tag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post7843262411457216570..comments2024-03-27T20:53:53.104+01:00Comments on Kawa cynamonem pachnąca: MACA BABCINAUnknownnoreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-88889707288694129052015-02-26T10:17:00.214+01:002015-02-26T10:17:00.214+01:00Maca hmm smak dzieciństwa :DMaca hmm smak dzieciństwa :DAniahttp://www.favore.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-33309298382191989842015-02-25T16:32:24.629+01:002015-02-25T16:32:24.629+01:00Fajna ta maca :)Fajna ta maca :)Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-26656677250776286192015-02-23T00:38:26.729+01:002015-02-23T00:38:26.729+01:00Babcie, to potrafią zrobić coś z niczego. Pamiętam...Babcie, to potrafią zrobić coś z niczego. Pamiętam, że u mojej babci najprostsze rzeczy były zawsze poezją.Królowa Karohttps://www.blogger.com/profile/00291508119998179640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-9497658116955628272015-02-22T21:17:22.135+01:002015-02-22T21:17:22.135+01:00Pamiętam, że robiłam takie na starym węglowym piec...Pamiętam, że robiłam takie na starym węglowym piecu kuchennym mojej babci :) Były pyszne! W ten sam sposób podpiekałam spłaszczone ciasto na kluski śląskie :) Mniam!Domowi i ze smakiemhttps://www.blogger.com/profile/01534346469299384885noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-56914516817404498812015-02-22T18:41:58.178+01:002015-02-22T18:41:58.178+01:00Wspaniały pomysł, nigdy nie wiem, co zrobić z resz...Wspaniały pomysł, nigdy nie wiem, co zrobić z resztką ciasta, jeśli już nie mam cow niego włożyć, wypróbuję na pewno:))Nataliahttps://www.blogger.com/profile/01984981811912904970noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-86698494375440487112015-02-22T15:04:00.383+01:002015-02-22T15:04:00.383+01:00muszę to wypróbować, a mój smak dzieciństwa to met...muszę to wypróbować, a mój smak dzieciństwa to metrowiec, babcia zawsze dla mnie piekła to ciasto i mimo że mam jej przepis, to smak już nie jest ten sam...Anullahttps://www.blogger.com/profile/04428505430875079559noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-77464396564327718122015-02-22T08:21:31.982+01:002015-02-22T08:21:31.982+01:00nigdy nie próbowałam robić macy w domu:) ciekawy ...nigdy nie próbowałam robić macy w domu:) ciekawy smak dzieciństwa:) mój to ciasto drożdżowe :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-71279218201616524222015-02-20T22:33:54.361+01:002015-02-20T22:33:54.361+01:00pamiętam i ja :) to był smakpamiętam i ja :) to był smakewahttps://www.blogger.com/profile/09946542158591287372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-45278909652656030612015-02-20T21:30:47.115+01:002015-02-20T21:30:47.115+01:00Nie jadłam chyba nigdy, fajnie mieć takie wspomnie...Nie jadłam chyba nigdy, fajnie mieć takie wspomnienia... :)domowacukierniaewy.blox.plhttp://domowacukierniaewy.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-65747494568131789742015-02-20T18:38:28.383+01:002015-02-20T18:38:28.383+01:00maca pieczona na piecu w domu babci.. co za wspomn...maca pieczona na piecu w domu babci.. co za wspomnienie :) ech.. te mace to najlepsze mace!Salvador Dalihttps://www.blogger.com/profile/01685133314070344965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-27412633057627346002015-02-20T18:26:11.372+01:002015-02-20T18:26:11.372+01:00O tak, pyszna maca, cudownie się ją chrupało :)
W ...O tak, pyszna maca, cudownie się ją chrupało :)<br />W odpowiedzi na Twoje pytanie od razu przypomniała mi się robiona w domu przez babcię czekolada na mleku w proszku, razem z siostrą zjadałyśmy ją jeszcze ciepłą, to było to :) Drugim wspomnieniem są kotlety z mortadeli, czyli mortadela pokrojona na plastry i smażona w bułce tartej. Dzisiejsze mortadele jakoś nie smakują jak tamta...Kasiahttps://www.blogger.com/profile/08352261080277703290noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-29186841255358668452015-02-20T18:19:47.602+01:002015-02-20T18:19:47.602+01:00ciekawe..:)ciekawe..:)Antenkahttps://www.blogger.com/profile/06699237142547905321noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-391734853789437323.post-16472939382599944782015-02-20T17:06:51.006+01:002015-02-20T17:06:51.006+01:00W dziecinstwie wrzucalo sie taki okrawek, pasek, t...W dziecinstwie wrzucalo sie taki okrawek, pasek, trojkat ciasta cieniutkiego, makaronowego prosto na plache kuchenki. Umiejetnosci wymagalo przewrocenie takiego plasterka bez popazenia sobie palcow. Potem gotowy podrzucalo sie kilka razy w powietrzu aby przestygly. Chrupiace i pachnace, spalona maka pachnialo dluzej, smakowaly doskonale bez soli. Pamietam, ze ciemne pecherzyki powstale na takiej macy byly precyzyjnie skrobane juz nowymi, wiekszymi zebiszczami, potem pogryzalo sie reszte zaczynajac od najbardziej ostrych koncowek macy. <br />Moja Babcia zawsze nam zostawiala takie skrawki, przywolywala do kuchenki i sami sobie radzielismy z reszta. Potem u Mamy byla tylko kuchenka gazowa i patelnia sluzyla do czegos zupelnie innego. <br />Mace zniknely wraz z Babcia, nigdy nie powrocily choc w sklepach pokazywaly sie gotowe, przemyslowo wykonane mace. Ale to nie bylo juz TO.Macananoreply@blogger.com