poniedziałek, 5 maja 2014

WIOSENNA SURÓWKA COLESŁAW





Banalnie prosta surówka w przygotowaniu, a  taka pyszna i uniwersalna. Doskonale nadaje się do obiadu jak i dań z grilla. W zależności od pory roku można ją modyfikować zmieniając składniki.

SURÓWKA COLESŁAW:

  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 5 - 6 rzodkiewek
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych uszkodzonych i brzydkich liści. Szatkujemy ją drobno lub jak ja ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy około 1/2 łyżeczki soli i lekko ugniatamy, po czym zostawiamy, aby zmiękła. W tym czasie ścieramy na tarce pozostałe warzywa. Zawsze w składzie tej surówki znajduje się kapusta, marchew i cebula, natomiast reszta jest zmienna, w zależności od pory roku. Z racji tego, że właśnie mamy wiosnę dodatkowo użyłam ogórka i rzodkiewki, które również starłam na dużych oczkach tarki.Wcześniej przygotowaną kapustę lekko odciskamy i łączymy z pozostałymi warzywami oraz posiekaną drobno natką i koperkiem. Skrapiamy całość kilkoma kroplami soku z cytryny, dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Przy doprawianiu należy mieć na uwadze, że kapusta była wcześnie już solona.


5 komentarzy: