wtorek, 13 maja 2014

CIASTO GÓRA LODOWA








To ciasto jest jednym z najlepszych ciast, jakie w życiu jadłam. Wygląda na pracochłonne, ale to tylko pozory. Kolejne warstwy robi się niejako w międzyczasie i przy okazji. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i efektowne.

GÓRA LODOWA:
blaszka 23x25cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka jajek ubić na sztywną pianę, a następnie miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Dodać cukier. Delikatnie mieszając szpatułką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać cukier waniliowy.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp 175st. C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixem i cukrem pudrem.

Poncz:
  • 50 ml syropu rumowo - czekoladowego
  • 100 ml wody
dodatkowo:
  • 10 - 15 okrągłych biszkoptów
Wystudzony biszkopt należy przekroić na dwa blaty, a następnie pierwszy z nich naponczować połową ponczu i wyłożyć na wierzch połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, który również naponczować i pokryć resztą bitej śmietany i powbijać w nią delikatnie przekrojone na pół biszkopty. 

Masa mleczna:
  • 125g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/5 szkl wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Zagotować wodę z cukrem i rozpuścić w niej masło. Przestudzić, a następnie połączyć z mlekiem w proszku. Podzielić masę na połowę i do jednej części dosypać kakao. Otrzymane masy wlewać na przemian pomiędzy biszkopty. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.






51 komentarzy:

  1. pysznie, zjadłabym kawałek teraz mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo jakie bajeczne:) zjadłabym całe!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację prawdziwa góra lodowa , fajny efekty z biszkoptów i polewy. Ale ja wpadam do ciebie na gołabki z botwinką ha ha

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa nazwa. Góra wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na ciasto:) wierzch wygląda rewelacyjnie nic tylko wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym zastąpić mleko w proszku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku daje cały smak tej masy. Jeśli już miałabym jakoś je zastąpić to zrezygnowałabym z tej masy, i zrobiłabym zupełnie inną np. na bazie serka mascarpone, ale to już nie będzie to.

      Usuń
  7. A ja mam pytanie... Czy ta polewa jest bardzo lejąca czy po schłodzeniu usztywnia się? Na zdjęciu wygląda jakby była bardzo płynna. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i mam ochotę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i od razu przepraszam za tak bardzo opóźnioną odpowiedź. Ta polewa jest lejąca nawet po schłodzeniu, ale uważam, że dzięki temu ciastka , które są ułożone na wierzchu mają delikatny smak i są miękkie. Jeśli wolisz jednak polewy bardziej stabilne, można podmienić przepis na polewę z innego ciasta.

      Usuń
  8. Jakiego mleka w proszku używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełne Łaciate, ale może być każde inne byle nie granulowane.

      Usuń
  9. gdzie dostac ten syrop

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swój kupiłam w jednym z popularnych marketów na dziale z alkoholami, bo jest składnikiem drinków, ale można użyć po prostu rumu.

      Usuń
  10. Czy to ciasto nadaje sie do mrozenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, ale według mnie po rozmrożeniu masa mleczna, którą oblana jest góra ciasta i biszkopty zbyt wiele tracą na smaku.

      Usuń
  11. Zastanawiam się czy jeden śmietan fix wystarczy na 500ml śmietany,zawsze daję na 200ml śmietany 1 fix ,tu dała bym 3 szt co pani o tym sądzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastosowanie tutaj śmietan fixu pełni rolę raczej asekuracyjną, dlatego jest go znikoma ilość, ale oczywiście można dać 3, nie wpłynie to na smak ubitej śmietany. Jeśli śmietana jest dobrej jakości to zazwyczja w ogóle nie potrzebuje polepszaczy.

      Usuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogę zamiast syropu rumowo-czekoladowego dac Sheridan?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam. :) Przepyszne! W pracy na moje imieniny zrobiło furorę. :)) Ale czy w składnikach na masę nie ma błędu? Masa zrobiła się twarda i ratowałam ją rozmieszaniem większą ilością wody. Na pewno powinno być tylko 1/5 szklanki wody? To malutko. (:

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. W przepisie nie ma błędu, masa jest naprawdę mocno płynna nawet po schłodzeniu.Jedyne co przychodzi do głowy jako powód jej mocnego zastygnięcia, to użycie zbyt małej ilości masła. Czasem takie rzeczy się zdarzają, co znam doskonale z własnego doświadczenia:) cieszę się , że mimo problemów wszystko się udało i co najważniejsze smakowało. Wszystkiego najlepszego z okazji niedawno obchodzonych imienin:)

    OdpowiedzUsuń
  16. 58 yr old Systems Administrator II Standford Chewter, hailing from Listuguj Mi'gmaq First Nation enjoys watching movies like Nömadak TX and Board sports. Took a trip to Yin Xu and drives a Bugatti Type 18 5-litre Sports Two-seater. moj link

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy wpis, dużo ważnych informacji żeby nie pójść w ciemno.

    OdpowiedzUsuń