Największe wzięcie u mnie w rodzinie mają piersi z kurczaka. Jeśli chcę przemycić na obiad lub kolację udka czy podudzia, muszę się postarać i wymyślić jakiś sposób, żeby nie były to standardowe opiekane udka. Wymyślam różne cuda, ale sos śmietanowo - pietruszkowy to mój gwarantowany sukces.
KURCZAK W SOSIE ŚMIETANKOWO - PIETRUSZKOWYM:
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki
- około 250ml bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki posiekanego lubczyku
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
Podudzia lekko solimy i obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Odstawiamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oliwy. Smażymy mieszając, aż cebula się zeszkli. Posypujemy ją łyżką mąki i chwilę smażymy, aż mąka dokładnie oblepi cebulę.Wlewamy bulion i energicznie mieszamy, aby bulion z mąką utworzył gęsty sos. Do gotowego sosu wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną pietruszkę i lubczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy kurczaka i dusimy chwilę, aby smaki się przeniknęły.
Kochana, moje smaki :) ! Wpraszam się do Ciebie na obiadek :) !
OdpowiedzUsuńhehehe rzeczywiście zgrałyśmy sie smakowicie:D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, sosik pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, ten sos na pewno mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj w ziołowym sosie robię pierś z kurczaka, inne części kurczaka też fajnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kurczaka, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńto musi być dobre, bardzo dooobre!
OdpowiedzUsuńSzybki fajny smaczny obiadek.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się :) zwykle tradycyjnie smażę udka...
OdpowiedzUsuń