środa, 16 kwietnia 2014

SERNIK ZYGZAG




O tym serniku nie ma co dużo pisać, bo jest po prostu pyszny. Łatwo się kroi, nie kruszy się i pięknie prezentuje na stole.

SERNIK  ZAGZAG:
blaszka 23x 27cm
Ciasto:
  • 1i 1/2szkl.mąki
  • 1/3 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej 20min do schłodzenia.

MASA TWAROGOWA:
  • 1kg sera mielonego
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 4 żółtka
  • piana z 6 białek
Z białek ubić sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć cukier z żółtkami, dodać margarynę i cukier waniliowy. Miksując powoli dodawać po łyżce ser oraz proszek budyniowy. Następnie delikatnie wmieszać w masę pianę z białek. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części masy dodać kakao i stopioną oraz lekko przestudzoną czekoladę. 

Ciasto wyjąć z zamrażalnika. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce na spód wysmarowanej margaryną blaszki ( można również wylepić, jeśli komuś wygodniej). Jeśli ciasto zbyt mocno by się kleiło to można delikatnie oprószyć je mąką, ale starać się używać jej jak najmniej, aby ciasto nie było za twarde .Na wylepiony ciastem spód wylewamy na przemian masę serową jasną i czekoladową.Delikatnie mieszamy masę widelcem, kreśląc zygzaki. Następnie ścieramy na nią  pozostałą 1/3  część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez około 35min. Upieczony sernik pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.




11 komentarzy: