Kawa Amaretto:
- napar z dwóch łyżeczek kawy w 25Oml wody
- 20 ml syropu Amaretto
- 120 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- wiórki czekoladowe
Zaparzoną kawę lekko słodzimy, jeśli ktoś lubi. Do wysokich szklanek wlewamy po 100 ml syropu po czym delikatnie po metalowej dużej łyżce wlewamy kawę do 2/3 wysokości szklanki. Najlepiej użyć szklanek w jasnej barwie, aby ładnie wyeksponować poszczególne warstwy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Ja użyłam klasycznej metody, czyli ubiłam śmietanę i rękawem cukierniczym udekorowałam kawę. Śmietanę dekorujemy według uznania. W moim przypadku są to wiórki czekolady, ale równie dobrze będą wyglądały płatki migdałów lub bardzo drobno zmielone orzechy. Jeśli zbytnio nie będziecie się spieszyć z wlewaniem kawy do syropu to muszą wam wyjść cztery warstwy. Powodzenia i smacznego.
Och Miko, za taką kawę, to można swego brata sprzedać;-)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
OdpowiedzUsuńOoo! Ach te zboczenie zawodowe - nawet domownicy rozkoszy nieba smakują, mnnnnnniamm też taką chcę! ;P
OdpowiedzUsuńCzy ktoś tu się wprasza na kawę :)
OdpowiedzUsuńJa straszna kawiara jestem , ale taką normalną poproszę .
OdpowiedzUsuń