sobota, 31 sierpnia 2013

PIEROGI Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ





Nie ukrywam, że w moim domu palmę pierwszeństwa dzierżą pierogi ruskie. Tradycyjne i smaczne zarówno gotowane jak i podsmażane. Ja osobiście jednak uwielbiam eksperymentować i przy okazji przygotowywania "ruskich" co jakiś czas lepię kilka innych do spróbowania. Tak powstały przepyszne pierogi z pieczarkami i ziemniakami, które już kiedyś pokazywałam i w ten sam sposób powstały dzisiaj pierożki z duszoną cukinią i mozzarellą. I muszę powiedzieć, że ich smak mnie zachwycił. 

PIEROŻKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I MOZZARELLĄ:
ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • woda 
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dolewając tyle wody ile ciasto zabierze, aby było miękkie i elastyczne. Lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cieniutki płat. Szklanką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, które napełniamy farszem.

farsz:
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Cukinię umyć, odkroić kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę razem z mozzarellą pokroić w drobniutką kostkę.  Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać cukinię i po chwili smażenia posolić i popieprzyć do smaku. Przestudzić i połączyć z mozzarellą.Całość dobrze wymieszać. Zlepiamy małe pierożki, które gotujemy chwilę w osolonym wrzątku. Ja zawsze gotuję pierogi do momenty wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Pozostawione plastry cukinii bardzo krótko podduszamy lub smażymy na patelni grillowej.
Pierożki podajemy ułożone na grillowanych plastrach cukinii.





piątek, 30 sierpnia 2013

SERNIK Z NEKTARYNKAMI





Dzisiaj postanowiłam połączyć sernik na kakaowym spodzie ze słodyczą nektarynek. Wyszło pysznie.

SERNIK Z NEKTARYNKAMI:
blaszka 23x23cm

Ciasto:
  • 3/4 szkl.mąki
  • 1/5 szkl.cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/5 kostki margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię i chowamy do lodówki na około 20-30min, aby się schłodziło.

masa serowa:
  • 1/2 kg sera białego mielonego
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 żółtka
  • piana z 3 białek
  • 2 małe nektarynki
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy powoli margarynę oraz ser. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dokładnie mieszamy.  Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki z masą serową. Dorzucamy pokrojone w kostkę nektarynki.
Na wysmarowaną margaryną blaszkę ścieramy na tarce o dużych otworach około 2/3 ciasta. Na tak przygotowany spód delikatnie wylewamy masę serową i na nią ścieramy pozostałą część ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i pieczemy w nim sernik 30 - 35min. 


czwartek, 29 sierpnia 2013

PAMPUCHY






Te kluchy nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze są dość uniwersalnym daniem. Można je podać, jak ja dzisiaj, na słodko z jogurtem lub z pikantnym sosem. Nabiorą wtedy innego charakteru i stworzą zupełnie inne danie.

PAMPUCHY:

  • 250g mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 15g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • szczypta soli 
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Delikatnie mieszając, rozprowadzić częścią letniego mleka, zostawić do wyrośnięcia na 20min.
Mąkę wsypać do wyrośniętego rozczynu, dodać stopione masło,jajko, resztę mleka i sól.
Wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na dość gruby placek - około 0,5cm. Szklanką wycinać krążki. Zostawić pod przykryciem około 20min. Gotować na parze przez około 7 min.



środa, 28 sierpnia 2013

SERNIK Z MALINAMI



Na zapytanie - a coś słodkiego będzie?

