środa, 30 lipca 2014

CHLEB MIESZANY





Chlebek pszenno-razowy własnej roboty? A dlaczego nie? Należy próbować, aby wybrać dla siebie to, co najbardziej nam odpowiada.

CHLEB MIESZANY:

  • 300g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki żytniej
  • 100g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 400 - 500ml wody
  • 80g ziaren słonecznika
  • 40g sezamu
  • 80g siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody. Mąkę mieszamy z solą i ziarnami, a następnie dodajemy rozpuszczone drożdże oraz większość letniej wody. Całość mieszamy łyżką aż do uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta. Wodę dolewamy powoli, aby ciasto nie było zbyt luźne. 
Ciasto na chleb przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i posypujemy dowolnymi ziarnami oraz nacinamy delikatnie wzdłuż. Formę dokładnie przykrywamy folią i odstawiamy chleb do wyrośnięcia na około 1 godz. W tym czasie chleb powinien urosnąć do brzegów foremki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st.C i w tak nagrzanym pieczemy wyrośnięty chleb przez 30min. Chleb powinien być ładnie zarumieniony, a jeśli postukamy  go od spodu to powinnie wydawać głuchy odgłos.





sobota, 26 lipca 2014

RISOTTO Z WOŁOWINĄ





Risotto ma wiele odmian. Jedno co się nie zmienia to główny składnik, czyli ryż. U mnie dzisiaj w towarzystwie wołowiny.

RISOTTO Z WOŁOWINĄ:

  • 300g wołowiny
  • 200g ryżu
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa do smażenia
Wołowinę kroimy w małe kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. W trakcie smażenia dodajemy rozmaryn oraz sól i pieprz. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy obraną i pokrojoną w grubą kostkę marchewkę oraz pokrojoną w pół -talarki cukinię. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy około 1szkl wody oraz 1/2szkl białego wytrawnego wina i wsypujemy ryż. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 - 20min, aż ryż zmięknie. Doprawiamy danie solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. 





środa, 23 lipca 2014

KRUCHE MISIE POD MUCHĄ





Uśmiechnięte misie dla małych i dużych łasuchów.

KRUCHE MISIE:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g cukru pudru
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zimne masło oraz cukier. Szybko siekamy wszystko nożem, a następnie zagniatamy rękoma, aż powstaną grudki. Robimy dołek i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej 40min.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę, wałkujemy na grubość około 4mm i wycinamy ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 190st.C przez około 15min.
Po ostudzeniu dekorujemy misie kolorowym lukrem.




poniedziałek, 21 lipca 2014

WIEDEŃSKIE CIASTECZKA CZEKOLADOWE






Małe - mega kruche ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy.

WIEDEŃSKIE CIASTECZKA CZEKOLADOWE:

  • 125g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 175g mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 -5 łyżek mleka
  • 80g czekolady deserowej
  • 100g czekolady białej
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy mleko i stopione 80g czekolady. Wszystko starannie ucieramy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy niewielkie ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy wyciskaniu ciastek zachowujemy odstępy, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.190st.C i w tak nagrzanym, pieczemy ciasteczka 12-15min. Upieczone ciastka studzimy na kratce, a zupełnie zimne dekorujemy rozpuszczoną na parze białą czekoladą.




czwartek, 17 lipca 2014

CIASTO ZIELONY MECH






Dzisiaj ciasto, które zachwyciło mnie przede wszystkim kolorem, który zawdzięcza szpinakowi. Moje obawy co do smaku okazały się bezpodstawne, ponieważ szpinak nie jest wyczuwalny. 

CIASTO ZIELONY MECH:
blaszka 25x25cm

  • 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1szkl cukru
  • 1 i 1/3szkl oleju
  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan - fixy
Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując wlewamy powoli olej i na koniec dodajemy odsączony szpinak.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 50 - 55min do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasta odcinamy 1/3 od góry i odciętą część kruszymy do miseczki, odkładamy.
Śmietanę ubijamy ze śmietan fixem i wykładamy na ciasto, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając.






środa, 16 lipca 2014

PASZTET DOMOWY W SŁOIKU





Nachodzi mnie czasem ochota na kromkę razowego chleba z pasztetem i pomidorem, albo jeszcze lepiej z ogórkiem małosolnym. Niby nic wielkiego, ale jednak jest jedno ale - boję się myśleć co też można w takim sklepowym pasztecie znaleźć. Dlatego też postanowiłam sama sobie taki pasztecik przygotować. Nie jest to trudne. Pamiętać należy tylko o tym, aby czynności wykonywać jedna po drugiej, bo wszystkie składniki muszą być ciepłe.

PASZTET DOMOWY W SŁOIKU:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1/2kg surowego boczku
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 200g kaszy manny
  • litr wody
  • 1 cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz, majeranek
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Łopatkę i boczek pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, listka laurowego i cebuli. Ugotowane mięso wyjąć. Przyprawy i cebulę wyrzucić, a wodę uzupełnić do ilości 1 litra. Następnie do wody wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać, aby nie powstały kluski. Mięso i surową wątróbkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno rozdrobnić w malakserze. Dodać kaszę mannę i przyprawy. Wszystko razem zblendować. Gotowy pasztet nakładać do wyparzonych słoiczków, do 2/3 wysokości, zakręcać i gotować 1/2 godz. Następnego dnia gotowanie powtórzyć. 
Słoiczki przechowujemy w zimnym miejscu.



wtorek, 15 lipca 2014

MINI DONUTS





Najpierw kupiłam maszynkę do wypieku donatów. Zainteresowała mnie, bo bardzo lubię donaty, ale nie cierpię tego całego mycia po ich smażeniu w tradycyjny sposób. Potem rozpoczęło się poszukiwanie odpowiedniego przepisu. Całość skończyła się wielkim sukcesem. Te donaty nie ustępują w niczym tradycyjnym, drożdżowym. Delikatne, pulchne - dla mnie idealne.

MINI DONATY:
35szt

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 125g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą miksera. Maszynkę rozgrzewamy i delikatnie smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Do każdej foremki wlewamy porcję ciasta i pieczemy około 3minut. Studzimy na kratce kuchennej i następnie dekorujemy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.




poniedziałek, 14 lipca 2014

CHICKENS WRAPS





Przekąska, lekki obiad? Jakby tego nie nazwać - jest pysznie.

CHICKENS WRAPS:

  • 6 wraps
  • 1/4 małej młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
Pierś kurczaka kroimy w cienkie paski, a następnie solimy, pieprzymy.  Podsmażamy na łyżce oliwy z dodatkiem rozmarynu.. Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na wiórki. Kapustę, marchewkę i posiekaną drobno cebulę wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy lekko przestudzonego kurczaka. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem i łyżką majonezu. 
Każdy placek wraps smarujemy cieniutko majonezem i nakładamy farsz z kapusty. Składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony i podsmażamy na patelni grillowej.



sobota, 12 lipca 2014

TARTA Z BOTWINKĄ







Kolejny przepis na wykonanie dania z dodatkiem botwinki. Rewelacyjnie kruche ciasto i delikatne nadzienie podkręcone serkiem kozim.

TARTA Z BOTWINKĄ :
ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 -2 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 1 pęczek botwinki
  • 250g mielonego twarogu
  • 250g pokrojonej szynki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • gałka muszkatołowa
Z mąki, soli, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki i zimnej wody zagnieść jak najszybciej jednolite ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym bardziej krucha będzie tarta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30min.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Botwinkę myjemy, a następnie  około 3min blanszujemy. Odcedzamy ją i odciskamy, a następnie siekamy dość drobno razem z koperkiem. W misce mieszamy twaróg z dwoma jajkami i bułką tartą.  Dodajemy posiekaną botwinkę z koperkiem i pokrojoną drobno szynkę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy je cienko. Najlepiej robić to umieszczając ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli. Nie ma potrzeby wtedy podsypywania mąki oraz ciasto nie klei się do wałka. Rozwałkowane ciasto przenosimy delikatnie, najlepiej na wałku, do wysmarowanej masłem formy. Wystające poza formę ciasto odcinamy nożem i odkładamy. Możemy wykonać z niego dekorację na wierzchu tarty.
Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie farsz. Na wierzchu układamy kawałki pozostawionego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym peczemy tartę 30 -35min.



piątek, 11 lipca 2014

CUKINIA FASZEROWANA







Takie małe cukinie są miłym urozmaiceniem. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili tylko lekko podgrzać. Tak podane danie powinno ucieszyć dzieci i mile zaskoczyć dorosłych.

