Nie ukrywam, że w moim domu palmę pierwszeństwa dzierżą pierogi ruskie. Tradycyjne i smaczne zarówno gotowane jak i podsmażane. Ja osobiście jednak uwielbiam eksperymentować i przy okazji przygotowywania "ruskich" co jakiś czas lepię kilka innych do spróbowania. Tak powstały przepyszne pierogi z pieczarkami i ziemniakami, które już kiedyś pokazywałam i w ten sam sposób powstały dzisiaj pierożki z duszoną cukinią i mozzarellą. I muszę powiedzieć, że ich smak mnie zachwycił.
PIEROŻKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I MOZZARELLĄ:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- woda
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dolewając tyle wody ile ciasto zabierze, aby było miękkie i elastyczne. Lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cieniutki płat. Szklanką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, które napełniamy farszem.
farsz:
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebulka
- 1 kula mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Cukinię umyć, odkroić kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę razem z mozzarellą pokroić w drobniutką kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać cukinię i po chwili smażenia posolić i popieprzyć do smaku. Przestudzić i połączyć z mozzarellą.Całość dobrze wymieszać. Zlepiamy małe pierożki, które gotujemy chwilę w osolonym wrzątku. Ja zawsze gotuję pierogi do momenty wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Pozostawione plastry cukinii bardzo krótko podduszamy lub smażymy na patelni grillowej.