Jedno z ciast, które zagościło u mnie w domu na stałe. Mocno czekoladowy biszkopt plus mleczna masa - to jest to, a w dodatku nie rujnuje naszej kieszeni jak jej reklamowany oryginalny odpowiednik. No i co najważniejsze- nie zawiera konserwantów. A więc zaczynamy :
MLECZNA KANAPKA:
czekoladowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej idalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25x34cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25min w temp.170 st.C, do tzw. suchego patyczka.
Masa mleczna:
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze pełne "niebieskie")
- 2/3 szkl. cukru
- 350 g masła
- 16g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierać. Wsypać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg. upodobań)
- 100g masłą
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i gotową polewą polać ciasto. Kroimy na niewielkie podłużne kawałki.