niedziela, 13 kwietnia 2014

DOMOWE KOSTKI BULIONOWE




Wiele z nas ma zwyczaj sięgania po kupne kostki bulionowe czy też różnej maści przyprawy w proszku. Czy zastanawialiście się co one zawierają? No niestety niewiele rzeczy wartościowych, a głównie sól i polepszacze. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowe kostki bulionowe. W składzie mięso z indyka, przyprawy i mnóstwo warzyw. 

DOMOWE KOSTKI BULIONOWE:

  • 500g mięsa z indyka 
  • 300g warzyw ( marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek )
  • 1/2 pęczka  natki pietruszki
  • 1/2 pęczka gałązek lubczyku
  • 150 g soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szkl wody
Mięso oczyszczamy ze skóry i kości. Kroimy na małe kawałki i blendujemy. Można również przepuścić je przez maszynkę lub użyć do siekania malaksera.
Wszystkie warzywa oraz zioła myjemy, oczyszczamy i po pokrojeniu na mniejsze kawałki, również blendujemy. 
W garnku łączymy ze sobą wodę, oliwę, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładamy mięso oraz warzywa. Ustawiamy garnek na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia 30min. Następnie jeszcze raz blendujemy wszystko na gładką masę. Bulion przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do zupy używamy czubatą łyżkę bulionu.
Można też przygotować małe kostki, umieszczając bulion w foremce do kostek lodu i przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy.
Niestety moje kostki nie zamroziły się zupełnie, a przynajmniej nie tak mocno jak bym tego oczekiwała, ale poza tym spełniły wszystkie inne moje oczekiwania.


źródło

5 komentarzy:

  1. nie słyszałam o takim sposobie :)
    przypominają mi kluski śląskie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na kluski trochę za słone :) A poważnie, to po prostu posiadam takie foremki na lód.

      Usuń
  2. kolejny genialny pomysł, zdrowo i praktycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny sposób na domowe kostki rosołowe:)

    OdpowiedzUsuń