Babka piaskowa to klasyka, nie mniej przepisów na nią jest bez liku. W tym roku u mnie w domu zagościła babka piaskowa z przepisu bez żadnych dodatków, ulepszeń i udziwnień. Wyrosła pięknie, w środku pozostając sypka i na prawdę piaskowa.
BABKA PIASKOWA:
forma z kominkiem
- 100g mąki pszennej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 150g masła
- 150g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Z białek jajek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać pojedynczo żółtka. Do utartej masy dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dolewając kilka kropli aromatu waniliowego. Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, najlepiej rózgą lub łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką formy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę około 50min do tzw. suchego patyczka.
piaskowa, moja ulubiona :), też często piekę :)
OdpowiedzUsuńpiękna:) porywam kawalątek do kawki, bo mój sernik już wyparował;)
OdpowiedzUsuńPiekłam na święta :)
OdpowiedzUsuńpo co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane , jako czytelnikowi teraz mi sie nie przyda,
OdpowiedzUsuńSuper babka :) Piaskowa najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
W przyszłym roku będzie jak znalazł:) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń