Jak przystało na blog kawą pachnący, propozycja babki wielkanocnej również musi lekko pachnieć kawą. Babka wyszła puszysta, delikatna i cudownie wilgotna. Na pewno zagości na moim stole jeszcze niejednokrotnie.
BABKA KAWOWA:
forma z kominkiem śr.16cm
- 1/3 szkl cukru
- 1/4 szkl mleka
- 1/4 szkl miodu
- 60g masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szkl zmielonych orzechów
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- niepełna łyżeczka sody
Mleko, miód,cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, zmielone orzechy, kawę i sodę.
Z białek obu jajek ubijamy sztywną pianę.
Do przestudzonej masy miodowej wsypujemy suche składniki oraz dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy z masą.
Formę z kominkiem smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170st.C piekarnika. Babkę pieczemy 45-50min, do tzw. suchego patyczka.
Mmm, pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczna ;D
OdpowiedzUsuńSuper! Wykorzystam przepis na pewno :) Ze zmianami na bezglutenowy :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna babka! :)
OdpowiedzUsuńCudowna, zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię babki kawowe u mnie też jest taka właśnie na blogu:)
OdpowiedzUsuńKawowej jeszcze nie robiłam :) Lubię dodatek orzechów w takich wypiekach - sprawiają, że całość wychodzi fajnie wilgotna :)
OdpowiedzUsuńJaka super świąteczna, aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńjakoś za babkami nie przepadam, choć wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie ciasta, przyznam, że kawowej babki dotąd nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmniammmm - pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńWspaniała. jako że kocham kawę przepis wykorzystam :) Przerobię na bezglutenowy i dam znać :)
OdpowiedzUsuń