poniedziałek, 29 czerwca 2015

ŁACIATE NALEŚNIKI





Naleśniki to jedno z ulubionych dań dzieci, ale pewnie i wielu dorosłych nie może im się oprzeć. Jeśli dodatkowo są kolorowe i napełnione pysznym nadzieniem serowym, to ja jestem kupiona.

ŁACIATE NALEŚNIKI:
ciasto:
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka z wodą gazowaną ( pół na pół )
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku truskawkowego
nadzienie:
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szkl śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
ponadto do dekoracji:
  • garść świeżych owoców (poziomek, jagód, porzeczek)
  • listki mięty
  • cukier puder
Wszystkie składniki ciasta oprócz soku truskawkowego zmiksować na gładką masę. Do osobnej miseczki odlać 1/5 ciasta i dodać do niego sok. Wymieszać.
Na patelni za pomocą łyżki zrobić równoległe paski lub esy floresy z ciasta różowego, a na nie wylać porcję ciasta białego. Smażyć do ścięcia się ciasta, odwrócić na drugą stronę. Usmażyć i odłożyć na talerz .
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i na końcu serek mascarpone. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy składniki. 
Usmażone naleśniki smarujemy grubo nadzieniem serowym, zwijamy i na koniec dekorujemy drobnymi owocami i listkami mięty.





sobota, 27 czerwca 2015

TORT TRUSKAWKOWO - CZEKOLADOWY




Jakoś nie mogę się oprzeć truskawkom. I choć zrobiłam sobie przerwę, ponieważ deszcz sprawił, że truskawki były przez kilka dni po prostu niesmaczne, to dzisiaj wracam po raz kolejny do tych cudownych owoców.


TORCIK ŚMIETANKOWO CZEKOLADOWY:
tortownica śr.22cm lub
forma 23x27cm

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4szkl mąki pszennej
  • 1/4szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.

masa śmietankowa:

  • 100ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
masa czekoladowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 100ml wody
  • 50ml syropu barmańskiego rum z czekoladą
ponadto:
  • 500g truskawek
  • kilka listków mięty lub melisy
przygotowanie masy śmietankowej:
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Tak przygotowana masę śmietankową odstawiamy do lodówki.
przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej  lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. 
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 50ml mieszanki wody z syropem rumowo - czekoladowym. 
Na nasączony spód wykładamy 1/3 masy śmietankowej i układamy na niej kilka pokrojonych w plasterki truskawek.  Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, który również ponczujemy 50ml ponczu. Wykładamy na niego 1/2 masy czekoladowej i przykrywamy ją ostatnim blatem biszkoptu. Na końcu  nasączamy pozostałymi 50ml ponczu ostatni krążek ciasta i następnie wykładamy na niego resztę masy dekorując według uznania. Na końcu dekorujemy ciasto połówkami truskawek i świeżymy listkami mięty.





poniedziałek, 22 czerwca 2015

DESER Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ





Lekki deser do delektowania się smakiem czekolady i zapachem świeżych truskawek i malin. Żeby nie było zbyt banalnie- bezowa kołderka na wierzchu przyozdobiona listkiem mięty.

DESER BUDYNIOWY Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ:
4 porcje

  • 1 budyń czekoladowy
  • garść świeżych poziomek
  • garść świeżych truskawek
  • 5 - 6 niewielkich bez
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • szczypta chili
  • śwież mięta do dekoracji
Budyń czekoladowy gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając na koniec szczyptę mielonego chili. Ponieważ ktoś niedawno powiedział mi, że nie wie ile to szczypta, to wyjaśniam, że u mnie szczypta to tyle samo , co wielkość ziarenka sezamu lub siemienia lnianego. Ugotowany budyń zestawiamy z ognia. W tym czasie płuczemy i odsączamy truskawki i poziomki. Truskawki kroimy na małe kawałki. Czekoladę łamiemy i następnie siekamy nożem.
Do lekko przestudzonego budyniu dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i połowę tak przygotowanego budyniu wlewamy do czterech pojemniczków. Następnie na budyniu układamy warstwę poziomek i pokrojonych truskawek. Zalewamy owoce pozostałym budyniem. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami i dekorujemy świeżą miętą i pojedynczą poziomką.




sobota, 20 czerwca 2015

CIASTO PORZECZKOWE - KTÓRE ROBI SIĘ SAMO





Kiedyś stojąc w sklepie w kolejce do kasy usłyszałam rozmowę dwóch pań stojących za mną dotyczącą niezwykłego ciasta - które robi się samo. Nie chciałam podsłuchiwać, więc niestety nie poznałam cudownej receptury, ale nie dawała mi ona spokoju. Poszukałam i rzeczywiście istnieje taki przepis. Jedyne co musimy, to umieścić składniki w misce, a następnie foremce. Dodatki dobieramy sami. Mogą to być świeże, mrożone lub suszone owoce. Zatem do dzieła. U mnie dzisiaj wersja porzeczkowa.

