czwartek, 30 czerwca 2016

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z PORZECZKAMI




Dzisiaj proponuję pierwsze w tym roku ciasto z porzeczkami. Pulchne, rumiane ciasto drożdżowe z pyszną kruszonką i delikatnym kwaskowym nadzieniem porzeczkowym. Proste, szybkie, a takie przepyszne. 

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z PORZECZKAMI:
forma keksówka
ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 25g miękkiego masła
Drożdże rozpuszczamy dokładnie w letnim mleku. Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy bardzo miękkie masło. Następnie wlewamy rozprowadzone w mleku drożdże. Wyrabiamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto za pomocą końcówek w kształcie haków. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie na stolnicy. Zagniecione ciasno umieszczamy na omączonej stolnicy, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy nadając mu kształt prostokąta, przy czym krótszy bok staramy się dopasować długością do długości formy. Ciasto smarujemy nadzieniem porzeczkowym.

nadzienie porzeczkowe:
  • 3 łyżki konfitury lub domowego dżemu z czarnych porzeczek
  • 3/4 szkl świeżych czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
Czerwone porzeczki myjemy, odsączamy i pozbawiamy zielonych ogonków. Umieszczamy je w miseczce i rozgniatamy lekko, na przykład widelcem. Rozgniecione porzeczki mieszamy z cukrem i bułką tartą, która wchłonie podczas pieczenia nadmiar soku. Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko konfiturą, a następnie rozkładamy na niej świeże rozgniecione porzeczki. Zwijamy delikatnie ciasto w roladę, rozpoczynając od krótszego boku ( tego, który odpowiada długości formy ).
Formę keksówkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką, której nadmiar strzepujemy. Do tak przygotowanej formy delikatnie przenosimy zrolowane ciasto.


kruszonka:
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Mąkę i cukier wsypujemy do miseczki. Dodajemy masło i za pomocą widelca rozcieramy składniki, aby powstała kruszonka, którą posypujemy ciasto ułożone w foremce.

Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st. C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto 40 minut. Po upieczeniu trzymamy ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze około 5 - 7 minut i następnie przenosimy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.



wtorek, 28 czerwca 2016

BUŁKI Z NADZIENIEM BOLOGNESE





Te małe przepyszne bułeczki z nadzieniem bolognese, urzekły mnie od pierwszego kęsa. Chrupiące na zewnątrz i delikatne, puszyste w środku. Dodatkowo lekko pikantny farsz zamknięty w środku tych puszystych bułek zachwyci na pewno większość z Was.

BUŁKI Z NADZIENIEM BOLOGNESE:
12szt 

  • 3 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szkl wody
  • 1/3szkl oleju
  • 1 jajko
ponadto:
  • 1 łyżka mleka
  • suszony tymianek
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. Następnie wybijamy jajko oraz wlewamy olej. Na końcu wlewamy rozpuszczone drożdże i za pomocą końcówek w kształcie haków wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przenosimy na omączoną stolnicę, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółku umieszczamy po porcji farszu i dokładnie zlepiamy.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Każdą bułkę smarujemy, używając pędzelka, delikatnie mlekiem i posypujemy tymiankiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Napuszone bułeczki pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ( funkcja góra - dół ) przez 30 minut. Po upieczeniu bułki pozostawiamy jeszcze 5 minut w wyłączonym piekarniku i podajemy. 

nadzienie:
  • 200g mięsa mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka słodkiejśmietany
  • sól, pieprz, oregano
Mięso podsmażamy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do niego pastę pomidorową i mieszamy. Doprawiamy farsz ostrą papryką, solą i pieprzem oraz świeżym, drobno posiekanym oregano ( lub ewentualnie suszonym ). Na końcu dodajemy łyżkę słodkiej śmietanki. Mieszamy, aby składniki się połączyły.



niedziela, 26 czerwca 2016

MROŻONY DESER TRUSKAWKOWY




Truskawki nadal królują , więc dzisiaj kolejny przepis na ich wykorzystanie. Tym razem proponuję przepis na deser pełen aromatycznych truskawek, których smak wzbogaciły prażone płatki owsiane. Wszystko zamknięte w formie mrożonej babeczki.

