poniedziałek, 21 kwietnia 2014

SEZAMOWE TALARKI Z NUTELLĄ






Sezamki uwielbia chyba każdy i ja nie jestem również wyjątkiem. Kiedyś , kupiłam silikonową foremkę do wypieku ciastek z dziurką i ta właśnie foremka skłoniła mnie do wykonania tradycyjnych sezamków, tym razem nadzianych nutellą. Jeśli nie posiadacie takiej foremki, można użyć formy do mini mufffinek lub wilgotnymi dłońmi formować kulki, lekko je spłaszczać i robić w każdej wgłębienie, które napełnimy nutellą.

SEZAMKOWE TALARKI Z NUTELLĄ:
  • 210 g sezamu
  • 210 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki nutelli
Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni. Kiedy sezam nabierze ładnej złocistej barwy, zestawiamy patelnię z ognia. 
Do małego garnka z raczej grubszym dnem wsypujemy cukier i wlewamy do niego dwie łyżki wody. Umieszczamy garnek na średnim ogniu i podgrzewamy raz na jakiś czas mieszając. Najpierw odparuje woda a następnie cukier zacznie się topić i nabierać bursztynowej barwy. Cukier musi się rozpuścić całkowicie. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do niego miód oraz prażone ziarna sezamu. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Gotową masę wylewamy do silikonowej formy na ciasteczka z dziurką lub do foremki na mini muffinki, robiąc w każdej porcji wgłębienie. Odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu wgłębienia wypełniamy nutellą.




5 komentarzy:

  1. ach ale bym je zjadła!:) a tu już wystarczy, że na święta sobie pofolgowałam:P

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, ależ to musiało być dobre... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Super wyglądają te tarteletki :)

    OdpowiedzUsuń