wtorek, 9 lipca 2013

ŁOSOŚ I PORY Z ZAMOCZONYMI NOGAWKAMI



Uwielbiam ryby i ciągle eksperymentuję z nimi. Dzisiaj polecam łososia z delikatnym sosem beszamelowym i duszonymi porami.

Łosoś z porem w winno-musztardowym sosie:

  • 600g filetu z łososia bez skóry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 4 gałązki pietruszki


sos beszamelowy:
  • 1 1/2 łyżki mała
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 100ml białego wina 
  • 150ml  mleka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz, cukier
Przygotować pory: natkę pietruszki drobno posiekać. Pora umyć, oczyścić i pokroić w krążki. Wrzucić na rozgrzane masło i dusić około 10min. Ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem.
Zrobić sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć. Mieszając dodawać wino i mleko. Zagotować. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru (klasyczny beszamel zrobimy według tego przepisu, tylko bez musztardy).
Łososia kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po około 2 min. z każdej strony. Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.


14 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba Twoja rybka :) zapisuję i zrobię na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nogawki są boskie, nazwa mnie rozbawiła pozytywnie. Super podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie też bardzo podoba się i nazwa i całe danie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcająca nazwa i przepyszne danie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię łososia :) Pyszna wersja! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało być po prostu boskie!:) w tym roku już wiele dań robiłam z porem w roli głównej, kiedyś kojarzył mi sie wyłącznie z sałatką:P

    OdpowiedzUsuń