MROŻONY DESER TRUSKAWKOWY:
6 porcji

  • 15 szt truskawek
  • 6 łaskich łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
ponadto:
  • silikonowe foremki do muffinek 
  • świeże listki mięty
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, pod koniec wsypując do nich cukier. Chwilę jeszcze podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i oblepi płatki. Zestawiamy patelnię z palnika i chwilę jeszcze mieszamy, aby płatki przestygły,ale nie zlepiły się w kulę.
Do silikonowych foremek do pieczenia muffinek, wsypujemy po łyżce uprażonych płatków, na które wykładamy po około łyżce serka homogenizowanego. Następną warstwę stanowią pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Kawałki powinny być małe i poukładane ciasno jeden koło drugiego. Na końcu przykrywamy warstwę truskawkową pozostałym serkiem. Wygładzamy wierzch, przykrywamy każdy deser kawałkiem foli i wstawiamy do zamrażarki na 2 -3 godziny, aby zamroził się.  Przed podaniem zamrożone desery delikatnie wyjmujemy z foremek i ozdabiamy listkami mięty.



piątek, 24 czerwca 2016

PIZZA ŚWIDERKI





Zakręcone pizza świderki na pewno pokochają dzieci, ale jestem pewna, że nie tylko. 

PIZZA ŚWIDERKI:
duża blaszka świderków
  • 3 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szkl wody
  • 1/3szkl oleju
  • 1 jajko
ponadto:
  • pasta pomidorowa
  • suszony tymianek, oregano, bazylia
  • 1 łyżka mleka
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. Następnie wybijamy jajko oraz wlewamy olej. Na końcu wlewamy rozpuszczone drożdże i za pomocą końcówek w kształcie haków wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przenosimy na omączoną stolnicę, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 - 3 mm. Następnie tniemy na pasy o szerokości około 3 cm i długości około 12 - 15cm. 
Każdy pasek ciasta smarujemy pastą pomidorową i posypujemy dowolnymi ziołami. Tak przygotowane paski ciasta skręcamy spiralnie, tworząc świderki  i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy je mlekiem i posypujemy niewielką ilością ziół. Pozostawiamy do napuszenia, na czas nagrzewania się piekarnika.
Świderki pieczemy w temperaturze 200st.c przez 20 - 25 minut. Świderki powinny nabrać ładnego złocistego koloru. 
Upieczone świderki podajemy samodzielni lub np. w towarzystwie sosu czosnkowego.



środa, 22 czerwca 2016

CIASTO MALIBU Z TRUSKAWKAMI



Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Tym razem coś, dla wielbicieli połączenia truskawek i kokosu. To ciasto można przygotować w dwóch wersjach: z ponczem na bazie alkoholu lub w drugiej wersji z ponczem na bazie syropu kokosowego. Wszystko zależy od naszych upodobań. Poncz na bazie alkoholu na pewno sprawi, że ciasto nabierze charakteru, ale oczywiście wybór pozostawiam Wam.

CIASTO MALIBU Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24 x 27cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
 Rozbijamy jajka, dokładnie oddzielając białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy je na sztywną pianę. Nie przestając miksować, dodajemy po jednym żółtku i po woli wsypujemy cukier. Wyłączamy mikser, i teraz posługując się już tylko szpatułką lub rózgą ,mieszamy pianę z obiema mąkami. Mieszamy jak najkrócej i tylko do momentu, aż mąki połączą się z pianą. Nie należy przeciągać mieszania, bo piana opadnie i biszkopt nie wyrośnie.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 165st.C piekarnika (funkcja góra - dół) i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem, i upuszczamy ją z wysokości około 50 cm na podłogę zabezpieczoną ręcznikiem, a następnie wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Letni biszkopt delikatnie wyjmujemy z blaszki na kratkę kuchenną i po zdjęciu papieru, pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

beza:
  • 4 białka jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misie miksera umieszczamy białka jajek i miksujemy je na sztywną pianę. Nie przestając miksować dosypujemy do piany cukier i miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy już krótko, tylko do momentu, aż składniki połączą się. Gotową bezę wylewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia ( używamy tej samej blaszki, co do pieczenia biszkoptu ). Jeśli studzicie biszkopt w blaszce, to można bezę upiec w inny sposób. Większą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rysujemy prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Na narysowany prostokąt wykładamy pianę, nie wychodząc poza krawędzie prostokątu. 
Tak przygotowaną bezę, wstawiamy do nagrzanego do temp. 160st. C piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110st. C i suszymy ją  kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Zimną delikatnie wyjmujemy z blaszki i usuwamy z jej spodniej części papier, na którym była pieczona.

masa kokosowa:

  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 125g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i po dokładnym rozpuszczeniu chłodzimy ją.
Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając do niej cukier puder i serek mascarpone. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy syrop lub likier, oraz zimną galaretkę . Dokładnie mieszamy.

poncz:
  • 1/3 szkl wody
  • 50 ml syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego, lub wódki )
ponadto:
  • 300 - 350g truskawek
składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt delikatnie wkładamy z powrotem do blaszki i za pomocą pędzelka ponczujemy go. Na tak przygotowane ciasto, układamy połówki opłukanych i odsączonych truskawek. Staramy się, aby truskawki były ułożone ciasno, jedna obok drugiej. 
Warstwę truskawek przykrywamy masą kokosową , dokładnie pokrywając truskawki. Wygładzamy powierzchnię masy. Teraz delikatnie przenosimy do blaszki wystudzoną bezę, układając ją na warstwie kokosowej masy. Gotowe ciasto przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. 



wtorek, 21 czerwca 2016

KURCZAK Z WARZYWAMI W RZYMSKIM GARNKU





Bardzo lubię dania jednogarnkowe i takie właśnie danie dzisiaj Wam proponuję. Udka kurczaka z warzywami przygotowane w garnku rzymskim są wyjątkowe. Delikatne i soczyste, przygotowane z pysznymi warzywami znajdą na pewno wielu zwolenników.

KURCZAK Z WARZYWAMI W GARNKU RZYMSKIM:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząki czosnku
  • 1 - 1,5 szkl ryżu naturalnego
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz, ostra papryka
Garnek rzymski namaczamy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Ja swój zanurzam w zlewie wypełnionym wodą, wtedy mam pewność, że cały jest namoczony i nie pęknie podczas pieczenia.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy. 
Garnek rzymski wyjmujemy w wody, wycieramy z zewnątrz, a następnie wlewamy do niego szklankę wody i 2 łyżki oliwy. Do wody wsypujemy przepłukany ryż. 
Bakłażana i cukinię myjemy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, a obraną marchew w grube plastry. Warzywa umieszczamy w misce posypujemy solą oraz suszonym oregano. Dokładamy posiekany lubczyk i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy na warstwę ryżu. Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej udka. Pomiędzy warzywa i kurczaka wtykamy gałązki rozmarynu i tymianku. Przykrywamy garnek i wstawiamy go do zimnego piekarnika.  Ustawiamy temperaturę 220 st.C i pieczemy potrawę przez 90 minut.



niedziela, 19 czerwca 2016

BEZY W WERSJI MINI




Malutkie bezy piekę dość często. Jest do przede wszystkim bardzo dobry sposób na wykorzystanie białek, ale nie tylko. Dobrze wysuszone i przechowywane w szczelnym pojemniku, wytrzymują naprawdę długo. Sprawdzą się jako dodatek do kawy, kiedy przyjdą niespodziewani gości, albo ładnie zapakowane, jako miły słodki prezent. Dodatkowo, wyeksponowane np. w szklanym słoju, staną się miłą dla oka dekoracją.

BEZY W WERSJI MINI:
2 blachy bezików\

  • 140g białek ( zazwyczaj są to białka z 4 jajek )
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Muszą one być idealnie oddzielone. W misce z białkami nie mogą się znaleźć nawet śladowe ilości żółtka, bo piana nie ubije się perfekcyjnie.
Białka ze szczyptą soli umieszczamy w misie miksera. Zarówno misa jak i mieszadełka muszą być suche i dokładnie wytarte, aby nie było na nich śladów tłuszczu, bo spełnienie tych warunków pozwala na wykonanie bezików doskonałych.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i kiedy tylko piana ubije się, to nie przestając miksować, wsypujemy do niej powoli cukier. Pianę z cukrem miksujemy przez kilka minut, aby piana stała się lśniąca i bardzo gęsta, a kryształki cukru stały się w niej niewyczuwalne. Rozpuszczenie się cukru, jest doskonałym wskaźnikiem idealnie ubitej piany na bezy. Taka piana jest na tyle sztywna, że widełki miksera pozostawiają w niej wyraźne ślady, a wyciągnięta do góry, niejako zastyga w pionie. 
Tak przygotowaną pianę,przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i za jego pomocą wyciskamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia małe bezy, zachowując między nimi niewielkie odstępy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 90st C ( z funkcją termoobieg ) i w tak nagrzanym suszymy bezy około 1 i 1/2 godz. W czasie suszenia dobrze jest co pół godziny uchylić piekarnik na sekundę, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, pozostawiając beziki do całkowitego wystygnięcia. Czas pieczenia podany jest w tym przepisie dla bezików o wielkości mniej więcej monety pięciozłotowej. Jeśli chcemy upiec bezy większe, to automatycznie należy wystudzić czas pieczenia.
Dobrze wysuszone, chrupiące beziki przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Uwagi:
 * Jeśli chcemy mieć beziki z kolorowymi brzegami, to za pomocą np. patyczka do szaszłyków maczanego w syropie wiśniowym, rysujemy wewnątrz rękawa kilka pionowych, cienkich linii i dopiero wtedy, przekładamy do niego pianę. Linie muszą być bardzo cienkie, aby nie rozrzedzić piany.
* Pianę wyciskamy szybko, aby nie ogrzała się od rąk i tym samym nie zrobiła się rzadka.




piątek, 17 czerwca 2016

CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ Z TRUSKAWKAMI





Jedno z bardzo dekoracyjnych ciast, które pomimo kilku warstw pozostaje lekkie i delikatne. Dwa blaty ciasta kruchego, które pomiędzy sobą zamykają warstwę galaretki z owocami oraz serową piankę. Wszystko zwieńczone lekką bezą. Ciasto na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonne, ale to tylko złudzenie, bo kolejne czynności wynikają kolejno po sobie i przygotowywane są jakby w międzyczasie . 

CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24x27cm (najlepiej z odpinanymi bokami)

ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g masła
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto na bezę:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie ciasta:
Do misy malaksera lub na stolnicę przesiewamy mąkę, którą mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do mąki dodajemy żółtka oraz zimne masło podzielone na mniejsze kawałki. Szybko siekamy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto z tego przepisu nie jest zbite, raczej ma tendencję do kruszenia się, ale nie wpływa to w żaden sposób na jakość wypieku.
Zagniecione ciasto, dzielimy na pół. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je połową przygotowanego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160st. C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 -35 minut, aż nabierze lekko rumianego koloru. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmujemy je bardzo delikatnie na deskę. Najlepiej po odpięciu obręczy delikatnie je zsunąć razem z papierem. Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia i ponownie wylepiamy drugą połową ciasta, na której umieszczamy ubitą bezę. 

Przygotowanie bezy:
Białka jajek ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli cukier. Miksujemy jeszcze około 3 minut, aż beza stanie się lśniąca. Beza powinna być na tyle ubita, aby widełki miksera pozostawiały w niej wyraźne ślady.  Na końcu dodajemy sok z cytryny i już tylko krótko mieszamy, aby sok połączył się z bezą.
Gotową bezę wykładamy na przygotowane w blaszce, surowe drugie ciasto kruche, nie wygładzając jej powierzchni. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego, jak uprzednio do temp. 160st.C piekarnika i pieczemy 30 - 35 minut. Po upieczeniu, studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zupełnie zimne, wyjmujemy z blaszki, po uprzednim odpięciu obręczy z jej bokami. Najlepiej zsunąć je delikatnie, aby uniknąć połamania.

masa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody
  • 1/2 kg truskawek
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i ostawiamy do wystudzenia. Opłukane i odsączone truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do wystudzonej galaretki, którą wstawiamy do lodówki, żeby lekko stężała.

masa serowo - śmietanowa:
  • 1/2 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej twaróg i cukier puder, chwilę jeszcze miksując. Na koniec wlewamy zimną galaretkę i mieszamy, aż połączy się ona z masą serową. Wstawiamy misę z masą do lodówki na około 10 minut, przed wylaniem jej na ciasto. 

składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta ( ten bez bezy) umieszczamy ponownie w blaszce, zakładamy obręcz z bokami blaszki i wykładamy na ciasto tężejącą galaretkę z owocami ( powinna mieć konsystencję gęstego budyniu ). Wstawiamy blaszkę ponownie do lodówki na około 10 minut, aby masa owocowa zastygła całkowicie. Na warstwę owocową wylewamy tężejącą masę serową i po wyrównaniu wierzchu ponownie umieszczamy ciasto w lodówce. Kiedy masa stężeje delikatnie umieszczamy na niej drugi blat ciasta kruchego z bezą. 

Uwagi:
* pierwszy blat ciasta po upieczeniu jest bardzo kruchy, ale i za to bardzo delikatny w smaku. Jeśli przełamie się w czasie przenoszenia, to warstwa owocowa z galaretką ukryje jego niedoskonałości.
* masy serowej nie należy zbyt długo chłodzić przed wylaniem na ciasto, bo bardzo szybko zastyga, z powodu zmniejszonej ilości wody. 
* gotowe, złożone ciasto należy szczelnie przykryć, inaczej beza naciągnie wilgoci i zrobi się gumowata.




czwartek, 16 czerwca 2016

NAJŁATWIEJSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI





Dzisiaj przepis na najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami. Nie może się nie udać i nawet początkujący nie będą mieli problemów z jego przygotowaniem.

NAJŁATWIEJSZE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24x27cm

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11 łyżek oleju
  • 500 - 600g truskawek
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.  Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz wsypujemy powoli cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy małymi porcjami mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy już tylko do momentu połączenia się składników. Blaszkę smarujemy cienko masłem i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Opłukane i osączone truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na wierzchu ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na jeszcze około 10 -15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy do całkowitego wystudzenia na kratkę kuchenną. Przed podaniem posypujemy ciasto obficie cukrem pudrem.



wtorek, 14 czerwca 2016

ZIOŁOWY CHLEBEK ODRYWANY




Ten chlebek to rodzaj przekąski, choć u mnie w towarzystwie dobrej oliwy, często stanowi wczesną kolację. Lekki, delikatny o cudownym ziołowym aromacie znajdzie na pewno nie jednego amatora.

