wtorek, 8 kwietnia 2014

DOMOWY SOS TATARSKI





Sos tatarski przygotowuję zawsze sama, bo lubię wiedzieć co jem, a nie jest to ani skomplikowane, ani pracochłonne. Tym razem wykorzystałam jedynie gotowy majonez, który stanowi bazę tego sosu.

SOS TATARSKI:

  • 6 czubatych łyżek majonezu
  • 1 -1/2 łyżki zalewy z korniszonów
  • 2 małe korniszony
  • 5 - 6 marynowanych grzybków
  • 1 szalotka lub 2 małe marynowane cebulki
  • świeże gałązki rzeżuchy
  • sól, pieprz
W miseczce mieszamy rózgą majonez z zalewą z korniszonów. Ogórki i grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulkę bardzo drobno siekamy. Łączymy składniki z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dekorujemy rzeżuchą lub posiekaną natką pietruszki.


11 komentarzy:

  1. uwielbiam:) na Wielkanoc u nas zawsze na stole:D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taki:) świetny na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze z mamą robimy same :) Podobnie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie co roku robi córka. Uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że robisz swoje własne sosy, tak chyba zdrowiej i bezpieczniej ;)) też spróbuję go zrobić , jak już wiesz rzeżuchę już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeden z moich ulubionych sosów:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie to i sos wygląda zjawiskowo !

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sos tatarski! A jakiego rodzaju grzybki dodajesz do sosu? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małe borowiki marynowane w zalewnie octowej:)

      Usuń
    2. Aha, dziękuję;) Ja zazwyczaj kroję podgrzybki;)

      Usuń