Ciasta pieguski lubią chyba wszyscy. Kruche i delikatne, a w dodatku nadziane na bogato kawałkami przepysznej gorzkiej czekolady. Obiecujesz sobie, że zjesz tylko jedno do kawy, ale nie ma takiej opcji. Ręka sama wyciąga się po kolejne.Pieguski z tego przepisu są idealne w smaku, a dodatkowo ich przygotowanie zabiera naprawdę niewiele czasu. Musicie wypróbować koniecznie.
CIASTKA PIEGUSKI:
około 25szt
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 240 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g posiekanej czekolady gorzkiej
W misie miksera umieszczamy posiekane masło i cukier, dodajemy żółtko i jedno całe jajko. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy przesianą mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Mieszamy całość bardzo dokładnie. Na koniec dodajemy do ciasta posiekaną czekoladę i już tylko kilkakrotnie zagniatamy ręką, lub mieszamy łyżką, aby czekolada równo rozprowadziła się w cieście.
Z ciasta nabieramy łyżką małe porcje, wielkości orzecha włoskiego i formujemy z nich kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Przy układaniu ciastek zachowujemy około 2 cm odstępy, bo podczas pieczenia ciasteczka urosną.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka przez około 15 minut. Powinny nabrać ładnego rumianego koloru.
Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę na kratkę kuchenną i pozwalamy ciastkom przestygnąć przed zdjęciem ich z blachy. Upieczone i wystudzone pieguski najlepiej przechowywać w metalowej puszce.
Uwagi:
- z podanej porcji wyszły mi dwie blaszki ciastek - 25szt (ilość jednak zależy od wielkości ciastek)
- do piegusków można również dodać posiekane bakalie lub orzechy