niedziela, 30 sierpnia 2015

OMLETY CZEKOLADOWE




Pyszne, puszyste maleństwa napełnione czekoladową bitą śmietaną. Potrafił byś się im oprzeć? Ja niestety nie.

OMLETY CZEKOLADOWE:
8 szt

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
ponadto:
  • 250ml śmietany kremówki 36%
  • 20g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
Do miski wybijamy same białka jajek, żółtka pozostawiając na później. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie nie przestając miksować dosypujemy powoli cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy kolejno po jednym żółtku i powoli wsypujemy mąkę. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną, wykładamy po około 1 łyżce czubatej masy i lekko rozprowadzamy ją wypukłą częścią łyżki, nadając poszczególnym porcjom kształt koła.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy 9 -10min.
Po upieczeniu natychmiast zdejmujemy z blaszki i lekko składamy układając je dość ciasno w pudełku. Złożone w ten sposób ciepłe omlety zachowają swój kształt nawet po wystudzeniu. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier i przestudzoną czekoladę. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią wystudzone omlety.
Przed podaniem posypujemy omlety obficie cukrem pudrem.






piątek, 28 sierpnia 2015

PLACKI WIEDŹMINA




Każda gospodyni ma swój ulubiony rodzaj placków ziemniaczanych. Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować zupełnie inny sposób podania tradycyjnego polskiego placka ziemniaczanego. Dwie warstwy ziemniaczane i zamknięte w nich mięso. Pyszne, sycące i niebanalne.

PLACKI WIEDŹMINA:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • około 40g mąki pszennej
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
ponadto:
  • 2 -3 pojedyncze filety drobiowe  
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Ziemniaki obieramy, myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce razem z cebulką. Dodajemy sok z cytryny, mąkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Filety drobiowe dzielimy na pół, rozcinając je w miejscu gdzie się lekko mięso odstaje od całości. Po rozłożeniu fileta dokładnie je widać. Następnie lekko je rozklepujemy i oprószamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej krótko filety. Mięso powinno być zamknięte, ale nie zbyt mocno zarumienione. Tak usmażone mięso odkładamy na talerz.
Ponownie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy i smażymy na niej małe, ale dopasowane wielkością do kotletów drobiowych, placki. U mnie były to placki z trzech, czterech łyżek masy ziemniaczanej. Placki smażymy z jednej strony, do momentu, aż będą miały konsystencję która pozwoli na ich odwrócenie, ale ich górna warstwa nie zetnie się całkowicie. Na tak podsmażonym placku układamy wcześniej podsmażony filet i przykrywamy drugim plackiem. Dosmażamy na niewielkim ogniu.
Podajemy z sosem czosnkowym i w towarzystwie surówki.





środa, 26 sierpnia 2015

OWSIANE MUFFINKI Z MARMOLADĄ





Muffinki z dodatkiem płatków owsianych i cukru trzcinowego, będą na pewno miłym przerywnikiem podczas ostatnich wakacyjnych wycieczek. Mięciutkie, pełne pachnącej latem marmolady znajdą na pewno swoich wielbicieli.

OWSIANE MUFFINKI Z MARMOLADĄ:

  • 175g mąki pszennej
  • 25g błyskawicznych płatków owsianych
  • 175 cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
ponadto:
  • 9 łyżek marmolady (najlepiej z dużymi kawałkami owoców)
  • 2 łyżki płatków błyskawicznych
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i roztrzepujemy je rózgą lub widelcem. Następnie delikatnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Robimy to krótko - tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub przygotowujemy małe silikonowe foremki do wypieku pojedynczych muffin.Do każdej foremki wkładamy łyżkę ciasta, a następnie na jego środek układamy łyżkę marmolady, którą przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi. 
Piekarnik nagrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy muffinki 15-20min, aż się zarumienią. Upieczone muffinki studzimy na kratce kuchennej.





piątek, 21 sierpnia 2015

MAKOWIEC NA CIEŚCIE UCIERANYM




Bardzo lubię makowiec tradycyjny zawijany, który zawsze gości na naszym wigilijnym stole. Podałam już na niego przepis na blogu. Dzisiaj jednak proponuję alternatywę - makowiec na cieście ucieranym. Pyszny, wilgotny i umiarkowanie słodki. Można by rzec - idealny wypiek świąteczny, choć testowany w środku lata.

MAKOWIEC NA CIEŚCIE UCIERANYM:
blaszka 25x27cm
ciasto:
  • 250g masła
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 250g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami jajek. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do utartej wcześniej masy. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie już mieszamy masę szpatułką lub rózgą.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej wlewamy połowę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto z termoobiegiem przez 10 - 15min.

masa makowa:
  • 50g suchego maku
  • 2 jajka
  • 1/2szkl cukru
  • 1/2szkl miodu
Mak możemy przygotować w dwojaki sposób. Tradycyjnie gotując go w niewielkiej ilości mleka i następnie dwukrotnie mieląc. Ponieważ ja strasznie nie lubię mycia tych wszystkich miseczek, sitek i śrubek, znalazłam i na to sposób. 
Suchy mak mielimy w młynku do kawy. Jajka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy do nich zmielony mak i miód.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy i wylewamy nią drugą część ciasta.Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35min. Temperatura pozostaje ta sama, a więc 180st.C.
Po upieczeniu chwilę studzimy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na kratce kuchennej.
Zupełnie zimno ciasto dekorujemy polewą czekoladową lub obficie posypujemy cukrem pudrem.






czwartek, 20 sierpnia 2015

BABKA CYTRYNOWA





Po prostu pyszna babka cytrynowa. Idealna w swojej prostocie.

BABKA CYTRYNOWA:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła 
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżki maślanki
ponadto na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (tyle, aby po wymieszaniu z pudrem uzyskać gęsty lukier)
Masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Cytrynę myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o malutkich oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę i dodajemy do  niej kolejno roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Miksujemy masę dokładnie, na końcu dolewając maślankę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dokładamy je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą.
Formę do babki smarujemy cienko masłem, a następnie wlewamy do niej przygotowane ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 40 minut, do tzw suchego patyczka.
Całkowicie wystudzoną babkę oblewamy lukrem.





poniedziałek, 17 sierpnia 2015

KOTLETY PO SUŁTAŃSKU





Dzisiaj przepis na kotlety na bogato. Ciekawe połączenie smaków sprawia, że nikt nie może im się oprzeć. Jeśli zrobicie kilka sztuk więcej niż potrzebujecie, to raczej pożegnajcie nadzieję, że zostaną na później. 

KOTLETY PO SUŁTAŃSKU:


  • 1 i 1/2 piersi z kurczaka
  • 100g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta 
  • oliwa
Mięso kroimy w cienkie, krótkie paseczki lub w drobną kostkę. Do dużej miseczki wkładamy posiekane mięso, kukurydzę, drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie krótko przesmażamy, aby pozbyć się z nich wody. Podsmażone i przestudzone pieczarki dokładamy do masy mięsnej. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Doprawiamy masę solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli masa będzie zbyt luźna, żeby uformować kotlety, można dosypać łyżkę więcej mąki.
Z wymieszanej masy, wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażyć na gorącej oliwie z obu stron do zrumienienia.




sobota, 15 sierpnia 2015

SERNIK Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ I ARONIĄ





Zaskakujący w swoim smaku sernik z aronią zagościł niespodziewanie na naszym stole i skradł nasze serca. Delikatny, puszysty, z zaskakującym wnętrzem. Przygotowując ten sernik połączyłam kilka moich przepisów w jeden i powiem szczerze, że sama byłam ciekawa efektu, który przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest tylko jedna wada - nie można pozbyć się domowników z kuchni, bo krążą wokół kokosowej kruszonki, zdobiącej wierzch tego sernika, niczym Puchatek wokół miodku.

SERNIK Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ I ARONIĄ:
blaszka25x27cm
ciasto:

  • 1i 1/2szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zgniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30min, aby się schłodziło.

masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1/2szkl cukru
  • 1 łyżka masła
  • 150g aronii
Masło z cukrem dokładnie miksujemy, a kiedy składniki się połączą dodajemy jajko i porcjami twaróg. Wszystko nadal miksujemy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Na koniec wsypujemy aronię i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie porozgniatać owoców.


kruszonka kokosowa:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 120g cukru
  • 90g masła
  • 2 łyżki mleka
Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy je na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia. Kiedy masło jest już płynne, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Powinna wyjść nam dość gęsta masa.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie jej dno wylepiamy wcześniej schłodzonym ciastem. Można zadanie sobie ułatwić, ścierając ciasto na dużych otworach tarki.
Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę serową. Wierzch pokrywamy kruszonką kokosową. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy sernik 55-60 min. W połowie pieczenia dobrze jest przykryć wierzch sernika folią aluminiową, aby kokos się nie przypalił.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, a po około 10 min uchylamy drzwiczki i zostawiamy je do całkowitego wystudzenia.





