czwartek, 28 stycznia 2016

WŁOSKIE CIASTECZKA KUKURYDZIANE




Niezwykle pulchne ciasteczka o lekko piaskowej konsystencji. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy, czy nawet do zabrania ze sobą do pracy.

WŁOSKIE CIASTECZKA KUKURYDZIANE:
duża blaszka ciastek

  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl drobnego cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 200g masła
W misie miksera umieszczamy masło, które powinno być w temperaturze pokojowej. Do masła dosypujemy cukier i chwilę ucieramy, aż składniki połączą się. Następnie wbijamy do masy 1 jajko i 1 żółtko. Ponownie ucieramy, na końcu dodając wymieszane obie mąki oraz skórkę startą z cytryny. Oczywiście cytryna powinna być wcześniej wyszorowana i sparzona. 
Kiedy składniki połączą się tworząc gładką, jednolitą masę wyłączamy mikser.
Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką o dość dużej średnicy lub do maszynki do wyciskania ciastek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią niewielki ciasteczka o średnicy około 3-4cm.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka przez 14 - 15 minut. Ciasteczka powinny uzyskać ładny złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej.




piątek, 22 stycznia 2016

ZIELONE SPAGHETTI Z SEREM PLEŚNIOWYM




Za oknem mroźno i biało, a ja już myślę o wiośnie - a jak wiosna to kolor zielony. Dlatego też dzisiaj zielone spaghetti z aromatycznym, rozgrzewającym czosnkiem i ostrym serem. Kolorowe, rozweselające i co najważniejsze - szybkie.

ZIELONE SPAGHETTI:

  • 200g makaronu spaghetti
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 100g sera pleśniowego (ja użyłam Lazura)
  • 3 -4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżka oliwy
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonym wrzątku.
Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy sos szpinakowy. Szpinak umieszczamy na patelni z łyżką oliwy i podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Do podsmażonego szpinaku dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podgrzewamy, a kiedy ser rozpuści się dodajemy śmietankę i na koniec solimy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy i po lekkim przelaniu wodą umieszczamy go na patelni z sosem. Dokładnie mieszamy, aby sos oblepił makaron. Podajemy na gorąco.



wtorek, 5 stycznia 2016

KNEDLE ZIOŁOWE




Fajne małe knedle z ziołową nutką. Podane z piersią kaczki będą doskonałym wykwintnym obiadem. Natomiast w towarzystwie surówki można je podać jako wczesną kolację. Można też podać je ze stopionym masłem i podprażonymi orzechami. To już będzie nie lada zaskoczeniem.

KNEDLE ZIOŁOWE:
3 porcje

  • 100g serka śmietankowego kremowego
  • 125g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 - 4 gałązki bazylii
  • 1 gałązka pietruszki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
ewentualnie dodatkowo:
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Bazylię i pietruszkę drobno posiekać i odstawić.
W garnku zagotować 200ml wody. Mieszając rózgą, dodać serek i 1/2 łyżeczki soli. Powoli dodawać kaszę mannę, nie przerywając mieszania, aż do momentu, kiedy masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Następnie do masy dodajemy kolejno jajka i używając tym razem miksera, miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodajemy posiekane zioła i szczyptę gałki muszkatołowej. Odstawiamy masę na kilka minut. Dokładnie na czas potrzebny, aby zagotować wodę w dużym garnku. 
Kiedy woda zacznie wrzeć dosypujemy 1/2 łyżeczki soli i na tak przygotowany wrzątek, formując za pomocą dwóch łyżek, wrzucamy małe podłużne knedle. 
Knedle gotujemy 10 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem, surówką lub roztopionym masłem i prażonymi orzechami.