czwartek, 27 lutego 2014

PIZZA PUSZYSTA




Pogoda jest tak cudowna, jakby wiosna była w pełni, a to dopiero koniec lutego. Kiedy słońce zagląda w okna, wolę prace w moim ogrodzie, niż w kuchni, dlatego dzisiaj danie przyrządzone niejako przy okazji.

PIZZA PUSZYSTA:

  • 400g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl letniej wody
  • 1/4 szkl mleka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1 małe pętko kiełbasy 
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 50g żółtego sera
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie wymieszonej z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli oraz wlewamy olej. Dolewamy rozmieszane drożdże i wszystko dokładnie mieszamy początkowo łyżką, a następnie ręką. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po około 1/2 godz, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na na dość cienki placek, który nakłuwamy gdzieniegdzie widelcem, aby ciasto podczas pieczenia zbyt mocno nie wyrosło.
Rozwałkowane ciasto smarujemy pastą pomidorową wymieszaną z majonezem. Posypujemy posiekaną cebulą i papryką oraz plasterkami kiełbasy. Wszystko lekko solimy oraz posypujemy ziołami. Obkładamy małymi kawałkami żółtego sera.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 20 - 25min.



środa, 26 lutego 2014

MUFFINKI MARCHEWKOWE Z IMBIREM






Pyszne, delikatne, niesamowicie wilgotne. Znalazłam swoje muffinki idealne.

MUFFINKI MARCHEWKOWE:
12szt
  • 4 średnie marchewki
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szkl oleju
  • 4 jajka
  • 1 szkl brązowego cukru
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
W drugiej misce mikserem wymieszać olej, jajka, startą na tarce marchewkę oraz cukier. Połączyć z wymieszaną z przyprawami mąką.
Ciasto wlać do papierowych lub silikonowych papilotek.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C i w tak nagrzanym piec muffinki przez około 25min.
Ozdobić lukrem i skórką pomarańczową.





źródło

wtorek, 25 lutego 2014

TWARÓG DOMOWY




Był już przepis na domowy chleb, na domową wędlinę, a teraz nadszedł czas na domowy twaróg. Przepis i wykonanie banalnie proste, a smak genialny. Jedyny problem, to kupienie świeżego wiejskiego mleka, z którego litra otrzymujemy około 100g serka.

DOMOWY TWARÓG:

  • 1 litr świeżego mleka (wiejskie od krowy)
  • gaza
Mleko wlewamy do naczynia, może to być np. słoik i odstawiamy na około 2 dni, aby się zsiadło. 
Kiedy mleko jest już kwaśne,  przelewamy je do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu raz na jakiś czas mieszając. Cała nasza praca polega jedynie na tym, aby nie dopuścić do zagotowania, ani też wrzenia mleka. Po jakimś czasie zacznie się oddzielać serwatka i tworzyć niewielkie grudki sera. Trwa to około 15 -20min. Jeśli nasze mleko konsystencją przypomina popularny serek wiejski, rondelek zdejmujemy z ognia i przelewamy nasz ser przez sito wyłożone gazą. Zawinięty ciasno w gazę ser pozostawiamy do ostygnięcia i odcieknięcia. Zimny przechowujemy w lodówce. Ja przygotowując swój serek dodatkowo obciążyłam go, aby lepiej odciekł, ale według mnie był to błąd, bo wyszedł trochę za suchy i kruszył się. Jeśli więc lubicie, jak ja twaróg wilgotny, który łatwo kroić na kanapki, nie polecam obciążania, a jedynie pozostawienie zawiniętego w gazę sera na sicie. 



poniedziałek, 24 lutego 2014

ŁOSOŚ W SEZAMIE




Łosoś to ulubiona ryba mojej młodszej córki. Przygotowywać ją dla niej, to czysta przyjemność. Zawsze smakuje, a i o geniuszu kulinarnym czasem  człowiek coś usłyszy . Dzisiaj wypróbowałam przepis wyszukany w sieci i nie zawiodłam się. Danie wyszło pyszne.

ŁOSOŚ W SEZAMIE:

  • 1 filet łososia ( około 150g) 
  • 100g makaronu razowego
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz
Łososia kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy go w marynacie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu, imbiru oraz soli i pieprzu. Pozostawiamy łososia w marynacie na przynajmniej 1 godzinę. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Zamarynowanego łososia wyjmujemy z marynaty i obtaczamy dokładnie w ziarnach sezamu. Smażymy około 4 -5 min z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni.
Podajemy z ciepłym makaronem razowym oraz surówką.





inspiracja

piątek, 21 lutego 2014

BANANY W KARMELU Z CIASTECZKAMI






Miłe popołudnie w gronie przyjaciół czy też zwieńczenie niedzielnego rodzinnego obiadu. Dzisiejszy deser sprawdzi się w obu przypadkach. Delikatny, niby zwykły, a jednak wykwintny. Delikatne banany w karmelu przykryte puszystymi lodami. W wersji dla dorosłych i dla dzieci oraz, co chyba najważniejsze, wymagający minimum pracy przy maksimum smaku.