ZIOŁOWY CHLEBEK ODRYWANY Z SEREM:
1 keksówka
ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • 100g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
W misce umieszczamy przesianą mąkę oraz sól i cukier. Wybijamy jajka i dodajemy je do mąki. W letnim mleku rozrabiamy drożdże, po czym wlewamy je do miski z resztą składników. Ciasto wyrabiamy około 10 minut końcówkami w kształcie haków lub ręcznie.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podwojenia objętości.

farsz ziołowo - serowy:
  • 100g masła
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 4 łyżki posiekanego świeżego oregano ( lub 2 - 3 łyżki suszonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii ( lub 2 łyżki suszonej)
  • ewentualnie sól
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Oregano i bazylię drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli nożem na miazgę. Przeciśnięty czosnek dodajemy do przestudzonego masła i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i wałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta, który następnie kroimy nożem wzdłuż dłuższego boku na trzy - cztery pasy. Szerokość pasów powinna odpowiadać szerokości keksówki . Każdy pas ciasta smarujemy masłem z czosnkiem, a następnie posypujemy ziołami i żółtym serem, startym na drobnych oczkach tarki. Jeśli lubicie wypieki lekko słone, to pasy ciasta na końcu dodatkowo lekko oprószamy solą.
Keksówkę smarujemy cienko masłem, oprószamy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Tak przygotowaną formę stawiamy w pionie, ustawiając ją na jednym z krótszych boków.                 Każdy pas ciasta kroimy ostrym nożem na około 6 centymetrowe kawałki, które następnie układamy jeden po drugim w ustawionej w pionie keksówce. Nie należy dociskać kawałków, a jedynie układać je kolejno na sobie. Ciasta wystarczy na wypełnienie całej formy, którą po wypełnieniu ustawiamy delikatnie standardowo dnem do dołu, przykrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy, aby ciasto ponownie wyrosło.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy chlebek 35 minut. Chlebek najlepiej smakuje lekko ciepły podany w towarzystwie dobrej jakości oliwy, w której maczamy jego kawałki.


sobota, 11 czerwca 2016

SHAKE TRUSKAWKOWY DESER TRUSKAWKOWO - LODOWY





Żeby nieco odpocząć od ciasta, a nadal móc delektować się słodyczą deseru, dzisiaj proponuję deser z lodami i truskawkami. To mój ulubiony shaik. Pięknie różowy o intensywnym truskawkowym aromacie i oczywiście z czapą słodkiej bitej śmietany. 

SHAKE TRUSKAWKOWY:
2 porcje

  • 4 kulki lodów śmietankowych
  • 300g truskawek
  • 1/2 szkl mleka
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy. W wysokim pojemniku umieszczamy lody oraz truskawki i blendujemy wszystko razem, na końcu dolewając zimne mleko. 
Powstały mus wlewamy do wysokich szklanek pozostawiając około 1/4 wysokości. 
Śmietankę kremówkę wlewamy do misy miksera i ubijamy ją na sztywno. Kiedy tylko śmietanka nabierze odpowiedniej konsystencji dosypujemy do niej cukier puder i już mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i uzupełniamy nią szklanki z musem lodowo - truskawkowym. Gotowego shaik przyozdabiamy np.listkiem mięty.





piątek, 10 czerwca 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I POZIOMKAMI





Podczas porannego obchodu ogrodu uzbierałam niewielką miseczkę truskawek i pierwszych w tym roku poziomek. Wystarczyło, aby wyczarować szybkie ciasto czekoladowe, którego wierzch ozdobiły te właśnie poziomki i truskawki. Ciasto jest lekkie, wilgotne, doskonale się kroi i nie kruszy. I do tego, tak ślicznie wygląda.

