lub czarnych oliwek 
  • 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • dwie garści makaronu (około 100gr najlepiej świderki lub kolanka)
  • 2 ząbki  zmiazdżonego czosnku
 Makaron gotujemy  i przelewamy zimną wodą, następnie łączymy z umytą i odsączoną rukolą. Dosypujemy kukurydzę i wrzucamy tuńczyka. Oliwki kroimy w cienkie krążki lub pół krążki. wszystko zależy od naszego
gustu i upodobań. Dorzucamy do sałatki, którą polewamy sosem:
  • 3 łyżki octu winnego (ja użyłam winogronowego)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • suszone zioła( bazylia, oregano lub gotowa mieszanka np. do sosu francuskiego)

czwartek, 27 października 2011

FRANCUSKIE PALUCHY Z SEREM

                             
Czasem, gdy aura bardziej sprzyja leżakowaniu na kanapie z filiżanką herbaty niż na entuzjastycznym tworzeniu ciasteczkowych wariacji idę na łatwiznę twórczą. Staram się zawsze mieć zapas ciasta francuskiego w zamrażarce, bo pozwala to nie tylko zaoszczędzić czas, ale i szybko wytworzyć pyszności słodkie jak i słone.Dziś podczas wykopalisk w czeluściach lodówki wzrok mój utkwił na samotnej małej kostce twarogu i oto co powstało przy minimalnym wysiłku.

  • 2 ciasta francuskiego ( każde po 250gr.)
  • 250gr twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka śmietany 18%
  • aromat migdałowy lub śmietankowy.
Ciasto wyciągamy z opakowania  i pozwalamy mu chwilę odmrozić się. W tym czasie ucieramy ser z resztą składników. Ciasto kroimy na prostokąty po czym nakładamy łyżeczką farsz twarogowy i zwijamy jak krokieta, czyli krótsze boki do środka i wzdłuż dłuższego boku rolujemy. Takiego palucha smarujemy rozmąconym białkiem. Możemy obtoczyć paluchy w grubym cukrze lub posypać np. orzechami. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.Celowo nie podałam wymiarów prostokątów, bo możemy je wykrawać o dowolnej wielkości, ale moja rodzinka uważa, że im mniejsze tym lepsze. Piekarnik ustawiamy na 250st. i do tak rozgrzanego wkładamy blaszkę posmarowaną tłuszczem i ułożonymi na niej paluchami. Pieczemy około 15 - 25 min do tzw. zarumienienia. Paluchy idealne zarówno po upieczeniu jak i dnia następnego. Warte jak najbardziej wypróbowania.
Smacznego

środa, 26 października 2011

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ


 RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
  25 sztuk rurek
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 125g śmietany kwaśnej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść szybko i owinąć w folię. Schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować cieniutko i pociąć na długie paski o szer. około 1,5cm. Każdy pasek owijać pod kątem na natłuszczonych foremkach. Gotowe obtoczyć w grubym cukrze i układać na natłuszczonej blaszce, zachowując niewielkie odstępy.
Piec około 15 - 20 min w temp. 200 C

Nadziewamy według uznania kremem, lub bitą śmietaną. 




Jeśli brakuję Wam foremek, lub ich nie posiadacie, to możecie je sami wykonać. Z brystolu wycinamy koło o średnicy 18cm, przecinamy je na pół i formujemy stożek w formie tutki. Owijamy go folią aluminiową i gotowe. Pamiętajcie o posmarowaniu foremek tłuszczem, bo w przeciwnym wypadku zamiast smakowitych rurek powstanie góra okruchów.

KACZKA PO PEKIŃSKU

                
KACZKA PO PEKIŃSKU:

1 kaczka
oraz:

Bejca do posmarowania kaczki
  • 5łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50ml wódki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 2 goździki
  • po szczypcie:anyżu, kopru włoskiego, cynamonu,sól, pieprz
Wszystkie składniki bejcy umieszczamy w rondelku, leciutko podgrzewamy mieszając,żeby miód nam się rozpuścił. Umytą kaczkę zanurzamy we wrzątku na 3 do 5 min. Po tym czasie wszystkie ukryte piórka, niewidoczne na pierwszy rzut oka,  ukażą się jak na dłoni. Wymytą i wydepilowaną kaczusię smarujemy starannie wcześniej przygotowaną bejcą i odstawiamy do lodówki na 12 godz.
 Piekarnik nagrzewamy do temp.200 st C i wkładamy do niego kaczusię ułożoną na wznak w brytfance z rusztem, żeby pociła się swobodnie, jednocześnie nie doprowadzając naszego piekarnika do ruiny.
Początkowo pieczemy 20min. Zmniejszamy temp. do 160 st.C i pieczemy jeszcze 1godz.
Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200C i dopiekamy kolejne 20min.
Ja w czasie środkowego pieczenia termoobieg na około 15min. Piekącą się kaczkę co jakiś czas polewamy powstałym sosem.