Dzisiaj przepis na ciasto, od którego ciężko się oderwać. Kruchy spód, lekko kwaśne rabarbarowe nadzienie i słodka pianka. Smaki świetnie się uzupełniają tworząc coś na prawdę pysznego. Ja zrobiłam to ciasto w małej tortownicy z połowy porcji, dlatego jeśli używacie standardowej blaszki kwadratowej, to pamiętajcie o podwojeniu składników.
CIASTO Z RABARBAREM:
tortownica średnica 17cm
ciasto:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- pół kostki masła
- 2 żółtka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dokładając resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w ściereczkę lnianą i odstawić do lodówki na przynajmniej 30min.
masa bezowa:
- 2 białka
- 1/2 szkl cukru
- 1 kisiel malinowy
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z cukrem i kisielem. Użycie kisielu nie jest konieczne, ale fajnie podkręci smak rabarbaru i dodatkowo pianka zabarwi się na różowo.
ponadto:
- 2 długie laski rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Schłodzone kruche ciasto dzielimy na 3 części i 2/3 wyklejamy wysmarowaną margaryną tortownicę, pokrywając ciastem dno i jej boki. Na tak przygotowany spód wykładamy obrany i pokrojony na 1cm kawałki rabarbar. Warstwę rabarbaru przykrywamy masą bezową i na nią ścieramy na tarce lub kruszymy pozostałą 1/3 ciasta kruchego.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto 35- 40 min. Pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy obficie posypane cukrem pudrem.
I czemu ja jestem na diecie? :(
OdpowiedzUsuńPycha!
tak, od ciasta z rabarbarem trudno sie oderwac mmm
OdpowiedzUsuńPyszności! I mój rabarbar <3
OdpowiedzUsuńniedługo i u mnie rabarbar będzie już odpowiedni na domowe wypieki! :]
OdpowiedzUsuńczekam na to z niecierpliwością!
mniam :) ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuń