środa, 22 czerwca 2016

CIASTO MALIBU Z TRUSKAWKAMI



Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Tym razem coś, dla wielbicieli połączenia truskawek i kokosu. To ciasto można przygotować w dwóch wersjach: z ponczem na bazie alkoholu lub w drugiej wersji z ponczem na bazie syropu kokosowego. Wszystko zależy od naszych upodobań. Poncz na bazie alkoholu na pewno sprawi, że ciasto nabierze charakteru, ale oczywiście wybór pozostawiam Wam.

CIASTO MALIBU Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24 x 27cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
 Rozbijamy jajka, dokładnie oddzielając białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy je na sztywną pianę. Nie przestając miksować, dodajemy po jednym żółtku i po woli wsypujemy cukier. Wyłączamy mikser, i teraz posługując się już tylko szpatułką lub rózgą ,mieszamy pianę z obiema mąkami. Mieszamy jak najkrócej i tylko do momentu, aż mąki połączą się z pianą. Nie należy przeciągać mieszania, bo piana opadnie i biszkopt nie wyrośnie.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 165st.C piekarnika (funkcja góra - dół) i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem, i upuszczamy ją z wysokości około 50 cm na podłogę zabezpieczoną ręcznikiem, a następnie wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Letni biszkopt delikatnie wyjmujemy z blaszki na kratkę kuchenną i po zdjęciu papieru, pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

beza:
  • 4 białka jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misie miksera umieszczamy białka jajek i miksujemy je na sztywną pianę. Nie przestając miksować dosypujemy do piany cukier i miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy już krótko, tylko do momentu, aż składniki połączą się. Gotową bezę wylewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia ( używamy tej samej blaszki, co do pieczenia biszkoptu ). Jeśli studzicie biszkopt w blaszce, to można bezę upiec w inny sposób. Większą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rysujemy prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Na narysowany prostokąt wykładamy pianę, nie wychodząc poza krawędzie prostokątu. 
Tak przygotowaną bezę, wstawiamy do nagrzanego do temp. 160st. C piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110st. C i suszymy ją  kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Zimną delikatnie wyjmujemy z blaszki i usuwamy z jej spodniej części papier, na którym była pieczona.

masa kokosowa:

  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 125g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i po dokładnym rozpuszczeniu chłodzimy ją.
Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając do niej cukier puder i serek mascarpone. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy syrop lub likier, oraz zimną galaretkę . Dokładnie mieszamy.

poncz:
  • 1/3 szkl wody
  • 50 ml syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego, lub wódki )
ponadto:
  • 300 - 350g truskawek
składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt delikatnie wkładamy z powrotem do blaszki i za pomocą pędzelka ponczujemy go. Na tak przygotowane ciasto, układamy połówki opłukanych i odsączonych truskawek. Staramy się, aby truskawki były ułożone ciasno, jedna obok drugiej. 
Warstwę truskawek przykrywamy masą kokosową , dokładnie pokrywając truskawki. Wygładzamy powierzchnię masy. Teraz delikatnie przenosimy do blaszki wystudzoną bezę, układając ją na warstwie kokosowej masy. Gotowe ciasto przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. 



9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. już się w nim zakochałam - truskawki i kokos<3

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a very romantic cake
    Come to visit my blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, no i składniki truskawki, beza :)) Jak znajdę dłuższą chwilę, to wypróbuję przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Super połączenie, świetne połączenie truskawek z masą kokosową :).

    OdpowiedzUsuń