Pyszna, wilgotna babka nadziana bogato kawałkami czekolady. Wyjątkowości nadaje jej dodatek ajerkoniaku. Lekko wyczuwalny, ale doskonale komponujący się z subtelnym smakiem gorzkiej czekolady.
BABKA Z AJERKONIAKIEM I CZEKOLADĄ:
forma z kominkiem śr16cm
- 125g masła
- 125g mąki pszennej
- 70g gorzkiej czekolady
- 125g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml ajerkoniaku
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać kolejno jajka nie przestając miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżce. Następnie wlać powoli ajerkoniak. Do powstałej masy wrzucić posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę z kominkiem wysmarować dokładnie masłem i delikatnie oprószyć mąką. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170st.C piekarnika i piec przez 45 - 50min do tzw suchego patyczka. Po przestudzeniu udekorować polewą lub posypać obficie cukrem pudrem. Ja ze swoją zaszalałam i polałam ją roztopioną białą czekoladą i posypałam wiórkami czekoladowymi.
Rewelacyjna wersja babki, naprawdę chętnie bym ją teraz spałaszowała do porannej kawy:)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków, czyta rozpusta czekolada i ajerkoniak:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, też mam w planach babę z ajerkoniakiem:) twoja wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSzalejesz z tymi babkami! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńo matulu... byłaby moją ulubioną zapewne!! :D
OdpowiedzUsuńPycha...:) jednak babka to zawsze dobry pomysł bo można wrzucić do niej prawie wszystko:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńCóż za połączenia ! Zdecydowanie coś dla mnie !
OdpowiedzUsuń