Dzisiaj kolejny przepis na pierogi. Gotowana i podsmażana kasza gryczana połączona z gotowanym mięsem rosołowym, a do tego podsmażana cebulka. Tak powstał, jak dla mnie, kolejny farsz na pierogi idealne.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM:
ciasto:
- 400g mąki
- 1 jajko
- około 200ml zimnej wody (ile ciasto zabierze)
farsz:
- 100g kaszy gryczanej
- 250g mięsa rosołowego
- 1 mała cebula
- olej
- sól, pieprz, lubczyk
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Ugotowane i przestudzone mięso ( ja użyłam udek drobiowych i kawałeczka wołowiny) siekamy dość drobno nożem.
Cebulę siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy razem z ugotowaną kaszą.
Po przestudzenia wszystkich składników farszu łączymy je. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym lub suszonym lubczykiem.
Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, podsypując mąką, a następnie wykrawamy krążki, które napełniamy farszem i dokładnie zlepiamy.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z podsmażoną cebulką. Rewelacyjnie smakują również lekko podsmażane.
mmm..ależ przepysznie wyglądają :) kocham pierogi!
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne pierogi! jak marzenie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz, dotąd jadłam pierogi z kaszą gryczaną i z serem, pyszne są więc i z mięskiem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńkusisz tymi pierogami!:) ciekawe nadzienie:)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory jadłam tylko raz i to z serem..
OdpowiedzUsuńDobre to połączenie, kurczę!
Musze sama się skusić :)
Uwielbiam pierogi, świetny farsz :)
OdpowiedzUsuńZ serem jadłam ,ale w połączeniu z mięskiem? zapowiadają się pysznie
OdpowiedzUsuńNo nie można się nie zgodzić - na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuń