wtorek, 15 kwietnia 2014

WIELKANOCNE KLOPSIKI Z JAJKIEM I GRILLOWANĄ CUKINIĄ





Co roku na Wielkanoc przygotowywałam tradycyjną pieczeń z jajkiem, ale w tym roku postanowiłam coś zmienić. Przygotowałam mniejsze klopsiki, taka mała porcja dla każdego z osobna. Środek tradycyjny, czyli jajko na twardo, ale otoczka nieco ulepszona, a mianowicie do mięsa mielonego dodałam grillowaną cukinię. Wyszło bardzo smacznie i nie banalnie.

KLOPSIKI Z JAJKIEM I GRILLOWANĄ CUKINIĄ:
4 porcje

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • bułka tarta
  • olej
Cukinię kroimy cieniutko na plastry. Najlepiej użyć do tego np. szerokiej obieraczki do jarzyn. Cukinię solimy i smarujemy delikatnie olejem, a następnie opiekamy na patelni grillowej, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Mięso mielone wyrabiamy z surowym jajkiem i przyprawami oraz wodą.Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz  około 1/2 łyżki bułki tartej i grillowaną oraz pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię.Wyrabiamy masę, a następnie bierzemy porcję wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy, układamy na nim połówkę obranego jajka na twardo i zlepiamy, aby powstał zgrabny podłużny klopsik. W razie konieczności dodajemy jeszcze odrobinę mięsa, aby jajko było całkowicie zakryte. Gotowe klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.


3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na urozmaicenie klopsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smakowicie:) a mniejsze niż pieczeń ułatwiają jedzenie, każdy ma swoją porcję:)

    OdpowiedzUsuń