Wiele z nas ma zwyczaj sięgania po kupne kostki bulionowe czy też różnej maści przyprawy w proszku. Czy zastanawialiście się co one zawierają? No niestety niewiele rzeczy wartościowych, a głównie sól i polepszacze. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowe kostki bulionowe. W składzie mięso z indyka, przyprawy i mnóstwo warzyw.
DOMOWE KOSTKI BULIONOWE:
- 500g mięsa z indyka
- 300g warzyw ( marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek )
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka gałązek lubczyku
- 150 g soli morskiej
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szkl wody
Mięso oczyszczamy ze skóry i kości. Kroimy na małe kawałki i blendujemy. Można również przepuścić je przez maszynkę lub użyć do siekania malaksera.
Wszystkie warzywa oraz zioła myjemy, oczyszczamy i po pokrojeniu na mniejsze kawałki, również blendujemy.
W garnku łączymy ze sobą wodę, oliwę, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładamy mięso oraz warzywa. Ustawiamy garnek na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia 30min. Następnie jeszcze raz blendujemy wszystko na gładką masę. Bulion przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do zupy używamy czubatą łyżkę bulionu.
Można też przygotować małe kostki, umieszczając bulion w foremce do kostek lodu i przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy.
Niestety moje kostki nie zamroziły się zupełnie, a przynajmniej nie tak mocno jak bym tego oczekiwała, ale poza tym spełniły wszystkie inne moje oczekiwania.
źródło
Niestety moje kostki nie zamroziły się zupełnie, a przynajmniej nie tak mocno jak bym tego oczekiwała, ale poza tym spełniły wszystkie inne moje oczekiwania.
źródło
nie słyszałam o takim sposobie :)
OdpowiedzUsuńprzypominają mi kluski śląskie ;)
Jak na kluski trochę za słone :) A poważnie, to po prostu posiadam takie foremki na lód.
UsuńDomowe pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńkolejny genialny pomysł, zdrowo i praktycznie:)
OdpowiedzUsuńfajny sposób na domowe kostki rosołowe:)
OdpowiedzUsuń