czwartek, 1 maja 2014

ŚNIEŻNY TORT KOKOSOWY




Nadszedł u mnie ten czas w roku, kiedy najwięcej jest u mnie okazji do świętowania. Skoro okazje to i torty. Tym razem wypróbowany został przepis na tort kokosowy. Przyozdobiłam go tylko płatkami migdałów i serduszkami, które zostały połączone po dwa, bo to tort rocznicowy. Zresztą śnieżnobiała masa z kawałkami kokosu, lekka i puszysta niczym płatki śniegu nie potrzebuje zbyt przytłaczającej dekoracji.

TORT KOKOSOWY
tortownica śr. 22cm
Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl kakao gorzkiego
Białka jajek ubić na sztywną pianę, a następnie nie przerywając miksowania dodawać powoli cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i delikatnie, najlepiej za pomocą rózgi, połączyć z masą jajeczną. Przelewamy ciasto do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt 35 -40 min.
Po upieczeniu upuszczamy biszkopt na podłogę z wysokości około 60cm i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Zupełnie zimny biszkopt dzielimy na trzy blaty.

Krem kokosowy

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 500 g sera mascarpone
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 2/3 szkl cukru pudru
Zimną śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej serek oraz cukier puder i likier. Delikatnie połączyć składniki do uzyskania jednolitej masy, do której na końcu wsypać wiórki i delikatnie przemieszać. 1/3 masy należy odłożyć do późniejszego przyozdobienia boków i góry tortu.

Poncz
  • 100ml likieru kokosowego
  • 100ml wody
Ponadto 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • płatki migdałów
Wykonanie tortu rozpoczynamy od nasączenia pierwszego blatu ciasta 1/3 mieszaniny wody z likierem. Na tak przygotowany blat, wykładamy połowę masy oraz startą na tarce 1/4 tabliczki czekolady. Czekoladę najlepiej trzeć bezpośrednio na masę. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy kolejno czynności. Nasączamy blat ponczem, wykładamy drugą część masy i tarkujemy pozostałą 1/4 tabliczki czekolady. Przykrywamy wszystko trzecim blatem, który nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch i boki dekorujemy pozostawioną wcześnie 1/3 masy. Boki obsypujemy wiórkami lub płatkami migdałów.




13 komentarzy:

  1. Jestem pod wrażeniem serduszek i tortu. Skąd takie fajne serca masz? torcik wygląda bardzo romantycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ci ten tort wyszedł! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny :) Te serduszka cudowne :) Tylko u mnie niestety krem kokosowy by nie przypadł do gustu połowie domowników :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Tortowe marzenie każdego miłośnika kokosowych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny, serduszkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super tort, jak kokosowy to ja zachłanna jestem i od razu dwa kawałki poproszę

    OdpowiedzUsuń
  7. jest cudny !! nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Tort prezentuje się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zostałabym przy nim do ostatniego okruszka ! Zjawiskowy i ma wszystko co lubię

    OdpowiedzUsuń