CUKINIA FASZEROWANA:
2 porcje

  • 2 małe okrągłe cukinie
  • 1/2 szkl kaszy kuskus
  • 150g mięsa mielonego
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego oregano
  • sól, pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy "czapeczki". Następnie wydrążamy środek za pomocą np. małej łyżeczki. Robimy to delikatnie, aby nie uszkodzić skórki. 
Do miseczki wkładamy mięso mielone, wydrążony miąższ cukini, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekane zioła. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i po napęcznieniu łączymy z mięsem. Wbijamy jajko i całość wyrabiamy, na końcu doprawiając solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone cukinie.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy cukinie 30 - 35min.


czwartek, 10 lipca 2014

ROGALE PSZENNE






Pulchne, wyrośnięte i rumiane rogale na śniadanie lub kolację? Nic trudnego. Każdy sobie poradzi z ich wykonaniem. 

ROGALE PSZENNE:
9 szt
  • 400g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml wody
ponadto:
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
Drożdże kruszymy i łączymy z mąką oraz solą i cukrem. Następnie wlewamy oliwę i powoli dodajemy wodę. Zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale można też użyć miksera z końcówkami w formie haków, ponieważ ciasto nie lepi się . Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i wałkujemy dość cienko, nadając mu formę koła. Za pomocą ostrego noża kilkakrotnie nacinamy rozwałkowane ciasto po przekątnej, aby powstało nam 8 - 9 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy, zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego rogala smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie z cukrem. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy rogale przez 25min. 




Zgodnie z zaproszeniem Łucji, która tworzy  lipcową listę wypieków tutaj, przepis dodaję do cyklicznej akcji stąd.

źródło

piątek, 4 lipca 2014

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO





Zamarzyło mi się ciasto, które będzie kolorowe jak tęcza. Przy odrobinie wysiłku udało mi się takie ciasto zrobić. Wystarczy kilka kolorowych galaretek i szklanek o różnych rozmiarach. Jedynym minusem jest to, że z ostatnich dwóch warstw zostaje sporo masy, ale ja wykorzystałam je do zrobienia mini serniczków z owocami.

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO:

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 500g mielonego twarogu
  • 15 - 20szt okrągłych biszkoptów
dodatkowo do wykończenia sernika
  • 1 galaretka
  • garść sezonowych owoców
Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, używając do każdej po 1szkl wody zamiast dwóch. Do przestudzonych galaretek dodajemy po około trzy łyżki twarogu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 
Tortownicę wykładamy biszkoptami i wlewamy pierwszą masę. Najlepiej wlać je na początek tylko tyle, aby przykryć biszkopty i po zastygnięciu dolać resztę. W przeciwnym wypadku biszkopty wypłyną na górę.
Po zastygnięciu pierwszej masy wstawiamy na środek tortownicy szeroką szklankę lub miseczkę i wlewamy drugą masę. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie delikatnie usuwamy szklankę i w środek tortownicy wstawiamy inną o mniejszej średnicy. Zalewamy trzecią masą. Podobnie postępujemy z ostatnią warstwą.
Piątą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i po ułożeniu umytych owoców na wierzchu ciasta wylewamy ją na owoce. Pozostawiamy do zastygnięcia.


czwartek, 3 lipca 2014

WINOGRONOWE GOŁĄBKI







Gołąbki niebanalne, bo zawijane w liście winogron. Takie gołąbki są bardziej wyraziste w smaku, a jednocześnie delikatne. Niezaprzeczalną zaletą jest to, że liście zaparzamy bardzo krótko, co dodatkowo skraca czas przygotowania potrawy. W mojej wersji, jest jeszcze niespodzianka w farszu, którą stanowi  podduszona z cebulką kapusta włoską.  

GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRON:

  • 15 dużych liści winogron
  • 500g mięsa mielonego
  • 400g ryżu
  • 200 - 300g kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Kapustę włoską drobno szatkujemy i razem z posiekaną cebulą krótko dusimy na łyżce oliwy. Odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzony ryż i kapustę łączymy z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię. Wszystko razem wyrabiamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Liście winogron myjemy i usuwamy z nich zgrubiały nerw główny. Blanszujemy w osolonym wrzątku. 
W tak przygotowane liście zawijamy po porcji farszu i kolejno układamy w rondelku wyłożonym kilkoma świeżymi liśćmi zalanymi 1/2 szkl wody z łyżką oliwy. Na wierzchu ułożonych gołąbków kładziemy również świeże liście, aby uniknąć wysuszenia i dusimy na małym ogniu około 1 godziny. 
Podajemy z ostrym sosem pomidorowym.