Dzisiaj kolejny przepis na ciasteczka korzenne. Pyszne, kruche ciasteczka, których korzenny aromat napełni zapachem cały dom.Można pobawić się kształtami i formami zdobień, a jeśli wciągniemy w ich przygotowanie dzieci, świetna zabawa gwarantowana.
CIASTECZKA KORZENNE:
około 50szt
- 2szkl mąki
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 170 g masła
Z podanych składników zagniatamy szybko gładkie jednolite ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30min.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i porcjami wałkujemy na grubość 2 -3 mm, a następnie foremkami wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka około 10 min. Czas pieczenia może nieco ulec zmianie, bo uzależniony jest od grubości ciastek. Kiedy ciasteczka nabiorą ładnej miodowej barwy wyjmujemy je i studzimy na kratce. Dekorujemy według uznania.
Urocze te ciasteczka, byłyby świetnym prezentem na Walentynki i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, a te Twoje wyglądają baaardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńSą urocze :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie czas na korzenne ciasteczka :)
Korzenne bardzo lubię, ładnie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńpiekne, aż się uśmiechnęłam takie romantyczne:)
OdpowiedzUsuńhah! Prawie święta już u ciebie :D
OdpowiedzUsuńOj, korzenne ciacha to ja mogę zawsze i wszędzie <3
W sklepach mikołaje królują, to pomyślałam, że może to już czas;))
UsuńJakie śliczne serduszka!
OdpowiedzUsuń