Smak kupnych wędlin nie bardzo mi odpowiada, więc nieustannie poszukuję nowych przepisów na przygotowanie mięsa tak, aby można było pokroić je w cienkie plasterki. Schab przygotowany w mleku idealnie się nadaje do kanapek. Ma zwartą konsystencję, nie kruszy się, a dodatek mleka powoduje, że jest również wilgotny. Jest jeszcze jeden niewątpliwy plus tak przygotowanego mięsa - można pokroić je w grubsze plastry i podać z ziemniakami oraz surówką jako pyszny obiad. Ja polecam do niego jeszcze sos cebulowy.
SCHAB W MLEKU:
- 1kg schabu bez kości
- 1 litr mleka
- 1/2 litra wody
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Zamknąć w pojemniku i odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Następnie wlewamy do garnka mleko i wodę oraz wrzucamy listki laurowe oraz ziele. Wkładamy schab do mleka. Mięso powinno być przykryte płynem i gotujemy na małym ogniu około 40min. Miękkie mięso odstawiamy do schłodzenia, a następnie wyjmujemy z mleka i kroimy w plastry.
źródło
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować taki schabik, u mnie w domu przepadają za tym mięchem, pozdrówcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na schab. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPomysł ciekawy, na pewno zrobię taki schab :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń