Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Tym razem coś, dla wielbicieli połączenia truskawek i kokosu. To ciasto można przygotować w dwóch wersjach: z ponczem na bazie alkoholu lub w drugiej wersji z ponczem na bazie syropu kokosowego. Wszystko zależy od naszych upodobań. Poncz na bazie alkoholu na pewno sprawi, że ciasto nabierze charakteru, ale oczywiście wybór pozostawiam Wam.
CIASTO MALIBU Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24 x 27cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 165st.C piekarnika (funkcja góra - dół) i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem, i upuszczamy ją z wysokości około 50 cm na podłogę zabezpieczoną ręcznikiem, a następnie wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Letni biszkopt delikatnie wyjmujemy z blaszki na kratkę kuchenną i po zdjęciu papieru, pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
beza:
- 4 białka jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misie miksera umieszczamy białka jajek i miksujemy je na sztywną pianę. Nie przestając miksować dosypujemy do piany cukier i miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy już krótko, tylko do momentu, aż składniki połączą się. Gotową bezę wylewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia ( używamy tej samej blaszki, co do pieczenia biszkoptu ). Jeśli studzicie biszkopt w blaszce, to można bezę upiec w inny sposób. Większą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rysujemy prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Na narysowany prostokąt wykładamy pianę, nie wychodząc poza krawędzie prostokątu.
Tak przygotowaną bezę, wstawiamy do nagrzanego do temp. 160st. C piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110st. C i suszymy ją kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Zimną delikatnie wyjmujemy z blaszki i usuwamy z jej spodniej części papier, na którym była pieczona.
masa kokosowa:
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 125g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- 4 łyżki syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego )
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i po dokładnym rozpuszczeniu chłodzimy ją.
Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając do niej cukier puder i serek mascarpone. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy syrop lub likier, oraz zimną galaretkę . Dokładnie mieszamy.
poncz:
- 1/3 szkl wody
- 50 ml syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego, lub wódki )
ponadto:
- 300 - 350g truskawek
składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt delikatnie wkładamy z powrotem do blaszki i za pomocą pędzelka ponczujemy go. Na tak przygotowane ciasto, układamy połówki opłukanych i odsączonych truskawek. Staramy się, aby truskawki były ułożone ciasno, jedna obok drugiej.
Warstwę truskawek przykrywamy masą kokosową , dokładnie pokrywając truskawki. Wygładzamy powierzchnię masy. Teraz delikatnie przenosimy do blaszki wystudzoną bezę, układając ją na warstwie kokosowej masy. Gotowe ciasto przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki.
Bardzo apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia.
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuńjuż się w nim zakochałam - truskawki i kokos<3
OdpowiedzUsuńThis is a very romantic cake
OdpowiedzUsuńCome to visit my blog
Boskie ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, no i składniki truskawki, beza :)) Jak znajdę dłuższą chwilę, to wypróbuję przepis :))
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, świetne połączenie truskawek z masą kokosową :).
OdpowiedzUsuńnic tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńNiebiańsko wyglada!
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo dobre i wygląda rewelacyjnie.Piekłam już kilka razy.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńFajny blog, przepisy łatwo opisane może uda mi się coś z tego zrobić
OdpowiedzUsuńPiekłam, bardzo dobre ciasto
OdpowiedzUsuńErzurum
OdpowiedzUsuńistanbul
Ağrı
Malatya
Trabzon
1VF
47F75
OdpowiedzUsuńAltındağ Parke Ustası
Kırşehir Parça Eşya Taşıma
Edirne Lojistik
Ünye Evden Eve Nakliyat
Kırklareli Parça Eşya Taşıma
Silivri Parke Ustası
Zonguldak Şehirler Arası Nakliyat
Mardin Şehir İçi Nakliyat
Manisa Parça Eşya Taşıma
6723B
OdpowiedzUsuńArdahan Şehirler Arası Nakliyat
Erzincan Lojistik
Antalya Lojistik
Edirne Şehirler Arası Nakliyat
Gate io Güvenilir mi
Muş Şehir İçi Nakliyat
Silivri Cam Balkon
Çerkezköy Yol Yardım
Van Şehirler Arası Nakliyat
4D73F
OdpowiedzUsuńamasya canlı sohbet
canlı görüntülü sohbet odaları
bursa ücretsiz sohbet uygulamaları
görüntülü sohbet kızlarla
telefonda canlı sohbet
rastgele sohbet
burdur kadınlarla görüntülü sohbet
seslı sohbet sıtelerı
parasız sohbet
E7394DCC0A
OdpowiedzUsuńtakipçi