poniedziałek, 14 kwietnia 2014

CIASTO KOPIEC KRETA







To ciasto było hitem jakiś czas temu, ale kiedy je wtedy zrobiłam nie zachwyciło mnie, bo wyszło bardzo słodkie. Udało mi się jednak znaleźć przepis, który jest idealny. Ciasto jest dość słodkie, ale fajnie równoważy je smak masy. Wyszło tak pyszne, że naprawdę ciężko było poprzestać na jednym kawałku.

KOPIEC KRETA:
tortownica śr.
ciasto:

  •  150g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 100g margaryny 
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie zmiksować razem pozostałe składniki czyli: cukier, cukier z wanilią, margarynę, jajka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę dodajemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy, aby wszystko się połączyło.
Gotową masę  na ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto około 35min do tzw. suchego patyczka.

masa:
  • 500g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400ml śmietany 30%
  • 1 śnieżka w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 50g czekolady mlecznej
  • 3 banany
Twaróg utrzeć z cukrem. Osobno ubić na sztywno śmietanę ze śnieżką. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z twarogiem i kawałkami czekolady.
Z upieczonego i ostudzonego ciasta trzeba  odciąć "czapeczkę"około 1/3 od góry, a następnie łyżką wydrążyć środek, pozostawiając 1/2 cm dna i 1/2 cm po bokach. Ciasto, które wydrążymy  drobno kruszymy i odstawiamy.Z wydrążonego ciasta musi powstać miseczka, w której umieszczamy przecięte wzdłuż na pół banany. Przykrywamy bananami całe dno ciasta. Jeśli zostanie nam kawałek niewykorzystanego banana można go drobno posiekać i dołożyć do masy twarogowo-śmietanowej. 
Na warstwę bananów wykładamy masę z twarogu i śmietany formując kopiec. Całość posypujemy obficie pokruszonym ciastem. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.




11 komentarzy:

  1. wygląda cudownie! to było moje pierwsze ciasto jakie upiekłam w swojej karierze kuchenne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu coś cudownego!, "pożarłabym" w całości tak pysznie i świeżutko, apetycznie wygląda :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu je zrobić, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poczęstowałabym się kawałkiem tego kopczyka! Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne ciasto! Wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto mojego dzieciństwa. To z proszku na pewno się przy nim chowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kopiec kreta to pyszne ciasto, Twój śliczny i na pewno pyszniutki

    OdpowiedzUsuń
  8. Z bananami i do tego kopiec domowy mniam. Taki mogę jeść bo te z paczki które jadłam to są nie do ujedzenia. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakiś czas temu to ciasto było niesamowicie modne, teraz jakoś przycichło, a szkoda bo jest pyszne i bardzo dekoracyjne. Twoje wygląda naprawdę fantastycznie <3
    Zapraszam do siebie na świąteczne przygotowania, może akurat coś zainspiruje ;)
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  10. też kiedyś robiłam domowe, uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń