sobota, 26 lipca 2014

RISOTTO Z WOŁOWINĄ





Risotto ma wiele odmian. Jedno co się nie zmienia to główny składnik, czyli ryż. U mnie dzisiaj w towarzystwie wołowiny.

RISOTTO Z WOŁOWINĄ:

  • 300g wołowiny
  • 200g ryżu
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa do smażenia
Wołowinę kroimy w małe kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. W trakcie smażenia dodajemy rozmaryn oraz sól i pieprz. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy obraną i pokrojoną w grubą kostkę marchewkę oraz pokrojoną w pół -talarki cukinię. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy około 1szkl wody oraz 1/2szkl białego wytrawnego wina i wsypujemy ryż. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 - 20min, aż ryż zmięknie. Doprawiamy danie solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. 





3 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła miseczkę tych pyszności, bardzo lubię dania z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota!:) dawno nie robiłam na obiad risotto.

    OdpowiedzUsuń