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I POZIOMKAMI:
blaszka 24 x 27cm
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl oleju
ponadto:
  • 10 truskawek 
  • garść poziomek
  • cukier puder
  • bita śmietana
Do misy miksera wybijamy całe jajka i ubijamy je około 1 minuty. Kiedy jajka są dobrze skłócone wlewamy do nich nie zaprzestając miksowania olej oraz mleko. 
Do osobnej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i cukier. Wszystko mieszamy łyżką i powoli łyżka po łyżce wsypujemy do miksowanych jajek z olejem i mlekiem. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników w gładką jednolitą masę. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub cienko smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, strzepując jej nadmiar. Do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto. 
Truskawki i poziomki myjemy i odsączamy. Truskawki układamy na cieście pokrojone w grube plastry, pomiędzy nimi umieszczając poziomki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 45 minut ( funkcja góra -dół ).
Upieczone ciasto trzymamy jeszcze około 15 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie przenosimy je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone  ciasto kroimy na porcje i ozdabiamy posypując cukrem pudrem lub umieszczając na każdym kawałku kleks bitej śmietany.





czwartek, 9 czerwca 2016

NAPÓJ ORZEŹWIAJĄCO - ODCHUDZAJĄCY




Kiedy temperatura szybuje w górę, szukamy czegoś, co ugasi pragnienie. Dzisiaj proponuję napój, który gości na moim stole praktycznie całe lato. Napój ten nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale świetnie orzeźwia i dzięki dodatkowi imbiru również wspomaga odchudzanie.

NAPÓJ ORZEŹWIAJĄCO - ODCHUDZAJĄCY:

  • 1 i 1/4 litra wody
  • 1 łyżka zielonej herbaty liściastej
  • 2 gałązki mięty
  • 3-4 nieduże plasterki świeżego imbiru
  • sok z 1/4 cytryny
  •  kostki lodu
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki miodu
Do imbryczka, w którym umieszczamy zaparzacz z herbatą, wlewamy szklankę  wody o temperaturze 90st.C. W tym celu można użyć termometru kuchennego, lub po prostu poczekać 3 - 4 minuty od momentu wrzenia. Po takim czasie temperatura wrzątku spada właśnie do temperatury około 90st.C. Herbatę parzymy 3 minuty, wrzucając do niej kilka plasterków obranego, świeżego imbiru. Następnie wyjmujemy zaparzacz z herbatą , pozostawiając napar wystudzenia.
Do dzbanka wlewamy pozostałą wodę, w której umieszczamy dwie gałązki świeżej mięty, oraz wyciskamy sok z 1/4, wcześniej porządnie wyszorowanej cytryny oraz ewentualnie 1/2 łyżeczki miodu. Do tak przygotowanej wody wlewamy wystudzony napar herbaciano - imbirowy. Mieszamy i rozlewamy do szklanek, w których wcześniej umieszczamy po kilka kostek lodu.

* zielona herbata parzona 3 minuty ma właściwości pobudzające
* zieloną herbatę można parzyć dwu a nawet trzykrotnie (w ciągu 12godz, bo inaczej liście pleśnieją)
* drugi napar jest bardziej aromatyczny
* zielona herbata wspomaga przemianę materii
* imbir ułatwia trawienie i powoduje zwiększone wydzielanie kwasów żołądkowych


wtorek, 7 czerwca 2016

TORT OREO





Jeden z najlepszych tortów jakie w życiu jadłam. Wilgotny, nie za słodki, idealnie wyważony. Pięknie się kroi i prezentuje w całości. 

TORT OREO
2 tortownice o śr. 24cm

ciasto czekoladowe:

  • 1  i 1/4 szkl mąki tortowej
  • 170g masła
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/4 szkl maślanki
  • 2/3 szkl gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Mąkę razem z kakao przesiewamy do miski, dodając proszek do pieczenia i sól. W misie miksera umieszczamy masło, które powinno być w temperaturze pokojowej i po dodaniu cukru miksujemy je na puch. Nie przestając miksować, a jedynie zmniejszając obroty miksera dodajemy kolejno jajka i następnie około połowę mieszanki przesianych wcześniej suchych składników. Wlewamy połowę maślanki i po dokładnym połączeniu się składników wsypujemy pozostałą mieszankę suchych składników i wlewamy resztę maślanki. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st.C. Ciasto pieczemy w dwóch tortownicach o średnicy 24cm, których dno wykładamy papierem do pieczenia przez 35 -40 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy ciasta i pozostawiamy na kratce kuchennej przez 15 minut do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy je z formy i obracamy do góry nogami, aby ciasto wyrównało się. Po całkowitym wystudzeniu ścinamy lekko nożem wierzch, jeśli posiada górkę i każde ciasto przekrajamy na dwa blaty.

