O tym serniku nie ma co dużo pisać, bo jest po prostu pyszny. Łatwo się kroi, nie kruszy się i pięknie prezentuje na stole.
SERNIK ZAGZAG:
blaszka 23x 27cm
Ciasto:
- 1i 1/2szkl.mąki
- 1/3 szkl.cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej 20min do schłodzenia.
- 1kg sera mielonego
- 1/2 szkl cukru
- 1/4 kostki margaryny
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50g gorzkiej czekolady
- 4 żółtka
- piana z 6 białek
Ciasto wyjąć z zamrażalnika. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce na spód wysmarowanej margaryną blaszki ( można również wylepić, jeśli komuś wygodniej). Jeśli ciasto zbyt mocno by się kleiło to można delikatnie oprószyć je mąką, ale starać się używać jej jak najmniej, aby ciasto nie było za twarde .Na wylepiony ciastem spód wylewamy na przemian masę serową jasną i czekoladową.Delikatnie mieszamy masę widelcem, kreśląc zygzaki. Następnie ścieramy na nią pozostałą 1/3 część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez około 35min. Upieczony sernik pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Ale pysznie wyglądają te zygzaki:))
OdpowiedzUsuńOjej, a nie lepiej zastapic margaryne, zreszta trujaca, na masło?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lepiej.
OdpowiedzUsuńachhhhhhhhhhhhhh jaki piękny i apetyczny:) poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńSernik zygzak wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo "pokazowy" sernik, wygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo wysoki i puszysty :-)
OdpowiedzUsuńZygzak do schrupania, efekt powala :-)
OdpowiedzUsuńCudowny wyszedł ci ten zygzag! Super pomysł na sernik :)
OdpowiedzUsuń