BANANY W KARMELU Z CIASTECZKAMI:

  • 4 banany 
  • 100g cukru 
  • 150ml śmietanki
  • 50g masła
  • laska wanilii
  • kilka kruchych ciasteczek
  • lody waniliowe
  • kieliszek brandy - w wersji dla dorosłych
Cukier rozpuszczamy w garnku, następnie wlewamy śmietankę oraz dokładamy miąższ i skórkę wanilii. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a później dodajemy masło i ewentualnie brandy.
Banany kroimy na dość grube plastry i dokładamy je do sosu. Do małych miseczek nakładamy ciepłe banany z sosem, dokładamy po 1 -2 kulki lodów. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.



czwartek, 20 lutego 2014

ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA






Dzisiaj przepis na zapiekankę, którą bardzo lubię. Po pierwsze jest szybka w wykonaniu, ale też jest kolorowa, co wprowadziło mnie w wiosenny nastrój. No i co ważne, pozwala zrobić porządek w lodówce czyli wykorzystać wszystko co pozostało nam po przygotowaniu innych potraw, a przy okazji stworzyć coś pysznego. 

ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA:

  • 100g grubego makaronu
  • 1/3 niewielkiego pora
  • kilka różyczek brokuła
  • garść ugotowanej kapusty włoskiej
  • kawałek czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 100g startego żółtego sera
  • sól pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej bazyli
Makaron lekko podgotowujemy w osolonym wrzątku. Powinien pozostać dość twardy, aby nie rozpadł się w zapiekance.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekanego pora, zblanszowane różyczki brokuła oraz podgotowaną kapustę włoską. Ja wykorzystałam kapustę po przygotowywaniu gołąbków. Dorzucamy obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Chwilę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem oraz suszoną bazylią. Odstawiamy  i mieszamy z ugotowanym oraz odcedzonym makaronem.
Formę do zapiekanki smarujemy cienko masłem i napełniamy farszem makaronowym. Posypujemy pokrojoną w drobną kostkę papryką.
Jajko mieszamy dokładnie ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy dokładnie zapiekankę.
Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez 30min. Podajemy z sosem czosnkowym.



środa, 19 lutego 2014

SAŁATKA Z BROKUŁA Z FETĄ I SŁONECZNIKIEM




Lekka sałatka z brokuła. Połączenie białej fety i zielonych różyczek, a wszystko dopełnione prażonymi ziarnami słonecznika. Lekko, szybko i smacznie.

SAŁATKA Z BROKUŁA Z FETĄ I SŁONECZNIKIEM:


  • 1 brokuł
  • 100 g sera feta
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
Brokuła dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do odsączenia.
Jogurt łączymy z majonezem i roztartym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser feta kroimy w kostkę.
Odsączone brokuły i pokrojoną fetę polewamy sosem jogurtowym i obficie posypujemy pestkami słonecznika.



wtorek, 18 lutego 2014

CIASTO MIODOWNIK




To ciasto chodziło za mną od jakiegoś czasu, aż udało nam się spotkać. Lubię miodownik klasyczny z masą z kaszy manny, który niektórzy nazywają kaszowcem. Pomimo tego, że placki po upieczeniu są twarde jak kamień, to dodanie masy powoduje, że ciasto przez kilka godzin robi się mięciutkie i rozpływające się w ustach. Łatwo się go kroi i nie kruszy się. Doskonale sprawdza się na stole świątecznym, z powodu dodatku miodu i orzechów, ale ja postanowiłam zrobiłam sobie święto dzisiaj.

MIODOWNIK:

ciasto:


  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukry
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 50g margaryny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
masa:

  • 2 szkl mleka
  • 4/5 szkl kaszy manny
  • 1 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • garść startych orzechów

Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Powinno odchodzić od ręki, ale jeśli wyjdzie za rzadkie posypujemy niewielką ilością mąki. Dzielimy ciasto na trzy części i każdą rozwałkowujemy dopasowując wielkość do blaszki, którą wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C.
W blaszce umieszczamy pierwszy placek i pieczemy go 12 - 15min do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy i po przełożeniu na kratkę pozostawiamy do wystudzenia. Identycznie postępujemy z dwoma pozostałymi plackami. Blaty ciasta po upieczeniu są twarde jak kamień, ale niech to nikogo nie przeraża,po przełożeniu masą zupełnie zmiękną.

Masę przygotowujemy gotując mleko z kaszą manną i cukrem. Studzimy. Masło ucieramy z żółtkami na gładką masę, po czym dodajemy po łyżce zimną kaszę i ciągle miksujemy, aż powstanie w miarę gładka masa. Na końcu dodajemy aromat.


Upieczone placki przekładamy kolejno masą z kaszy manny. Ostatni placek polewamy polewą czekoladową, którą wykonujemy podgrzewając i mieszając do połączenia się wszystkich składników oprócz orzechów. Wierzch posypujemy posiekanymi drobno orzechami.

Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby blaty ciasta zmiękły. Nie należy jednak trzymać ciasta w lodówce, bo nie zmięknie. Ja swoje przechowuję w zimnym piekarniku.





poniedziałek, 17 lutego 2014

CIASTKA Z ORZECHAMI I WŁOSAMI ANIELSKIMI Z KARMELU






Czasem wystarczy bardzo niewiele, żeby ze zwykłej rzeczy wyczarować coś niebanalnego. Podobnie jest z wypiekami. Odrobina pracy i ze zwykłych ciasteczek przygotować możemy niespodziankę. Dzisiaj proponuję ciasteczka ozdobione orzechami skąpanymi w miodzie i dodatkowo pokryte pajęczyną włosów anielskich wykonanych z karmelu.

CIASTECZKA Z ORZECHAMI I ANIELSKIMI WŁOSAMI Z KARMELU:
  • 250g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
dodatkowo:
  • 100g posiekanych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na około 30min do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i partiami rozwałkować na grubość 3 - 4mm. Wykrawać pojedyncze ciasteczka i ozdabiać stempelkami.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15min pierwszą porcję i przez około 12min każda kolejną.
W rondelku rozpuszczamy miód i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Mieszamy i następnie rozkładamy po kilka na każdym ciastku. Najlepiej orzechy nakładać posługując się dwoma łyżeczkami, bo masa jest bardzo klejąca.
W kolejnym rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje i zacznie się ciągnąć. Posługując się widelcem nakładamy na każde ciastko z orzechami kroplę karmelu i wyciągając w górę formujemy włosy anielskie.







piątek, 14 lutego 2014

GRILLOWANA SAŁATKA a la CEZAR Z KURCZAKIEM




Sałatka, która może stanowić przekąskę lub lekką kolację. Pyszna, lekka z chrupiącymi chipsami z szynki i lekko kwaśnym sosem. Idealna.

GRILLOWANA SAŁATKA a la CEZAR Z BOCZKIEM I KURCZAKIEM:


  • 1 podwójna  pierś kurczaka
  • 100ml jogurtu + ząbek zmiażdżonego ząbka czosnku
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 50g szynki w plastrach
  •  250g mixu sałat
  • 2-3 ząbki czoasnku
  • kilka pomidorków cherry
  • sok z cytryny
  • olej słonecznikowy
  • 50ml sosu Worcester
  • sól, pieprz
  • oliwa
Kurczaka marynujemy w jogurcie z solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem.
Szynkę kroimy w cienkie paski i smażymy na chrupiąco. 
Zamarynowanego kurczaka obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oliwie na złoty kolor, a następnie przestudzamy i kroimy każdą pierś na 3-4 części.
Na patelni grillowej rozprowadzamy niewielką ilość oliwy i smażymy na niej pozostały czosnek z mixem sałat. Do grillowanej sałaty dorzucamy pokrojone na pół pomidorki i chwilę smażymy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce rozcieramy żółtko i wlewamy delikatnie wolnym strumieniem olej słonecznikowy, cały czas ucierając. Ilość oleju powinna być taka, aby powstał nam gęsty sos. Doprawiamy sosem Worcester i sokiem z cytryny. 
Talerz smarujemy sosem, na którym układamy grillowaną sałatę i pomidory. Dekorujemy chipsami z szynki.Polewamy delikatnie sosem i układamy  kawałki kurczaka. 



czwartek, 13 lutego 2014

SURÓWKA Z MARCHEWKI





Niedawno zdałam sobie sprawę, że ta znana i lubiana surówka dzisiaj lekko odeszła w cień. Sama rzadko ją robię, a szkoda, bo nie dość, że jest pyszna to jeszcze niewiele przy niej pracy, a możliwości różnych wariacji mnóstwo. Dzisiaj proponuję przepis na wersję podstawową. 

SURÓWKA Z MARCHEWKI:

  • 4 surowe marchewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. D oprawiamy odrobiną cukru i soli. Podajemy w towarzystwie mięs lub klusek.






środa, 12 lutego 2014

WALENTYNKOWE SERDUSZKA






Również i mnie opanowała wszechogarniająca plaga serduszek, które przed Walentynkami wypływają niemal z każdego bloga. Nie mogłam się oprzeć, żeby nie wykonać tych słodkich serduszek. Leżą teraz schowane w puszce i czekają cierpliwie na 14 lutego. 

KRUCHE WALENTYNKOWE SERDUSZKA:
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku cutrynowego
  • szczypta soli
LUKIER:
  • 100g cukru pudru
  • kilka kropel soku z buraków
Z podanych składników zagnieść szybko kruche jednolite ciasto, które owijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na około 30min do lodówki.
Na omączoną stolnicę wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 2 -3 mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże, bo prawie nie urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175st.C przez około 15 - 17min.
Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem, który przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z buraków lub sokiem malinowym. Celowo nie podałam ilości soku, ponieważ należy dodać go tyle, by lukier był gęsty i nie spływał, ale dał się swobodnie pędzelkiem rozprowadzić na ciastkach.. Wystarczy go dosłownie kilka kropel.