SZARLOTKA SYPANA:
tortownica śr. 24cm
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl kaszy manny
- 3/4 szkl cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g bardzo zimnego masła
- 1 i 1/2 kg jabłek
Ponieważ masło powinno być bardzo zimne, to przygotowanie ciasta rozpoczynamy od jego przełożenia z lodówki do zamrażarki.
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy je mielonym cynamonem i lekko mieszamy. Dzielimy mieszankę suchych składników na trzy w miarę równe części, a starte jabłka na dwie części.
Przygotowujemy tortownicę, nacierając jej boki cienko masłem, a dno wykładając papierem do pieczenia.
Na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy 1/3 mieszanki suchych składników, lekko wyrównujemy i następnie ścieramy na grubych oczkach tarki , na nią około 50 g schłodzonego masła, używając do tego . Następnie wykładamy 1/2 porcji startych jabłek. Warstwę jabłek przysypujemy znowu 1/3 porcji suchych składników, ścieramy kolejne 50 g masą i wykładamy na nią resztę startych jabłek, które ponownie przysypujemy ostatnią porcją mieszanki suchych składników.
Pozostałe masło ścieramy na wierzch przygotowanego ciasta. W czasie pieczenia masło roztopi się i przenikając do kolejnych warstw i łącząc je.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu powinno ono nabrać ładnego, złocistego koloru.
Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i kroimy na porcje.
Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i kroimy na porcje.