Od jakiegoś czasu coraz więcej rzeczy przygotowuję w domu zamiast kupować tzw.gotowce. Przyczyna jest prosta. Przeraża mnie ilość chemii ładowanej do żywności. Z tego też powodu zagościła u mnie domowa granola. Przygotowana ze składników, które mi najbardziej odpowiadają, nie za słodka, chrupiąca. Idealna do mleka, jogurtu czy też deserów.
GRANOLA:
- 1 szkl płatków owsianych
- 1/3 szkl otrębów pszennych
- 1/2 szl posiekanych orzechów laskowych
- 1/3 szkl wiórków kokosowych
- 1/3 szkl posiekanych migdałów
- 2 - 3 łyżki miodu
Na suchej patelni podprażamy lekko płatki owsiane i otręby. Kiedy zaczynają się rumienić dodajemy orzechy i migdały. Prażymy lekko mieszając. Kiedy składniki staną się chrupiące i ładnie przyrumienione dorzucamy wiórki kokosowe. Prażymy jeszcze około 1min, po czym wlewamy 2 łyżki miodu i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, co jakiś czas dodatkowo jeszcze mieszając, aby powstałe grudki nie były zbyt duże. Zupełnie zimną granolę przechowujemy w zamkniętym szklanym naczyniu.
Taka domowa granola jest najlepsza! Do niej wystarczy jogurt i gotowe :)
OdpowiedzUsuńdomowa, najlepsza! śniadanko idealne!:)
OdpowiedzUsuńOooo!! Tak tak! Jestem za!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, bo jestem okropnie leniwa, ale chyba w końcu spróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj tak, domowa granola nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńLubię i często robię:) Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszna taka domowa :) i z kokosem - mniam!
OdpowiedzUsuńdomowej jeszcze nie robiłam, ale na pewno jest lepsza i można stworzyć własne mieszanki, szczególnie że nie lubię rodzynek a one są często dodawane:P
OdpowiedzUsuń