sobota, 19 kwietnia 2014

WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA




Mała przekąska, lub dodatek do pieczonego mięsa.Sałatka w formie warstw to jedna z moich ulubionych. Jej przepis można dowolnie modyfikować, dodając pomidory, seler naciowy lub kiełki. Wiosenna i kolorowa, a dzięki dodatkowi jajka idealnie wpasuje się w wielkanocne menu. 

WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA:
2 porcje

  • 6 liści sałaty lodowej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 5 rzodkiewek
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor koktajlowy
Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki. Ogórka, rzodkiewkę i jajko kroimy w drobną kosteczkę. 2 łyżki majonezu mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiając 1 łyżkę do dekoracji. 
Na dno małego naczynia układamy warstwami: sałatę, ogórka, majonez z jogurtem, rzodkiewkę, sałatę, jajko i na koniec ogórka. Kompozycję wykańczamy połówką pomidora koktajlowego i majonezem.

4 komentarze:

  1. Zdrowych ,wesołych i smacznych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na podanie sałatki :)

    Cukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i bardzo interesująco podana :) Zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny sposób podania:) każdy ma swoją porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń