wtorek, 29 stycznia 2013

GALARETKA BYNAJMNIEJ NIE OWOCOWA





 Czasem przychodzi ochota na coś i nie ma zmiłuj. Mnie właśnie dopadło i dlatego dzisiaj swojskie, chłopskie jedzenie znalazło się na moim stole. Nie tam żadne wymyślne. Proste i domowe, zwyczajne można by rzec, ale jak wszyscy wiemy, w prostocie tkwi siła.

Galaretka wieprzowa wel zimne nóżki:

  • 1 golonka wieprzowa ( ja użyłam 1/5kg czystego mięsa z golonki)
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cytryna
 W 2 1/2 litrach wody gotujemy wywar z warzyw oraz nóżek i golonki. Ja kupiłam gotowe oddzielone mięso z golonki bez skóry i tłuszczu. Do wywaru dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz solimy. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. Musimy przeznaczyć na to minimum 1 godz. Nie należy zwiększać płomienia pod garnkiem ponieważ wywar na pewno zrobi się mętny.
Ugotowane mięso kroimy dość drobno. Nie używamy do naszej galarety skóry oraz tłuszczu. Nóżki i jarzyny również wyrzucamy. Wywar przecedzamy i po doprawieniu rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki żelatyny ( dla pewności, że nasza galareta będzie miała odpowiednią konsystencję).
Posiekane mięso układamy w dowolnych pojemniczkach do 1/3 wysokości i do każdego dodajemy po odrobinie przeciśniętego przez praskę czosnku.. Można użyć do tego celu wszelkich miseczek, filiżanek i innych pojemników. Im fikuśniejsze, tym ciekawszy efekt na stole.
Dopełniamy pojemniki gotowym wywarem. i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Zimne nóżki podajemy skropione cytryną i przyozdobione np koperkiem.



poniedziałek, 28 stycznia 2013

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO


 JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO:
  • 4 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku, drobniutko posiekanego(lub przeciśniętego przez praskę)
  • 1 mała cebula
  • 1 średnie dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  •  2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  •  sól  i świeżo zmielony czarny pieprz

Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki). Czosnek i cebulkę oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.W miseczce delikatnie połączyć wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, razem z majonezem i szczypiorkiem. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować listkami kolendry.

niedziela, 27 stycznia 2013

PIASKOWA BABA Z ŻURAWINĄ




Wszyscy w koło tylko o słodkim,  to i u mnie nie może być inaczej. Dzisiaj przepis na ulubione ciasto mojego własnego osobistego małżonka. Niby babka, a naszpikowana bakaliami jak keks. Niemniej jak to zazwyczaj u mnie bywa - przepis bardzo szybki w wykonaniu i prosty, a efekt? To już trzeba ocenić samemu. Mąż poleca w 100%.

BABKA PIASKOWA Z BAKALIAMI:

  • 20dag mąki pszennej
  • 5dag mąki ziemniaczanej
  • 20dag cukru 
  • 12,5 dag masła lub margaryny dobrej jakości
  • 4 jajka
  • 1/2 małej paczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 5dag żurawiny suszonej
  • 5dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5dag rodzynek
  • 5dag orzechów
  • opcjonalnie esencja zapachowa
 Masło utrzeć na puch. Nadal ucierając mikserem dodawać kolejno jajka, cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec bakalie i ewentualnie esencję zapachową.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Piec 35 min w temp. 175st C.
Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.



piątek, 25 stycznia 2013

NICE ICE


Za oknem zimowe klimaty, więc ja również postanowiłam postawić na biel. No ale, żeby nie było zbyt mroźnie dorzuciłam gorącą kawę i tak zaopatrzona mogę zalec na kanapie z książką - choćby i nawet do wiosny :)

Nice Ice:
  • 20ml syropu orzechowego
  • 1 kulka lodów waniliowych
  • 3/4 szkl. kawy

Lody zalewamy syropem, po czym uzupełniamy szklankę gorącą lub zimną kawą. Podajemy w szklaneczce highballowej lub jak ja, w szklance do irish coffee.

