wtorek, 13 maja 2014

CIASTO GÓRA LODOWA








To ciasto jest jednym z najlepszych ciast, jakie w życiu jadłam. Wygląda na pracochłonne, ale to tylko pozory. Kolejne warstwy robi się niejako w międzyczasie i przy okazji. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i efektowne.

GÓRA LODOWA:
blaszka 23x25cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka jajek ubić na sztywną pianę, a następnie miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Dodać cukier. Delikatnie mieszając szpatułką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać cukier waniliowy.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp 175st. C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixem i cukrem pudrem.

Poncz:
  • 50 ml syropu rumowo - czekoladowego
  • 100 ml wody
dodatkowo:
  • 10 - 15 okrągłych biszkoptów
Wystudzony biszkopt należy przekroić na dwa blaty, a następnie pierwszy z nich naponczować połową ponczu i wyłożyć na wierzch połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, który również naponczować i pokryć resztą bitej śmietany i powbijać w nią delikatnie przekrojone na pół biszkopty. 

Masa mleczna:
  • 125g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/5 szkl wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Zagotować wodę z cukrem i rozpuścić w niej masło. Przestudzić, a następnie połączyć z mlekiem w proszku. Podzielić masę na połowę i do jednej części dosypać kakao. Otrzymane masy wlewać na przemian pomiędzy biszkopty. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.






14 komentarzy:

  1. pysznie, zjadłabym kawałek teraz mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo jakie bajeczne:) zjadłabym całe!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację prawdziwa góra lodowa , fajny efekty z biszkoptów i polewy. Ale ja wpadam do ciebie na gołabki z botwinką ha ha

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa nazwa. Góra wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na ciasto:) wierzch wygląda rewelacyjnie nic tylko wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym zastąpić mleko w proszku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku daje cały smak tej masy. Jeśli już miałabym jakoś je zastąpić to zrezygnowałabym z tej masy, i zrobiłabym zupełnie inną np. na bazie serka mascarpone, ale to już nie będzie to.

      Usuń
  7. A ja mam pytanie... Czy ta polewa jest bardzo lejąca czy po schłodzeniu usztywnia się? Na zdjęciu wygląda jakby była bardzo płynna. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i mam ochotę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i od razu przepraszam za tak bardzo opóźnioną odpowiedź. Ta polewa jest lejąca nawet po schłodzeniu, ale uważam, że dzięki temu ciastka , które są ułożone na wierzchu mają delikatny smak i są miękkie. Jeśli wolisz jednak polewy bardziej stabilne, można podmienić przepis na polewę z innego ciasta.

      Usuń