sobota, 12 kwietnia 2014

DOMOWE BATONIKI MUSLI






Każdy lubi słodkie batoniki. Niestety z kupnymi różnie bywa, więc warto przygotować ich domową wersję. Tym bardziej, że wcale nie wymaga to od nas dużo czasu ani też wysiłku. Kompozycja bakalii zależy tylko od naszych podobań. Można przygotować np. w takiej wersji:

DOMOWE BATONIKI MUSLI:


  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  •  garść rodzynek
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • kilka plastrów kandyzowanego ananasa
  • kilka suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
Na patelni prażymy krótko płatki owsiane i sezam. Dodajemy nasiona słonecznika oraz posiekane orzechy i migdały. Jeszcze chwilę prażymy mieszając, aby mieszanka się nie przypaliła. Na koniec dodajemy posiekane suszone śliwki, ananasa i wiórki kokosowe. W małym garnuszku podgrzewamy miód z cukrem, aż cukier rozpuści się. Łączymy miód z mieszanką płatków i ziaren.
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego masę na batoniki. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pozostawiamy do zastygnięcia. Ja włożyłam blaszkę na 15min do lodówki. Po zastygnięciu masy kroimy ją na dowolne kawałki.


5 komentarzy:

  1. To jest genialne !!! pożywne, smaczne, zdrowe i jest to deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiesz jak bardzo KOCHAM takie batoniki :) Od dawna zabieram się za ich zrobienie i nic z mi z tego nie wychodzi :( Strasznie smakowicie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  3. W składzie same pyszności ,więc muszą świetnie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Za takie domowe batoniki dam się nawet pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. małe pyszności, które ubóstwiam!:)

    OdpowiedzUsuń