środa, 30 kwietnia 2014

SCHAB ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI




Kolejna wersja rolad, które mogą być daniem obiadowym lub kolacją. Rodzajów nadzienia są setki, ale ja bardzo lubię tę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jest szybkie w wykonaniu, a ponad to, zawiera mało składników. Jeśli dodatkowo podamy je z sosem na bazie czerwonego wytrawnego wina i pokroimy w cienkie plastry, zyskają nie tylko na smaku, ale i nabiorą odświętnego charakteru.

ROLADY SCHABOWE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
4 szt

  • 4 duże plastry schabu
  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 6 - 7 plastrów suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  •  oliwa
Kotlety rozbijamy jak najcieniej, a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Liście szpinaku myjemy i po osuszeniu przesmażamy bardzo krótko na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Odstawiamy patelnię z ognia i dodajemy zmiażdżony czosnek oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie układamy porcję nadzienia i formujemy roladki. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.


7 komentarzy:

  1. Mniam pysznie wygląda ten schab!

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomity! genialne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie to wygląda i smaki też moje, więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak mogę jeść tonami, ale wolę w wersjach wegetariańskich, bo za mięsem średnio przepadam, chociaż czasami robię z piersią z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne schabik i fajne nadzienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. schab nadziewany szpinakiem jest boski!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcie, szkoda, że nie umiem takich robić :-(

    OdpowiedzUsuń