SERNIK Z MALINAMI POD PIERZYNKĄ Z BORÓWEK:
blaszka 23x32cm
ciasto:
  • 2 i 3/4 szkl. mąki 
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka ( białka zostawić do masy serowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła (lub dobrej jakości margaryny)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 20min.

masa serowa:
  • 1kg białego sera zmielonego 
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 6 jajek 
  • 3 białka (pozostawione z ciasta kruchego)
  • 220g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego
  • 5g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
dodatkowo:
około 300g malin i 200g borówek amerykańskich

Masło, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę i powoli dodawać do niej zmielony ser.Na końcu dodać wanilię oraz budyń. Wszystkie 9 białek ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Najlepiej drewnianą łyżką. Raczej nie używać do tego miksera. Podzielić masę na dwie części.
Czekoladę rozpuścić w mleku lub śmietance. Przestudzić trochę. Do jednej z mas serowych wlewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, aż do całkowitego połączenia się.
Dno blaszki posmarować margaryną ( lub wyłożyć papierem do pieczenia) i następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną cześć schłodzonego ciasta. Na tak przygotowany spód wylać najpierw jasną, a następnie ciemną masę serową. Górę posypać malinami i borówkami, na które zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez około 1godz i 15min. Ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze chwilę po upieczeniu, aby nabrało oddechu i następnie wystudzić.


wtorek, 27 sierpnia 2013

TORT MAKARONOWY





Czy tort musi być słodki? Czy tort musi mieć warstwy? Ten tort ma jedną warstwę i jest kolorowy. No i może lepiej pasuje na obiad czy na kolację, niż na deser, ale jest równie pyszny jak i ten tradycyjny.

TORT MAKARONOWY:
ciasto:


  • 250g mąki pszennej
  • 130g masła lub margaryny
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki, aby się schłodziło.

nadzienie:
  • 250g makaronu (rurki, świderki - ważne aby był dość gruby)
  • 250 g dowolnej wędliny ( ja użyłam szynki)
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka margaryny
  • sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, uważając aby pozostał al dente.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę lub paseczki i smażymy na odrobinie tłuszczu. Mieszamy z utarty żółtym serem i łyżką margaryny. Dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki płat, po czym odkrawamy koło wielkości dna tortownicy - to będzie przykrycie góry, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy.
Na ciasto wykładamy makaron z dodatkami. Przykrywamy odkrojonym wcześniej kołem z ciasta. Dociskamy delikatnie przy rancie.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i pieczemy nasz tort przez 30min.
Podajemy z sosem pomidorowym mocno doprawionym bazylią.





poniedziałek, 26 sierpnia 2013

SAŁATKA PARYSKA






Ciekawe pomieszanie smaków, słodycz dojrzałych winogron i awokado przełamana serem pleśniowym i wszystko polane sosem musztardowo - majonezowym. Sałatka zaciekawiła mnie od pierwszego spojrzenia. Ale co innego zaciekawić, a co innego przekonać. Postanowiłam jednak dać jej szansę i nie zawiodłam się. Sałatka jest pyszna i dość syta. Jeśli podacie, tak jak ja do niej tosty, to spokojnie może sprawdzić się jako wczesna kolacja.

SAŁATKA PARYSKA:

  • 50g  sera camembert
  • 1/2 niewielkiego awokado
  • 100 g zielonych winogron
  • kilka listków sałaty dębolistnej lub rukoli
  • 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub kremskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta ziół prowansalskich 
  • 2 kromki pieczywa tostowego
Ser i awokado pokroić w dość grubą kostkę.Winogrona opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki.
Ziarna słonecznika wymieszać z sałatą, winogronem, awokado, ziołami i serem.
Musztardę wymieszać z majonezem i wodą.
Polać sałatkę i lekko wymieszać.
Chleb tostowy polać oliwą z oliwek i zarumienić. 
Sałatkę podawać z tostami.



niedziela, 25 sierpnia 2013

MIODOWY LUKIER I BABCINE RACUSZKI





Kupiłam wczoraj słoik miodu. Złotego, lejącego się i tak zachęcająco patrzącego na mnie, że natychmiast musiałam go spróbować. Za samym miodem nie przepadam, ale w połączeniu z wszelkiego rodzaju placuszkami to i owszem. Tak powstały spontanicznie przygotowane racuszki z miodowym lukrem i orzechową posypką.

