czwartek, 24 kwietnia 2014

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANKOWO - PIETRUSZKOWYM



Największe wzięcie u mnie w rodzinie mają piersi z kurczaka. Jeśli chcę przemycić na obiad lub kolację udka czy podudzia, muszę się postarać i wymyślić jakiś sposób, żeby nie były to standardowe opiekane udka. Wymyślam różne cuda, ale sos śmietanowo - pietruszkowy to mój gwarantowany sukces.

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANKOWO - PIETRUSZKOWYM:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki 
  • około 250ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
Podudzia lekko solimy i obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Odstawiamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oliwy. Smażymy mieszając, aż cebula się zeszkli. Posypujemy ją łyżką mąki i chwilę smażymy, aż mąka dokładnie oblepi cebulę.Wlewamy bulion i energicznie mieszamy, aby bulion z mąką utworzył gęsty sos. Do gotowego sosu wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną pietruszkę i lubczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy kurczaka i dusimy chwilę, aby smaki się przeniknęły.

9 komentarzy:

  1. Kochana, moje smaki :) ! Wpraszam się do Ciebie na obiadek :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. hehehe rzeczywiście zgrałyśmy sie smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, sosik pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania, ten sos na pewno mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zazwyczaj w ziołowym sosie robię pierś z kurczaka, inne części kurczaka też fajnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to musi być dobre, bardzo dooobre!

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się :) zwykle tradycyjnie smażę udka...

    OdpowiedzUsuń