CIASTO PORZECZKOWE:
blaszka 23x23cm

  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 jajka
ponadto:
  • 3-4 garście czerwonych porzeczek
  • cukier puder
kruszonka:
  • 120g mąki
  • 80g masła
  • 40g cukru
Do miski kruszymy drożdże, które posypujemy 1/2 szkl cukru. Następnie wlewamy mleko i olej oraz w następnej kolejności rozkłócone jajka. Ostatnią warstwę stanowi przesiana mąka. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 2godziny.
Po upływie koniecznego czasu ciasto mieszamy dokładnie łyżką i wylewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na cieście układamy umyte i odsączone owoce. Na wierzchu możemy dodatkowo pokruszyć kruszonkę, którą robimy z masła, mąki i cukru. 
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy przez 45min.
Po upieczeniu trzymamy jeszcze przez chwilę w uchylonym lekko piekarniku i następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zupełnie zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. 




piątek, 19 czerwca 2015

JARSKA MŁODA KAPUSTA DUSZONA




Dzisiaj przepis na młodą kapustę. Delikatne danie, które może być z dodatkiem młodych ziemniaków doskonałym daniem obiadowym, lub podana samodzielnie lekką kolacją.

JARSKA MŁODA KAPUSTA:

  • 1/2 główki młodej kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szkl wody
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki świeżego koperku
Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy na patelnię  i zalewamy ją wodą. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz posiekaną drobno cebulkę. Pieczarki obieramy i po pokrojeniu ich na plasterki dokładamy do reszty warzyw. Włączamy palnik i dusimy warzywa na niewielkim ogniu 15 -20 min. Warzywa powinny być podduszone, ale nie rozgotowane. Delikatnie posypujemy je mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Potrawę solimy i pieprzymy do smaku, a na końcu wlewamy słodką śmietankę. Potrawę posypujemy obficie, posiekanym świeżym koperkiem.




czwartek, 18 czerwca 2015

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI





Co to byłby za czerwiec bez drożdżówek z truskawkami. Pysznymi, pachnącymi, które można zabrać ze sobą wszędzie, gdziekolwiek podążamy. Już kiedyś podobny przepis pojawił się na blogu, ale dzisiaj wersja drożdżówek przygotowanych na kształt jagodzianek, ale z pysznym, truskawkowym nadzieniem, które zaskakuje aromatem miętowym.

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI:
6 sztuk

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 12 g drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli
ponadto:
  • 200g truskawek 
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 5-6 listków świeżej mięty
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier oraz miękkie masło. Mieszamy masę łyżką, a następnie dodajemy 1 jajko, 1 żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączona stolnicę i dzielimy na  porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy podłużne bułki, lekko spłaszczamy, posypujemy środek niewielką ilością kaszy manny, która wchłonie nadmiar soku z truskawek i układamy na niej kilka przekrojonych truskawek oraz posiekaną drobniutko miętę. Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Wierzch bułek smarujemy pędzelkiem maczanym w białku, a następnie posypujemy kruszonką.

KRUSZONKA:

  • 2,5g masła
  • 3g mąki
  • 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez 25min. Studzimy na kratce kuchennej. Podajemy posypane cukrem pudrem.





środa, 17 czerwca 2015

PLACKI WIELOWARZYWNE





Pomysł na te placki zrodził się trochę z nudy, odrobinę z chęci wykorzystania zalegających składników. A nie od dziś wiadomo, że najlepsze pomysły na pyszne potrawy rodzą się z biedy lub nudy, to i tym razem wyszło pysznie, niebanalnie i jeszcze zaskakująco dla biesiadników.

PLACKI WIELOWARZYWNE:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży burak
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
Ziemniaki, buraka i marchewki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do startych warzyw dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Szpinak myjemy, odsączamy i następnie dokładamy do wymieszanych wcześniej warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy 2 -3 łyżki mąki, aby masę zagęścić. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej niewielkiej wielkości placki. 
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, dodajemy kleks z gęstej śmietany i podajemy.




wtorek, 16 czerwca 2015

DESER Z TRUSKAWKAMI - TRUSKAWKOWY TWIST




Lekko, orzeźwiająco, a co najważniejsze maksymalnie pysznie przy minimalnym czasie przygotowania.

