Dzisiaj przepis na pierniczki orzechowe. Cieniutkie, aromatyczne i takie wdzięczne do lukrowania. Dodatek mąki z orzechów arachidowych lekko podbija smak ciasta piernikowego, ale go absolutnie nie zagłusza.
PIERNICZKI ORZECHOWE :
- 250ml płynnego miodu
- 85g masła
- 350g mąki pszennej
- 85g mąki z orzechów arachidowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do niewielkiego rondelka wlewamy miód i wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło. Podgrzewamy na małym ogniu, tylko do momentu, aż rozpuści się masło. Zestawiamy z palnika i odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygło.
Do misy miksera wsypujemy wszystkie suche składniki i dolewamy przestudzony miód z masłem. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które następnie przenosimy na omączoną stolnicę i cienko je wałkujemy. Im cieniej rozwałkowane ciasto, tym bardziej pierniczki będą kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremkami pojedyncze pierniczki, które delikatnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy kolejne partie pierników przez 8 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika pozostawiamy pierniki jeszcze chwilę na blaszce, bo są zbyt miękkie do przenoszenia. Po lekkim ich przestudzeniu przekładamy je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne pierniczki przechowujemy w zamkniętej puszce.