piątek, 31 maja 2013

TIRAMISU czyli popraw mi humor




W  wolnym tłumaczeniu Tiramisu podobno możemy przetłumaczyć jako - popraw mi humor. Ja jestem jak najbardziej za.  Nie za słodko, delikatnie, z nutką kawy i posmakiem likieru amaretto. Już w trakcie przygotowywania tego deseru humor zawsze mi się poprawia, a smakuje za każdym razem idealnie.


Deser Tiramisu:

4 porcje

• około 16 podłużnych biszkoptów 

•350g mascarpone
100 ml śmietanki kremowej 36%
4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto  plus 250ml wody
2 łyżki ciemnego kakao

Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem  po czym  wstawiamy do lodówki na około 1/2 godz. W tym czasie rozpuszczamy dwie łyżki kawy w gorącej wodzie z dodatkiem likieru i odstawiamy, aby się schłodziła do temperatury pokojowej. W pucharkach układamy na dnie warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie wylewamy warstwę masy śmietanowo - serowej. Następną warstwę stanowią znowu nasączone biszkopty, które znów zalewamy masą z serka mascarpone. Wstawiamy pucharki na przynajmniej 1,5 godz. do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Przed podaniem wierzch posypujemy gorzkim kakao.




czwartek, 30 maja 2013

ZIELONE KAJAKI BEZ WIOSEŁ czyli CUKINIA FASZEROWANA




Dzisiaj kolejne danie z cyklu warzywa ukochane.

Faszerowana cukinia:

  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 5-6 pieczarek
  • 1/3 pora 
  • po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • sól, pieprz
  • czosnek, ulubione zioła
Cukinię myjemy i po przekrojeniu na pół wydrążamy środek, który drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z resztą warzyw. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, którym następnie napełniamy nasze wydrążone cukinie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku przez 30 - 35min. 
Tak przygotowane cukinie możemy podawać posypane i zapieczone z żółtym serem, mozzarellą lub sosem czosnkowym. Ja wybrałam opcję z przełamaniem smaku duszonymi na maśle krewetkami.


wtorek, 28 maja 2013

TOSTY INACZEJ




Czasem mamy ochotę na coś lekkiego, takiego do przegryzienia i wtedy zazwyczaj serwujemy kanapki. Ale czemu na lekkie śniadanie czy wczesną kolację nie zaproponować domowników tostów. Banalnie proste, szybkie a wyglądają i smakują całkiem, całkiem.

Tosty:

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 6 plasterków szynki konserwowej
  • 6 plasterków żółtego sera
  • sól, suszone zioła
  • 3 łyżki majonezu
  • odrobina oliwy
Kromki chleba lekko rozwałkowujemy wałkiem do ciasta, po czym cieniutko smarujemy majonezem i  układamy na nich plastry szynki i sera. Zwijamy w ruloniki. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy solą oraz suszonymi ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175st.C do rozpuszczenia sera i zarumienienia się, czyli około 10min.


niedziela, 26 maja 2013

OWOCOWY EKSPRES




Dzisiaj proponuję ciasto, które zawsze się udaje. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smak zaspokoi nawet bardzo wybrednych. Bardzo wilgotne, mocno owocowe i raz bardziej a raz mniej słodkie, w zależności od użytych owoców. Zawsze jednak wyjątkowo smaczne.
OWOCOWY EKSPRES:
Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11 łyżek oleju
Ubijamy pianę z białek, następnie dorzucamy żółtka i cukier cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera. Dodajemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Wylewamy na posmarowaną margaryną blaszkę na wierzch dorzucamy owoce i pieczemy 30min w temp. 175C . Piekarnik najlepiej wcześniej nagrzać. Piekłam już z jagodami, brzoskwiniami, śliwkami, jabłkami, truskawkami, rabarbarem.

sobota, 11 maja 2013

WYROLOWANE NA ZIELONO czyli roladki drobiowe ze szpinakiem





Wiosna w pełni!Tak mi się spodobała ta soczysta zieleń, która z wiosną jest nierozerwalna, że postanowiłam ją przenieść na talerz i dlatego dzisiaj niezwykle delikatne roladki drobiowe ze szpinakiem.

Roladki drobiowe ze szpinakiem:

  • 2 filety drobiowe
  • około 100g szpinaku mrożonego
  • 4 pieczarki
  • 50 g czosnkowej cienkiej kiełbasy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Filety delikatnie roztłuc, posolić i popieprzyć, odłożyć w chłodne miejsce.
Szpinak rozmrozić, krótko przesmażyć ze świeżo rozgniecionym czosnkiem oraz pokrojoną w cienkie pół-talarki lub w drobną kostkę kiełbasą. Na osobnej patelni przesmażyć drobno pokrojone pieczarki do tzw. odparowania wody. Połączyć ze szpinakiem.
Rozbite filety cienko posmarować  przestudzonym farszem szpinakowym i zrolować. Smażymy na rozgrzanym oleju i podajemy z frytkami lub ziemniaczanymi talarkami oraz zieloną sałatą.



niedziela, 5 maja 2013

SAŁATKA OWOCOWA








Ponieważ długi weekend słońcem mnie nie powalił, a powiedziałabym raczej, że zdołował mnie lekko, to postanowiłam sama sobie sprawić odrobinę słoneczka. Było kolorowo i słodko. I o to mi chodziło.

Lekka sałatka owocowa:

  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 1 niewielka kiść winogronu
  • 3-4 plastry ananasa
  • 200g truskawek
  • 1 banan
  • łyżka syropu Grenadina lub 1-2 łyżki rumu 
Wszystkie owoce kroimy w grubą kostkę, po czym polewamy syropem lub jeśli wolimy rumem. Wszystko należy delikatnie przemieszać, włożyć do pucharków i po lekkim schłodzeniu podawać.
Oczywiście dobór składników, jak i ich proporcje można dowolnie modyfikować.