RACUCHY:
6 porcji

  • 450g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz mleka i wlać go do mąki. Przysypać warstwą mąki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Jajka wbić do letniej wody, dodać sól, wlać do mąki z rozczynem, wymieszać. Ciasto wyrabiać tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza i zacznie odstawać od miski. 
Pozostawić pod przykryciem około 30min do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką maczaną każdorazowo w tłuszczu nabierać niewielkie ilości ciasta i formować placuszki.
Smażyć po 2min z każdej strony, na złoty kolor.
Wyjmować i układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




LUKIER MIODOWY:

  • 3 łyżki miodu
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
Miód i sok z cytryny wlać do rondelka, dodać cukier, powoli podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop zgęstnieje, polać nim racuchy. Posypać orzechami.




sobota, 24 sierpnia 2013

PIEGUSKI - KRUCHE CIASTKA NADZIANE








O jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciastka, które pasowałyby do popołudniowej kawy, ale i świetnie skomponowałyby się również ze szklanką mleka lub gorącej czekolady. I oto pośród setki przepisów różnych na ciasteczka wszelkiej maści trafiłam na przepis u Karmel, na ciastka ze snickersami. Postanowiłam wypróbować i w pełni mnie usatysfakcjonowały. Lekko wilgotne, nie za słodkie i spokojnie można je przechowywać w blaszanym pojemniku. Schowałam kilka na tydzień i nadal były pyszne.

CIASTKA ZE SNICKERSAMI:


  • 450g mąki
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 batony snickers
Masło ucieramy z cukrem, jajkami, mlekiem. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Batoniki kroimy na małe kawałeczki. Im mniejsze, tym lepiej, bo łatwiej je zatopić w ciasteczkach.
Z ciasta formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy i po uformowaniu okrągłych ciasteczek układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto jest dość mocno klejące,proponuję formować ciastka lekko zwilżonymi dłońmi.
W każde ciastko wciskamy kawałki pociętych batoników.
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C i w tak rozgrzanym pieczemy ciasteczka przez 20min.




piątek, 23 sierpnia 2013

PIECZONY GYROS Z ZIEMNIAKAMI





Dania jednogarnkowe zawsze się sprawdzają w moim domu. Robię je zazwyczaj jak wiem, że nie wszyscy domownicy będą jednocześnie na obiedzie. Dodatkowy plus to ,ten, że zawsze można sobie odgrzać dokładkę lub poczęstować niespodziewanych gości. A, że jesienią mnie już straszą wszyscy to zapiekanka dzisiaj będzie z kapustą.

PIECZONY GYROS Z ZIEMNIAKAMI:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/2 główki małej  białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g gotowego mięsa gyros (użyłam wieprzowego)
  • 200ml słodkiej śmietanki  
  • 2 małe gałązki świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 80-100g sera gouda
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 20min. Odcedzamy, obieramy i zostawiamy do przestudzenia.
Kapustę oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i drobno szatkujemy. 
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim gyros doprawiony solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem około 3-4 min. Ja użyłam wieprzowego, ale można użyć innego rodzaju mięsa, bez uszczerbku dla potrawy.
Wyjmujemy i na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażamy kapustę około 10min. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę kremówki. Mieszamy i dusimy jeszcze około 3-5 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na dno układamy ciasno, jeden obok drugiego ziemniaki pokrojone w grube plastry. Mięso mieszamy z kapustą, rozkładamy na ziemniakach. Tymianek i rozmaryn opłukujemy i odrywamy listki. Resztę kremówki doprawiamy solą i pieprzem, polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy warstwę z sera, który należy zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypujemy ziołami.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200st.C i w pieczemy w nim zapiekankę około 30min.








czwartek, 22 sierpnia 2013

PIJANA ŚLIWKA czyli CIASTO NA RAUSZU




Ciasto na rauszu pomoże Wam zaskoczyć gości. Delikatny kakaowy biszkopt i lekko wstawione śliwki, a wszystko razem - jedno z niewielu ciast idealnych.