TRUSKAWKOWY TWIST:
4 porcje

  • 150ml śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g świeżych truskawek
Śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy serek i cukier puder. Dokładnie miksujemy, aby powstała aksamitna masa. Truskawki rozdrabniamy. Do pucharków wlewamy na przemian masę śmietanową i zmiksowane truskawki. Za pomocą rurki do napojów lub patyczka do szaszłyków delikatnie wyciągamy dolną masę ku górze, aby powstały esy floresy. 
Deser podajemy schłodzony i przyozdobiony listkiem mięty.




piątek, 12 czerwca 2015

ROLADA TRUSKAWKOWA




Dzisiaj kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Delikatna puszysta rolada z kremem truskawkowym na bazie serka mascarpone i śmietanki. Rolada wychodzi delikatna, puszysta, ale jednocześnie na tyle elastyczna, że łatwo ją zwinąć bez strachu o jej popękanie. Jeśli będziecie mieli ochotę pobawić się w zdobienia możecie ją urozmaicić wzorkiem. Ja postanowiłam przyozdobić swoją serduszkami, które może i są infantylne, ale za to  jakie urocze.

ROLADA TRUSKAWKOWA:
forma 40x30cm
biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl zimnej wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka jajek od żółtek, a następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i dodajemy do ubitej piany, dolewając na końcu wodę. Delikatnie mieszamy masę za pomocą szpatułki. Jeśli chcecie wykonać wzorki, to w tym momencie musicie odłożyć 2 łyżki masy i zabarwić ją na dowolny kolor, 
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną, za pomocą rękawa cukierniczego wykonać wzorek z kolorowej masy.

ROLADA ZE WZORKIEM:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st. C i do tak nagrzanego wstawiamy blaszkę ze workiem na 5min. Po upływie tego czasu wylewamy na blaszkę resztę masy biszkoptowej i pieczemy jeszcze przez 15 - 17min. Wierzch ciasta powinien mieć ładny złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast blaszkę z piekarnika i po przykryciu jej ściereczką lnianą obracamy do góry dnem. 
Jeśli robicie roladę ze wzorkiem należy na wierzch ciasta przyłożyć kolejną ściereczkę i ponownie obrócić, aby wzorek był od spodu i zwinąć dość ciasno razem ze ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

ROLADA BEZ WZORKU:
Na blaszkę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy ją do nagrzanego do temp. 200st.C piekarnika na 18-20min.
Po upieczeniu ciasta na złoty kolor natychmiast wyjmujemy go z piekarnika i odwracamy delikatnie do góry dnem na lnianą ściereczkę. Zwijamy natychmiast razem ze ściereczką w rulon i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowo - truskawkowa:

  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 15 dużych truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Truskawki blendujemy na mus. W osobnym naczyniu śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę zmieszaną z musem truskawkowym. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Zimną roladę delikatnie rozwijamy i napełniamy ją schłodzonym kremem. Zwijamy ją delikatnie ponownie. Pozbywamy się ściereczki,na rzecz foli spożywczej, w którą zawijamy gotową roladę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, a następnie dekorujemy według uznania.




czwartek, 11 czerwca 2015

CHLEB WIELOZIARNISTY




Jeden z lepszych chlebów jakie w życiu jadłam. Choć jest upieczony z mąki pszennej to do złudzenia przypomina chleb razowy. Niezbyt puszysty, ale i niezbyt zbity. Ładnie wyrośnięty, ze złotą, chrupiącą skórką. No i co najważniejsze -zawiera mnóstwo ziaren.

CHLEB WIELOZIARNISTY:
forma keksówka
  • 500g mąki pszennej (lub 300g mąki pszennej i 200g mąki żytniej razowej) 
  • 1/2 szkl otrębów pszennych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego (użyłam pół na pół klasyczne i złote)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży 
  • 500ml letniej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w sporej misce. W osobnym naczyniu mieszamy letnią wodę z drożdżami i wlewamy ją do miski z suchymi składnikami. Mieszamy za pomocą łyżki, aby składniki się połączyły w dość luźne ciasto.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej przekładamy ciasto.
Następnie formę  przykrywamy lnianą ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, aby ciasto na chleb podwoiło swoją objętość. Zazwyczaj chleb potrzebuje na wyrośnięcie około 25 - 30 minut. W czasie kiedy chleb wyrasta, rozgrzewamy  piekarnik do temp. 200st.C. Kiedy ciasto na chleb wyraźnie wyrośnie, podwajając swoją objętość, wstawiamy formę do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy chleb przez 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika, wyjmujemy go z formy i od razu usuwamy papier. Pozostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia.

Uwagi:
  • chleb można przed upieczeniem posypać z wierzchu ulubionymi ziarnami lub otrębami
  • dobrym patentem na szybkie wyrastanie ciasta jest wstawienie go na około 20 minut do wyłączonego piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do temp. 40 - 50 st.C. Przy tym sposobie należy pamiętać, aby przed ponownym włączeniem piekarnika i jego nagrzaniem, ciasto na chleb wyjąć na blat kuchenny i wstawić go z powrotem dopiero po rozgrzaniu do temp. 200st.C







inspiracja