czwartek, 24 stycznia 2013

MIĘTA, KONFITURA MALINOWA I SWOJSKIE NALEŚNIKI


Uha ha nasza zima zła...Dla mnie to nawet wstrętna, bo ja zimę to tylko w górach uwielbiam, a ponieważ dzisiaj dzień wolny od zarabiania na chleb powszedni, to postanowiłam sprawić sobie i chorej latorośli mojej, czyli córci młodszej, małą kulinarną przyjemność. No pewnie, że starszej też bym sprawiła, gdyby tylko tutaj była.No, ale studentka i tyle nauki i kolokwia itp, itd. Taaaa....A wracając do naleśniczków to zapach powalający i na dodatek latem nam zajechało, bo zieleń mięty i czerwień konfitury. Zatem do roboty.

Naleśniki z miętą i konfiturą malinową:
naleśniki:
  • 200gr mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/3 opakowania cukru waniliowego
  • około 1/3 szkl mleka
  • około 1/4 szkl wody mineralnej gazowanej
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Dolewając mleko z wodą kontrolujemy gęstość ciasta. Powinno być lejące, bez żadnych grudek.
Smażymy około 10 cienkich naleśników na złocisty kolor.

nadzienie:
  • konfitura malinowa 
  • kilka listków świeżej mięty
Naleśniki smarujemy dość grubo konfiturą i na każdym kładziemy po trzy, cztery listki mięty. Zwijamy w rulonik lub w trójkąty. Wszystkie sposoby dozwolone.



niedziela, 20 stycznia 2013

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I PIECZARKAMI



Wiem doskonale, że wszyscy darzymy miłością dozgonną nasze ukochane pierogi ruskie, ale czy czasem nie warto spróbować jakiejś odmiany? Mieć porównanie, a może nawet rozsmakować się jeszcze bardziej? Mnie właśnie tak natchnęło i powiem szczerze, że ja wersję pierogów z pieczarkami i ziemniakami pokochałam tak samo jak ruskie, a nawet i może bardziej. Jeszcze się waham...

Pierogi z ziemniakami i pieczarkami:
  • 200gr pieczarek
  • 300gr ziemniaków
  • 1 cebula średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gr parmezanu ( lub innego twardego sera )
  • 4 gałązki tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • gałązka bazylii
  • 50 gr masła
  • sól, pieprz
na ciasto:
  • 350gr mąki
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • wda "ile ciasto zabierze" (około 1/2 szkl.)
Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie utłuc lub zemleć. Na rozgrzanej połowie masła zeszklić posiekaną cebulę, czosnek, tymianek i pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić około 10min. Połączyć ziemniaki, pieczarki, startą na drobnych oczkach tarki połowę parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, pociąć na prostokąty, na każdy nałożyć po łyżce farszu, zlepić brzegi.

Zagotować osoloną wodę, partiami wkładać pierożki, zamieszać. Wyjmować, gdy wypłyną na wierzch. Nałożyć na talerze, polać resztą roztopionego masła. Posypać parmezanem i udekorować ziołami.




czwartek, 17 stycznia 2013

GRUSZKI W CZEKOLADOWO - RUMOWYCH KOSZULKACH


Co można zrobić mając trzy gruszki i trochę płatków migdałowych? Należy poszperać w szafkach i jakby do tego dorzucić kilka kostek czekolady i odrobinę trunku przedniego to może nam wyjść całkiem przyzwoity deser, a do tego zafundujemy sobie cudowny zapach w domu, który uzyskamy zupełnie gratis podczas gotowania gruszek w syropie.

Gruszki w czekoladowo rumowych koszulkach:

  • 3 gruszki
  • 1/2 cytryny
  • 150gr cukru
  • laska cynamonu ( ewentualnie 1/3 łyżeczki sproszkowanego)
  • gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 15 ml rumu
  • 15ml syropu wiśniowego
  • garstka płatków migdałowych
  • listki melisy
Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Do rondelka wlać tyle wody, żeby nasze gruszki zostały w niej zanurzone. Do wody w tymże rondelku wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dołożyć cynamon, goździki i anyż. Wszystko zagotować. Gruszki obrać, zostawiając ogonki, ściąć od spodu aby stabilnie stały.Wstawić do syropu, gotować 10-15 min, aż będą miękkie, ale jędrne.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, czyli połamaną czekoladę wrzucamy do metalowej miseczki i wstawiamy do tak dobranego garnka z odrobiną wody, aby dno miseczki nie dotykało wody. Ustawiamy garnek na płycie. Para z gotującej się wody ładnie nam rozpuści czekoladę. Do czekolady, cały czas mieszając,wlać syrop wiśniowy i rum.
Ugotowane gruszki osączyć, ustawić na talerzu, polać czekoladą i posypać płatkami migdałów. Udekorować zielonym listkiem np. melisy.




wtorek, 15 stycznia 2013

FASZEROWANE POMIDORKI KOKTAJLOWE





Niby takie małe, niepozorne i niebanalne, ale jak by tak je nadziać? Mozzarellą na przykład? No. To może całkiem ciekawe by się wydały? A jakby tak dorzucić jeszcze jakąś szyneczkę czy boczek w cieniutkich plasterkach to może nawet by i ciekawie się zrobiło. A, że czas karnawałowy nam miłościwie panuje, to propozycja przekąski.

POMIDORY KOKTAJLOWE MOZZARELLĄ NADZIEWANE

  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 8 kulek mozzarelli
  • 4 plastry szynki prosciutto( lub wędzonej łososiowej, lub cieniutko pokrojony boczek)
  • listki bazylii do dekoracji
Pomidory umyć osuszyć, z każdego odkroić "czapeczkę". Ostrożnie wydrążyć  środek, który należy wypełnić mozzarellą. Każdego pomidora owinąć plasterkiem szynki, który możemy przekroić na dwa trzy kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i  gotowe pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 10min. (do momentu rozpuszczenia sera). Podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii.





sobota, 12 stycznia 2013

ŁOSOSIOWA PRZEKĄSKA W NALEŚNIKOWYM ZAWIJASIE



Dzisiaj małe co nieco, które zadowala zarówno podniebienie jak i cieszy oko. Małe przekąski z naleśników nadziewanych serkiem twarogowym i plasterkami łososia. Potrawa łatwa, a doskonale sprawdzająca się w czasie spotkań np. karnawałowych.


Ciasto na naleśniki
  • 1/2szkl mleka
  • 1/4 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1 szkl. mąki
Z podanych składników trzepaczką lub mikserem utrzeć gładkie ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Na rozgrzanej patelni smażymy 5 cienkich naleśników.

Nadzienie
  • 1/2 opakowania serka twarogowego typu Presydent ( o pojemności 150gr)
  • opakowanie łososia wędzonego w plastrach 150gr
  • kilka gałązek koperku
Usmażone naleśniki smarujemy dość grubo serkiem i następnie posypujemy posiekanym koperkiem.Na tak przygotowany serek plastry łososia. Delikatnie zwijamy i kroimy na około 3cm kawałki. Każdy kawałek spinamy  wykałaczką i ozdabiamy Listkiem natki pietruszki lub koperku.


środa, 9 stycznia 2013

LAZUROWE MARZENIE


No i mamy kolejny nowy rok do przeżycia. U mnie bez zmian i na całe szczęście. No może czasu jakby mniej, a może to tylko złe rozplanowanie? Jak zwał tak zwał, ale aby tradycji stało się zadość - wznoszę toast. No i że niby jak? Że późno, że już dawno po obiedzie. No to może warto powrócić do miłej nocy sylwestrowej, usłyszeć gdzieś w tle rumbę, a na policzku delikatne ciepło świec.Zanurzyć się w zapachu jego wody kolońskiej i smaku curacao...

LAZUROWE MARZENIE

  • 30ml likieru curacao ( lub syropu curacao w wersji bezalkoholowej)
  • 40ml soku mandarynkowego
  • 2 łyżki pokruszonego lodu
  • plasterek mandarynki do dekoracji

Na spód kieliszka do martini wrzucamy pokruszony lód, który zalewamy likierem curacao. Delikatnie lejąc po łyżce wlewamy sok mandarynkowy. Przyozdabiamy plasterkiem mandarynki.