CHLEB WIELOZIARNISTY:
forma keksówka
- 500g mąki pszennej (lub 300g mąki pszennej i 200g mąki żytniej razowej)
- 1/2 szkl otrębów pszennych
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki ziaren dyni
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego (użyłam pół na pół klasyczne i złote)
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 500ml letniej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w sporej misce. W osobnym naczyniu mieszamy letnią wodę z drożdżami i wlewamy ją do miski z suchymi składnikami. Mieszamy za pomocą łyżki, aby składniki się połączyły w dość luźne ciasto.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej przekładamy ciasto.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej przekładamy ciasto.
Następnie formę przykrywamy lnianą ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, aby ciasto na chleb podwoiło swoją objętość. Zazwyczaj chleb potrzebuje na wyrośnięcie około 25 - 30 minut. W czasie kiedy chleb wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200st.C. Kiedy ciasto na chleb wyraźnie wyrośnie, podwajając swoją objętość, wstawiamy formę do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy chleb przez 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika, wyjmujemy go z formy i od razu usuwamy papier. Pozostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia.
Uwagi:
inspiracja
Uwagi:
- chleb można przed upieczeniem posypać z wierzchu ulubionymi ziarnami lub otrębami
- dobrym patentem na szybkie wyrastanie ciasta jest wstawienie go na około 20 minut do wyłączonego piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do temp. 40 - 50 st.C. Przy tym sposobie należy pamiętać, aby przed ponownym włączeniem piekarnika i jego nagrzaniem, ciasto na chleb wyjąć na blat kuchenny i wstawić go z powrotem dopiero po rozgrzaniu do temp. 200st.C
inspiracja
Aż zapachniało tym chlebkiem. Mój żytni, co prawda, właśnie rośnie, by za parą godzin się upiec, a Twój wpis uświadomił mi że nie dodałam żadnych ziaren!
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i bardzo zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Ja też dziś piekę chleb, ale bez ziarenek, bo mi się skończyły ;)
OdpowiedzUsuńwyrósł wspaniale! :) pyszny bochen.
OdpowiedzUsuńChleb skradł serce moje i domowników Przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńChlebek przepyszny 😊Polecam😘
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie jest to przepis na wypiekacz. A może da się tylko jake ilość składników i jaka gramatura
OdpowiedzUsuńBardzo dobry chlebek, dzisiaj zrobiłam😊
OdpowiedzUsuńTradycyjnie czy w wypiekaczu?
UsuńTradycyjnie
UsuńWyszedł cudny😀 zrobiłam już drugi raz, tym razem w dwóch mniejszych brytwankach. Bardzo dobry przepis, dziękuję😊
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, warto tu częściej wpadać.
OdpowiedzUsuńgörüntülüshow
OdpowiedzUsuńücretli show
XHL