krem śmietankowy:
  • 300g serka mascarpone
  • 600ml śmietany kremówki 36%
  • 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 6 ciastek oreo (same ciastka bez kremowego środka) 
ponadto:
  • 250g ciastek oreo 
Do wysokiej miski wlewamy śmietankę i dokładamy serek mascarpone. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa mocno zgęstnieje. Na końcu dodajemy cukier puder i pokruszone ciastka. Mieszamy i dzielimy masę mniej więcej na cztery części. 
Pierwszy blat ciasta układamy na paterze i pokrywamy go 1/4 częścią kremu. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy trzecim blatem ciasta i kolejną porcją kremu. Na wierzchu układamy ostatni blat ciasta i pokrywamy jego powierzchnię oraz boki ciasta pozostałym kremem, pozostawiając około 7-8 łyżek na rozetki wieńczące wierzch tortu.
Z 250g ciastek odkładamy 5 - 6 do dekoracji, natomiast pozostałe rozdzielamy i usuwamy z nich kremowy środek. Tak przygotowane ciastka umieszczamy w malakserze i drobno kruszymy. Możemy to również zrobić za pomocą woreczka, w którym umieszczamy ciastka i wałka, którym wałkujemy je, aż się pokruszą. Tak przygotowanymi okruchami obsypujemy dokładnie boki ciasta.
Pozostały krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki formujemy 10 -12 rozetek, które dekorujemy połówkami pozostawionych ciastek.
Tak przygotowany tort umieszczamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce, z której wyjmujemy 15 minut przed podaniem.





sobota, 4 czerwca 2016

ROLADA ZE SCHABU





Schab często gości w mojej kuchni. Moim faworytem pozostaje nadal przygotowany w mleku, ale dzisiejsza rolada ustępuje mu tylko na kilka kroków.

ROLADA SCHABOWA Z MIĘSEM MIELONYM:
  • 1kg schabu bez kości
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g sera pleśniowego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
Schab delikatnie rozcinamy bardzo ostrym nożem. Cięcie powinno być prowadzone naokoło na grubość około 1cm. Po cięciu powinniśmy otrzymać cienki długi płat mięsa, który lekko rozklepujemy, umieszczając go pomiędzy dwoma kawałkami foli.Rozbity płat solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie oprószamy już tylko z jednej strony mieloną słodką papryką. 
W misce umieszczamy mielone mięso oraz posiekane bardzo  drobno cebulkę i ogórka oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Opłukaną natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i razem z serem pleśniowym pokrojonym w drobną kostkę dodajemy do miski z mięsem mielonym. Całość solimy i pieprzymy do smaku , a następnie wyrabiamy, aby składniki wymieszały się.
Rozbity płat schabu układamy na desce i dokładnie pokrywamy go farszem z mięsa mielonego. Zwijamy mięso wzdłuż dłuższego boku. 
Tak przygotowaną roladę spinamy 3 - 4 szpikulcami do mięs lub, jeśli takich nie posiadamy, owijamy ciasno bawełnianą nicią i umieszczamy w podłużnej foremce, szpikulcami do dołu. Ja użyłam klasycznej keksówki. Do foremki wlewamy wodę, tak aby przykryła mięso do 1/3 wysokości i na koniec przykrywamy górę formy folią aluminiową. 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200st.C i do tak nagrzanego wstawiamy formę z mięsem i pieczemy  1,50  do  2 godzin.
Tak przygotowana rolada świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe jak i wędlina.