PIJANA ŚLIWKA:
biszkopt:
blaszka 23x23cm

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą kakaową.
Masę wylać na blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia  i wstawić do nagrzanego do 170st. C piekarnika. Pieczemy 30 - 40 min i po tym czasie pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku do przestudzenia.



masa śliwkowa:
  • 400 g śliwek 
  • 1/4 szkl wódki (można zwiększyć ilość do 1/2szkl )
  • 3/4 szkl wody
  • 2 łyżki cukru
Do wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlewamy alkohol i odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty i delikatnie ponczujemy przestudzonym syropem z namoczonych śliwek.
Na pierwszy blat wykładamy połowę masy budyniowej.

masa budyniowa:
  • 250 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
 1 i 1/2 szkl mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka , budyń, obie mąki i dokładnie rozprowadzamy, aby uniknąć ewentualnych grudek. Wlewamy rozrobioną masę na gotujące się mleko. Postępujemy jak przy gotowaniu standardowego budyniu.
Po ostudzeniu miksujemy dokładnie z masłem.

Pierwszy blat z połową masy budyniowej przykrywamy drugim, który również ponczujemy syropem z gotowania śliwek i wykładamy na niego resztę masy. Na to wykładamy odsączone z syropu śliwki, które polewamy obficie polewą czekoladową. 

polewa czekoladowa:
  • 150g masła lub margaryny
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru
W roztopionym maśle rozpuszczamy cukier i kakao. Można zwiększyć ilość cukru, jeśli polewa ma być bardziej słodka.
Ja całość dodatkowo udekorowałam wiórkami z białej czekolady.




środa, 21 sierpnia 2013

SERNIK NA ZIMNO - WERSJA MINI






Dzisiaj proponuję sernik na zimno. Możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, ale ja zachęcam Was do podania go w formie mini. Wystarczy wymyślić ciekawe foremki, za które mogą posłużyć wszelakie miseczki, które posiadamy w domu. Ja użyłam silikonowych foremek do muffinek.

SERNICZKI NA ZIMNO:

8szt

  • 1 galaretka w proszku
  • 250g białego sera trzykrotnie zmielonego
  • 1/4 szkl mleka skondensowanego słodzonego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru ( 2 łyżki, jeśli pominiecie mleko skondensowane)
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wlewamy do przygotowanych foremek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szkl wody.
Serek miksujemy z mlekiem skondensowanym i łyżką cukru pudru. Możecie pominąć dodanie mleka skondensowanego, ale wówczas należy dodać odpowiednio więcej cukru. Dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na gładką masę.
Na stężałą galaretkę wylewamy do każdej z foremek odpowiednią ilość masy serowej i odstawiamy ponownie do stężenia.
Po upływie około 2godz wyjmujemy serniczki i dekorujemy według uznania.



wtorek, 20 sierpnia 2013

KOSTKA CAPPUCCINO


 

Wspaniałe ciasto dla wielbicieli kawy i nie tylko. Idealnie się kroi, pięknie prezentuje. Biszkopt z lekkim posmakiem czekolady zadowoli nawet największych łasuchów.

KOSTKA CAPPUCCINO:
ciasto:

  • 5 jajek
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 125g margaryny
  • 150g cukru 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć do białości. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Wszystko połączyć z utartą margaryną. Dodać cukier i żółtka, oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Ciasto wlewamy do kwadratowej formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika. Pieczemy 25-30min.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku do ostudzenia, po czym musimy je przekroić na dwa blaty.
Ja swoje ciasto naponczowałam wodą z syropem czekoladowo - rumowym.
Biszkopt po przekrojeniu i naponczowaniu przekładamy kremem cappuccino.

krem cappuccino: 
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino w proszku - dowolny smak
  • 3 łyżki cukru
Serek mascarpone ucieramy z kawą cappuccino na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4szkl goracej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywna masę. Dodajemy cukier, przestudzoną żelatynę i miksujemy. Dodajemy serek wymieszany z kawą i wszystko ucieramy na gładką masę. Przekładamy ciasto przygotowanym kremem.
Na drugi blat ciasta wykładamy masę z ubitej śmietany.




masa śmietanowa:
  • 250ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo około 30g kawy cappuccino do posypania wierzchu.

