Pulchne, wyrośnięte i rumiane rogale na śniadanie lub kolację? Nic trudnego. Każdy sobie poradzi z ich wykonaniem.
ROGALE PSZENNE:
9 szt
- 400g mąki pszennej
- 20g drożdży świeżych
- 1 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml wody
ponadto:
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Drożdże kruszymy i łączymy z mąką oraz solą i cukrem. Następnie wlewamy oliwę i powoli dodajemy wodę. Zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale można też użyć miksera z końcówkami w formie haków, ponieważ ciasto nie lepi się . Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i wałkujemy dość cienko, nadając mu formę koła. Za pomocą ostrego noża kilkakrotnie nacinamy rozwałkowane ciasto po przekątnej, aby powstało nam 8 - 9 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy, zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego rogala smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie z cukrem.
Domowe rogaliki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, jak kiedyś obowiązkowo takie były u mnie na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa! Toootalnie <3
OdpowiedzUsuńJakie piękne : ) Zapraszam z nimi do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" będzie mi miło jeśli pomożesz tworzyć lipcową listę wypieków!
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Zjadłabym takich do herbatki :)
OdpowiedzUsuń