niedziela, 1 marca 2015

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA - DOMOWA




Cudownego zapachu kandyzowanej skórki pomarańczowej nie da się porównać z niczym innym. Wspaniale komponuje się z ciastami i deserami. Lubię mieć jej zapas w lodówce, by nawet kiedy nic nie piekę, otworzyć słoiczek stojący w lodówce i poczuć powiew słonecznego lata. Oczywiście ktoś powie - można kupić gotową - ale ten kto raz przygotuje ją sam, nigdy więcej nie sięgnie po tę stojącą na sklepowej półce. 

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA:

  • 3 pomarańcze
  • 1szkl cukru
  • 1/5 szkl wody
Pomarańcze szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie sparzamy wrzątkiem. Następnym krokiem jest obranie pomarańczy. Należy tak to zrobić, aby skórki pozbawić białej błony, która nadaje skórce goryczy. Ja obieram pomarańcze za pomocą obieraczki do warzyw. Obrane skórki kroimy w drobną kostkę lub paseczki i wrzucamy go niewielkiego rondelka. Wsypujemy cukier i zalewamy wszystko 1/5 szkl wody. Ustawiamy rondelek na małym palniku i podgrzewamy, raz na jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy cukier się całkowicie rozpuści i uzyska konsystencję syropu. Trwa to około 15 - 20min. Przygotowaną w ten sposób skórkę przelewamy do słoiczka i pozostawiając go otkrytym pozostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu słoiczek zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową możemy przechowywać w lodówce nawet miesiąc. 




4 komentarze:

  1. Bardzo przydatny przepis, do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama taką skórkę kiedyś często robiła, do ciasta idealna :) Teraz chyba ja powinnam ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka domowa skórka jest fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa skórka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń