piątek, 18 kwietnia 2014

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CEBULOWYM





Białą kiełbasę najbardziej lubię grillowaną i tę przyrządzaną na Wielkanoc. Złociście przyrumieniona, chrupiąca skórka i  aksamitny sos cebulowy, który idealnie się komponuje z tą kiełbasą majerankiem pachnącą. Ja podaję sos obok, ale również można zalać kiełbasę sosem w całości. Wtedy nabierze ona niepowtarzalnego smaku.

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CEBULOWYM: 

  • 3 średnie cebule
  • łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • 1/4 szkl bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 pętka białej kiełbasy
Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodając szczyptę cukru. Kiedy cebula zmięknie, wlać do niej bulion i wszystko zblendować lub przetrzeć przez sito. Ilość bulionu pozwala na uzyskanie zadowalającej gęstości sosu, wię można użyć go więcej lub nieco mniej. Zblendowany sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Kiełbasę zaparzamy i następnie obsmażamy ze wszystkich stron, a następnie zalewamy ją przygotowanym sosem, w którym powinna postać przynajmniej 1/2 godz, aby smaki się przenikły. Można również podać sos do kiełbasy w sosjerce. Takie rozwiązanie jest praktyczniejsze, bo sos cebulowy świetnie sprawdzi się również w połączeniu z pieczonym schabem lub karczkiem.



5 komentarzy:

  1. niestety, nie należę do fanów kiełbasy ni trochu :(
    Ale zawsze podoba mi sie właśnie ta przyrumieniona! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bez kiełbachy nie ma świąt;)
    Radosnej Wielkanocy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie,a czy ten sos podajemy na zimno czy na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko wygląda ta kiełbasa! Zdrowych i spokojnych Świąt, dużo odpoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczoną albo właśnie obsmażaną bardzo lubię:) z tym sosikiem mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń