wtorek, 27 maja 2014

SCHAB GOTOWANY W MLEKU





Smak kupnych wędlin nie bardzo mi odpowiada, więc nieustannie poszukuję nowych przepisów na przygotowanie mięsa tak, aby można było pokroić je w cienkie plasterki. Schab przygotowany w mleku idealnie się nadaje do kanapek. Ma zwartą konsystencję, nie kruszy się, a dodatek mleka powoduje, że jest również wilgotny. Jest jeszcze jeden niewątpliwy plus tak przygotowanego mięsa - można pokroić je w grubsze plastry i podać z ziemniakami oraz surówką jako pyszny obiad. Ja polecam do niego jeszcze sos cebulowy.

SCHAB W MLEKU:

  • 1kg schabu bez kości
  • 1 litr mleka
  • 1/2 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Zamknąć w pojemniku i odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Następnie wlewamy do garnka mleko i wodę oraz wrzucamy listki laurowe oraz ziele. Wkładamy schab do mleka. Mięso powinno być przykryte płynem i gotujemy na małym ogniu około 40min. Miękkie mięso odstawiamy do schłodzenia, a następnie wyjmujemy z mleka i kroimy w plastry.



źródło

5 komentarzy:

  1. muszę wypróbować taki schabik, u mnie w domu przepadają za tym mięchem, pozdrówcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na schab. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł ciekawy, na pewno zrobię taki schab :)

    OdpowiedzUsuń