Po wyłożeniu na ciasto masy śmietanowej posypujemy ją obficie kawą cappuccino w proszku. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

źródło:tu

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

ZAPIEKANKI - CHRUPIĄCA PRZEKĄSKA





Pamiętacie szalony bum na szybkie jedzenie z budki? Przy obskurnych blaszanych budkach ustawiały się kolejki po zapiekanki, hot - dogi i hamburgery. Niektóre były tragiczne zarówno w smaku jak i w formie przygotowywania, ale gdzieś tam, głęboko we wspomnieniach pozostał sentyment do tych przekąsek. Fajnie było po szkole pójść z koleżankami na zapiekanki, a dzisiaj to ja czasem robię je moim córkom jak wracają ze szkoły. 

ZAPIEKANKI:

  • 1 bagietka lub 3 bułki typu paluchy
  • 200g pieczarek
  • 100 g szynki konserwowej
  • 150g żółtego tartego sera
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • ząbek czosnku
Bułki przekrajamy na pół, bagietkę na trzy części i układamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika na 5 -7 min. Bułki powinny zrobić się lekko chrupiące, a wtedy wyjmujemy je z piekarnika i każdą lekko nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
Pieczarki obieramy i krótko podsmażamy na łyżce oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą oregano oraz posiekanym lubczykiem.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Na bułkach układamy kolejno pieczarki, szynkę i tarty ser. 
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy do momentu roztopienia się sera.
Polewamy ketchupem.



niedziela, 18 sierpnia 2013

TORT JAGODOWY



Pyszny delikatny torcik, z masą na bazie serka mascarpone. Posypka z płatków migdałowych i pyszne jagody. Słodka pokusa jak dla mnie nie do odparcia.

TORT JAGODOWY:

Biszkopt :
tortownica 22cm 

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy. Teraz możemy przekroić biszkopt na 3 krążki. 



Masa śmietanowo - serowa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml jagód
  • 50g płatków migdałowych
Śmietanę ubijamy, po czym dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szkl gorącej wody i po lekkim przestudzeniu dodajemy do masy śmietanowej.
Przygotowaną masą przekładamy kolejne blaty biszkoptu, każdą warstwę posypując obficie jagodami. 
Boki ozdabiamy uprażonymi płatkami migdałowymi.




piątek, 16 sierpnia 2013

WYKWINTNA ZUPA ŁOSOSIOWA



Dzisiaj proponuję zupę, która na pierwszy rzut oka wygląda jak nasza stara znajoma - pomidorowa. Ale nic bardziej mylnego. Zupy łososiowej nie powstydzi się najlepsze przyjęcie. Jeśli tylko lubicie łososia.

Wykwintna zupa łososiowa:

  • 1,5 litra bulionu rybnego (ew. warzywnego )
  • 200g filetów z wędzonego łososia
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1/4 małego selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pora ( tylko biała część )
  • 1 puszka pomidorów (ew.mały słoiczek przecieru pomidorowego)
  • sól, pieprz, suszona kolendra
  • łyżka słodkiej śmietany

W garnku zagotowujemy bulion. Marchewki, seler i czosnek obieramy, pora oczyszczamy. Warzywa płuczemy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy około 10min. Rybę kroimy na małe kawałki, dodajemy do gotujących się składników. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy razem jeszcze 15min.

Kiedy warzywa i ryba będą zupełnie miękkie, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość miksujemy blenderem na gładko.
Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Wlewamy śmietanę. 
Zupę podajemy z pszennymi grzankami lub bagietką.