piątek, 24 czerwca 2016

PIZZA ŚWIDERKI





Zakręcone pizza świderki na pewno pokochają dzieci, ale jestem pewna, że nie tylko. 

PIZZA ŚWIDERKI:
duża blaszka świderków
  • 3 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szkl wody
  • 1/3szkl oleju
  • 1 jajko
ponadto:
  • pasta pomidorowa
  • suszony tymianek, oregano, bazylia
  • 1 łyżka mleka
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. Następnie wybijamy jajko oraz wlewamy olej. Na końcu wlewamy rozpuszczone drożdże i za pomocą końcówek w kształcie haków wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przenosimy na omączoną stolnicę, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 - 3 mm. Następnie tniemy na pasy o szerokości około 3 cm i długości około 12 - 15cm. 
Każdy pasek ciasta smarujemy pastą pomidorową i posypujemy dowolnymi ziołami. Tak przygotowane paski ciasta skręcamy spiralnie, tworząc świderki  i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy je mlekiem i posypujemy niewielką ilością ziół. Pozostawiamy do napuszenia, na czas nagrzewania się piekarnika.
Świderki pieczemy w temperaturze 200st.c przez 20 - 25 minut. Świderki powinny nabrać ładnego złocistego koloru. 
Upieczone świderki podajemy samodzielni lub np. w towarzystwie sosu czosnkowego.



7 komentarzy:

  1. Dobra przekąska do meczu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna przekąska, pewnie mocno wciągająca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! Bardzo ładne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł,może kiedyś sama zrobię podobne

    OdpowiedzUsuń