czwartek, 13 sierpnia 2015

SEROWA ROLADA Z SUSZONYMI POMIDORAMI




Dzisiaj kolejny pomysł na roladę serową, którą robiłam już z różnymi innymi farszami. Dzisiaj koniecznie chciałam wypróbować moje suszone pomidory, które robiłam kilka dni temu i wybór padł właśnie na przygotowanie rolady. Muszę przyznać, że po raz kolejny ten przepis mnie zawiódł. Tutaj podaję przepis na domowe suszone pomidory, ale oczywiście można użyć kupnych.

ROLADA SEROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI:
  • 200g żółtego sera
  • 50g suszonych pomidorów
Ser ścieramy na dużych otworach tarki. Dno blaszki o wymiarach 23x23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego starty ser. Delikatnie wyrównujemy i dociskamy, a następnie wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 10min, aby ser się rozpuścił.
Wyjmujemy blaszkę, aby ser lekko przestygł, ale nie wystygł zupełnie. Układamy na nim plastry suszonych pomidorów i pomagając sobie papierem, którym była wyłożona blaszka, zwijamy jak tradycyjną roladę. Tak przygotowaną przekąskę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby zastygła. 


Dobrze schłodzoną roladę kroimy w krążki i podajemy jako samodzielną przekąskę, albo dodatek do np. kanapek.




środa, 12 sierpnia 2015

KOKARDKI Z PAPRYCZKĄ PIRI PIRI




Makaron, którego ostrość możemy tonować w zależności od upodobań.Wystarczą 2 papryczki piri piri, aby nadać temu daniu charakteru, ale powinno powinno dodać się więcej, bo powinno być ostre. Wtedy jest piekielnie pyszne.

SPAGHETTI AGLIO OILO  Z PPRYCZKĄ PIRI PIRI:
  • 400g makaronu kokardki
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 4 papryczki piri piri
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek  pokrojony w cieniutkie plasterki. Dodajemy pokrojoną papryczkę piri piri i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekane zioła i całość doprawiamy solą i pieprzem. 
Makaron odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Łączymy go z sosem z patelni, lekko mieszając. Podajemy na ogrzanych talerzach posypując danie ziarnami słonecznika.




poniedziałek, 10 sierpnia 2015

TARTE OGÓRKI NA ZIMĘ




Oprócz tradycyjnych ogórków kiszonych, zawsze staram się zrobić kilka małych słoiczków startych ogórków na zupę. W tym celu kiszę ogórki w kamiennym garnku, a po 5-7 dniach ścieram je na dużych oczkach tarki. Dodatkowo dosypuję do nich koniecznie posiekany świeży i pachnący koperek. Na zimową zupę ogórkową będzie jak znalazł, a i jest tego dodatkowy plus, bo można wykorzystać w ten sposób wszystkie nieco większe ogórki.

OGÓRKI KISZONE:
  • około 2 kg ogórków
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 gałązek kopru
  • 1 duży korzeń chrzanu
  • 3 liście chrzanu
zalewa:
  • 1 litr przegotowanej, przestudzonej wody
  • 1 łyżka soli
ponadto:
  • 2 łyżki stołowe posiekanego koperku
Ogórki myjemy i układamy ciasno jeden przy drugim w glinianym garnku. Do garnka  wkładamy po czosnek, koper, oraz korzeń chrzanu i jego liście.
Do garnka wlewamy 1 litr przegotowanej gorącej wody i wsypujemy do niej 1 łyżkę soli. Mieszamy, aby sól się rozpuściła. Odstawiamy, żeby zalewa wystygła.
Zimną zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy je małym talerzykiem i dodatkowo obciążamy, aby ogórki były pod powierzchnią zalewy. Garnek nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 5 - 7 dni. Po tym czasie ogórki  powinny być już ukiszone. Jeśli lubicie mocno ukiszone, kwaśne ogórki, to możecie oczywiście poczekać kilka dni dłużej.
Do miski ścieramy ogórki na dużych oczkach tarki, dodajemy posiekany świeży koperek i delikatnie mieszamy. Nakładamy starte ogórki do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 8 -10 min.