Mała przekąska, lub dodatek do pieczonego mięsa.Sałatka w formie warstw to jedna z moich ulubionych. Jej przepis można dowolnie modyfikować, dodając pomidory, seler naciowy lub kiełki. Wiosenna i kolorowa, a dzięki dodatkowi jajka idealnie wpasuje się w wielkanocne menu.
WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA:
2 porcje
- 6 liści sałaty lodowej
- 1 ogórek gruntowy
- 5 rzodkiewek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 pomidor koktajlowy
Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki. Ogórka, rzodkiewkę i jajko kroimy w drobną kosteczkę. 2 łyżki majonezu mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiając 1 łyżkę do dekoracji.
Na dno małego naczynia układamy warstwami: sałatę, ogórka, majonez z jogurtem, rzodkiewkę, sałatę, jajko i na koniec ogórka. Kompozycję wykańczamy połówką pomidora koktajlowego i majonezem.
Zdrowych ,wesołych i smacznych Świąt
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na podanie sałatki :)
OdpowiedzUsuńCukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)
Pysznie i bardzo interesująco podana :) Zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych życzę :)
OdpowiedzUsuńfajny sposób podania:) każdy ma swoją porcyjkę:)
OdpowiedzUsuń